Priljubljena palma

26 januarja, 2021
0
0

Zelo preprosto jo je gojiti, ne zahteva posebne nege in je izredno elegantna s svojimi dolgimi listi, ki se nežno vijejo navzdol in navzven od osrednjega dela rastline. Po navadi je v enem cvetličnem lončku posajenih več rastlin skupaj, da je zelenje bolj zaraslo in da so listi palm razporejeni na vseh višinah, od najnižjih do najvišjih.

Samo na enem koncu sveta uspeva samoraslo, to je na otoku Lord Howe v Tihem oceanu, in po tem je dobila tudi drugo rodovno ime Howea.

Gojijo dve vrsti. Kentia forsteriana je bolj razširjena in bolj priljubljena. Druga je Kentia belmoreana. Ni tako odporna, potrebuje višje temperature in tudi zraste više. Ima tanjše liste. Obe vrsti zelo počasi rasteta, zato sta v trgovini tudi precej dragi.

Ko kupujemo

Kentije lahko kupujemo posamezno, ko so visoke 30 do 100 centimetrov; to je še najcenejši način, da pridemo do njih. Več rastlin, posajenih skupaj v enem lončku, je zelo draga stvar.

Izberemo vedno kentije, ki so elegantnega videza in enakomerno razrasle. Morajo imeti mlade poganjke, stari listi pa ne smejo biti rjavkasti. Paziti moramo, da ne izberemo rastlin z rjavimi listnimi konicami. Bodimo pozorni, da namesto kentije ne bomo dobili palme z rumenečimi in tankimi listi. To je rumena palma, Areca lutescens, cena je nižja od cene kentije, sta si pa zelo podobni, ko sta še mladi. Čeprav je Areca po svoje zelo hvaležna rastlina in raste zelo hitro, pa postane kasneje, ko zraste, drugačna od kentije.

Raste zelo počasi

Velikost: Odrasla rastlina lahko v stanovanju doseže 3 do 4 metre. V svojem naravnem rastišču pa Kentia belmoreana zraste do 11 metrov, K. forsteriana pa je nekoliko manjša.

Hitrost rasti: Raste zelo počasi, v stanovanju požene 1 do 2 lista na leto. V rastlinjaku raste nekoliko hitreje.

Čas cvetenja: Ne cveti

Vonj: Nima vonja.

Svetloba: Čeprav raste hitreje na dobro osvetljenem prostoru, pa prenese tudi temnejše mesto.

Temperatura: K. forsteriana prenese pozimi do 10 °C, bolj pa ji ustreza 16 °C. K. belmoreana potrebuje 16 do 18 °C. Najvišja poletna temperatura je 24 °C.

Zalivanje: Pozimi toliko, da je vlažna – zalivamo le vsakih 10 do 14 dni. Poleti zalivamo najmanj dvakrat na teden.

Gnojenje: Poleti dodajamo vodi za zalivanje vsakih 14 dni tekoče gnojilo.

Vlaga: Poleti jo rosimo z mehko vodo dvakrat na teden, pozimi pa le enkrat. Poleti jo večkrat postavimo na dež.

Čiščenje: Liste očistimo že z rosenjem, vsaka dva meseca pa obrišemo liste še z mehko vlažno krpo. Listnega loščila ne uporabljamo, ker povzroča rjavenje listov.

Ozračje: Prenese najrazličnejše razmere, ki jih ustvarja človek, ne ustrezajo pa ji majhni neprezračeni prostori, če so predolgo v njih. Ne postavljajmo je na prepih.

Presajanje: Enkrat na leto spomladi, ko so rastline še mlade. Odraslim rastlinam v škafih ali večjih lončkih spomladi menjamo le vrhnjo plast zemlje. Za palme so najboljši globoki lončki. Nikoli ne uporabljamo plitvih posod.

Rez: Odstranjujemo odmrle liste, ki se občasno pojavljajo na spodnjem delu rastline. Če postajajo listne konice rjave, je to znak, da je ozračje presuho. Odrežemo posušeni del in jih šilasto oblikujemo, pri tem pa moramo paziti, da ne zarežemo v živo tkivo.

Spremljevalne rastline: Te rastline so primerne za ozadje v mešanih nasadih, najlepše pa so same.

Posebnosti: Ni zahtevna.

Kaj je narobe

Listne konice rjavijo.

Presuho ozračje, posebno pri centralnem ogrevanju. Rastlino pogosteje rosimo ali pa jo postavimo v podstavek z vlažnim peskom. Preverimo, ali ni rastlina morda na prepihu.

Celi listi so rjavi.

Rastlina se je posušila ali pa je rasla v zelo suhem in vročem ozračju. Porežemo rjave liste, zalijemo in prestavimo na hladnejše mesto. Več zalivamo in rosimo.

Rastlina postaja črna in gnije pri osnovi.

Prevlažno je zaradi preobilnega zalivanja. Običajno ni pomoči, lahko pa pustimo, da se prst osuši. Morda si bo rastlina opomogla.

Rastlina spomladi ne požene novih poganjkov.

Moramo jo presaditi ali gnojiti, ker je prst izčrpana.

Beli ali rjavi luskasti insekti pod listi ali na steblih.

Voskasta uš. Odstranjujemo vsako posebej s kosmom vate, namočenim v metilni špirit, ali prašimo z namenskim insekticidom.

Listi so rumeni, na spodnji strani so pajčevine.

Rdeči pajek. Pršimo z namenskim insekticidom in povečamo vlažnost.

Listi so srebrnkasti, na njih so črno-sive žuželke, ki ob dotiku vzletijo.

Tripsi. Pršimo z namenskim insekticidom.

Napad tripsa

Oznake