Trava, ki ni trava

22 januarja, 2021
0
0

Imajo lepo razrast in zanimive barve listov. V rodu šašev je približno 1.500 vrst, ki rastejo v zmernem pasu, arktičnih predelih in na višjih nadmorskih legah v tropskih območjih.

Prilagodljive rastline
Rastejo na različnih koncih sveta in predvsem na zelo različnih rastiščih, kar pomeni, da so rastline zelo prilagodljive. Najdemo jih med skalovjem in na planinah, ob potokih ter stoječih vodah, v gozdu, nekateri pa so prilagojeni vročim in suhim pogojem.

Šaši so relativno nove rastline v okrasnih vrtovih, saj jih pred desetletji niso poznali v takšni vlogi. Danes so cenjeni za vrtove in parke, tudi za korita in posode. Njihovi barviti, večinoma zimzeleni listi imajo veliko okrasno vrednost, predvsem pozimi.

Listi pri šaših so lahko različnih barv: rumeni, bronasti, rjavi, zeleni, modrikasti, oranžni ali pisani. So tudi zanimivih tekstur in oblik. Nekateri so videti kot nežni laski, drugi so robustnejši. Listi imajo po navadi oster rob. Šaši so šopaste trajnice, nekatere vrste pa se razraščajo tudi s plazečimi koreninami. Cvetovi so skorajda zanemarljivi. Listov za razliko od trav pri šaših spomladi ne porežemo, saj se zelo počasi obraščajo. Vedno odstranimo le poškodovane in odmrle.


Steblo v prerezu trikotno

Zaradi podobnosti s travami jih mnogi pogosto enačijo z njimi, a čeprav so jim na prvi pogled enaki, temu ni povsem tako. Šaši se od trav razlikujejo predvsem po obliki oziroma prečnem prerezu stebla. Trave imajo okrogel, šaši pa trikoten prerez. Botaniki bi seveda našteli še vrsto drugih razlikovalnih znakov, a ti za večino vrtoljubcev niso tako pomembni.

Kombinacije z drugimi rastlinami

Šaši imajo izrazito mehko teksturo, ki je zelo uporabna na gredicah. Ker so listi takšni kot pri travah, lepo poudarijo široke liste drugih rastlin, kot so hoste, bergenije, plahtice … Ker mnogi dobro prenašajo tudi bolj senčne razmere, so odlični za ustvarjanje zanimivih motivov, kjer najvažnejšo vlogo odigrajo zgolj listi okrasnih rastlin.

Zaradi zimzelenih listov so nepogrešljivi v zimskem obdobju, ko večina drugih rastlin odmre. Zelo zanimiva zimska zasaditev je kombinacija šaša, bergenije in spomladanske rese. Konec zime so lahko odlično ozadje številnim zgodnjim nizkim čebulnicam, kot so žafrani, morske čebulice, zvončki, jarice … Zaradi nezahtevnosti in trpežnosti jih več kot upravičeno sadimo kot pokrovne rastline. Lahko jih zasajamo tudi v lonce, kjer jih kombiniramo s sezonskimi bujno cvetočimi rastlinami, z okrasnimi čebulnicami in drugimi trajnicami. Za jesenske nasade so še posebej zanimivi rjavolistni in oranžni šaši (Carex comans ‘Bronze Form’, C. buchananii, C. testacea …), rumeno pisani pa bodo vnesli nekaj živahnosti (Carex morrowii sorte, C. oschimensis ‘Evergold’ …).

Predvsem nižje vrste in sorte so zelo primerne za skalne vrtove, kjer bodo prišli še posebno do izraza obdane z gruščem, lepe pa bodo tudi v minimalističnih zasaditvah grobov.

Oznake