Hišni lesomor – uničevalec lesa

22 januarja, 2021
0
0

Obilica vlage v zaprtih prostorih naravnost kliče to lesno gobo, še zlasti, če je les (predvsem iglavcev) v prostorih star in dotrajan.

Največkrat so prva žrtev lesena tla, okenski okviri, vrata ali tramovi, varno pa ni niti staro, dotrajano pohištvo. Ko se goba enkrat pojavi v prostoru, se jo je težko znebiti, ne ustavi je niti star beton ali staro zidovje. Tanka glivična vlakna si lahko iz kleti, kjer je navadno največ vlage, utrejo pot v pritličje ali v še višje prostore, če so tam pogoji za razrast glive. Ne pomaga prav nič, če glivo odstranimo s podlage, saj je les že okužen, pomaga samo temeljita obnova prostora. Ta pa pogosto brez za to usposobljenih strokovnjakov ni uspešna. V vsakem primeru je treba vse načeti les odstraniti in ga zažgati, prostore pa redno zračiti.

Stare, vlažne stavbe

V nove stavbe z dobro zračnimi prostori hišni lesomor težko najde pot, stare, vlažne in slabo zračene zgradbe pa ga, kot rečeno, najbolj privabljajo. Privabljajo pa seveda tudi druge lesne gniloživke ,največkrat glive iz rodu lesomork (Coniophora), včasih celo gobe lističarke. Nekoč sem videl, kako so se iz preperelih kuhinjskih omaric, izdelanih iz iverk, razraščali šopi zbledelih črnivk (Psathyrella candolleana), ki jih sicer že spomladi videvamo na gnijočem listju ali lesnih ostankih v naravi. Omarice so bile vlažne le pri tleh, a je bilo to dovolj za razrast gob. Zbledele črnivke so sicer užitne in okusne, toda nihče jih ne želi nabirati doma v kuhinji.

Poplavljeno pohištvo

Lesne glive so huda nadloga tudi pri poplavljenem pohištvu. Če že ne običajne lesne gliva, pa ne dosti manj nadležne plesni. Takšno pohištvo je najbolje odstraniti in prostore dobro prezračiti ter pohištvo zamenjati z novim. To pa je lahko velik finančni zalogaj.

Ko je obdelan les kraljeval vsepovsod, je bilo škode zaradi hišnega lesomorja še več kot danes, celo v vojni mornarici. Lesomor se je najraje lotil vesel in tudi vlažnih ladijskih prostorov, zato so so se nekateri angleški kapitani zatekli po pomoč celo k poznavalcem gliv, ki jih je priskrbela Kraljeva mornarica. Danes je največ težav s hišnim lesomorjem v Evropi. Tu poleg drugih lesnih gliv še vedno povzroča toliko škode kot denimo v Ameriki termiti. Razen stavb in pohištva so na udaru danes sicer redki električni in telefonski drogovi, pragi na železniških tirih, podporni tramovi v rudnikih in drug obdelan les, ki je izpostavljen vlagi.

Uničevalski pohod

Posušen hišni lesomor lahko miruje, če pa pride v stik z vlago, nadaljuje s svojim uničevalskim pohodom. Sam mu ne zaupam, zato imam herbarijske primerke shranjene v dvojnih, nepropustno zaprtih plastičnih vrečkah. Svež lesomor se navadno plosko prilega podlagi, na pokončni podlagi pa se lahko razvije tudi nekoliko paličasto. Površina je bolj laki manj nagubana, rjava s svetlim robom. Če gobe ne uničimo, bo nadaljevala s svojim delom, dokler vlažen les ne bo povsem uničen.

Branko Vrhovec

Oznake