Živahen vrt tudi pozimi

19 januarja, 2021
0
0

Med zelo zgodnjimi trajnicami najdemo tudi pri nas avtohtoni črni teloh (Helleborus niger). Črni teloh je čudovita rastlina, ki svoje sorazmerno velike bele cvetove odpre še pred prvimi zvončki. Poleg botanične vrste, ki jo lahko občudujemo v naravi, boste v vrtnarijah lahko izbirali tudi med nekaterimi sortami črnega teloha, denimo ‘Potter’s Wheel’ in ‘Marion’. Prva bo zacvetela s popolnoma belimi cvetovi, ki so še večji kot pri botanični vrsti in lahko dosežejo do 10 cm premera. Nasprotno pa se sorta ‘Marion’ ponaša s polnimi cvetovi, posejanimi s škrlatnimi pegami. Za še zgodnejše cvetove pa izberite sorto ‘Praecox’. Za nekoliko drugačne cvetove lahko posadite korziški teloh (Helleborus argutifolius), ki bo verjetno že sredi zime odprl svoje zanimive zelene cvetove. Kljub zeleni barvi bodo cvetovi lepo izstopali pred temno zelenimi bleščečimi listi z nazobčanim robom.

Nepozebnik Nepozebnik

Pomladna ciklama za lonec

Za lonce in korita so odlična izbira mačehe. Z njimi lahko zasadite okenska korita, ki jih boste občudovali tudi, če se vam ne bo ljubilo podati na prosto. Mačehe bodo veselo cvetele od oktobra pa vse do pozne pomladi, pri čemer jih ne bo motilo niti, če bodo postavljene na nekoliko bolj senčno lokacijo. Za dopolnitev lahko dodate tudi spomladansko reso (Erica carnea). Pozimi cvetoče sorte spomladanske rese so zelo odporne proti nizkim temperaturam in ne potrebujejo kislih tal, tako da boste z njimi brez težav lahko popestrili tudi grede. Za lonce je odlična dopolnitev tudi pomladna ciklama (Cyclamen coum), ki cveti od poznega zimskega obdobja dalje. Za izjemno živahno rožnato-škrlatno obarvane cvetove posadite sorto ’Rubrum’, ki bo čudovito popestrila lonce ali prostore pod grmovnicami. Za nežne barve pa izberite pomladno ciklamo, C. coum subsp. coum f. pallidum ‘Album’, ki bo zacvetela v beli barvi z nekaj temno škrlatne okrog sredine cveta.

Za na konec ne smemo pozabiti tudi nekaterih neučakanih znanilcev pomladi, ki lahko odprejo svoje čudovite cvetove že proti koncu zime. Za nežne bele cvetove lahko izbirate med različnimi vrstami zvončkov, ki v zadnjem času navdušujejo številne vrtnarje. Če imate raje živahnejše barve, pa posadite jarico (Eranthis hiemalis). Slednja se odlično obnese tako pod grmovnicami kot tudi v loncih in koritih.

Pozimi cvetoče grmovnice
Nikakor ne smemo spregledati tudi grmovnic, ki bodo pozimi šele odprle svoje čudovite cvetove. Za zelo zgodnje cvetove lahko posadite nepozebnike (Hamamellis), ki so lepa majhna drevesca. Vaš vrt bodo čudovito popestrili z živahno obarvanimi cvetovi, ki bodo ob toplejših dneh oddajali tudi prijetno aromo. Za rumene cvetove izberite sorti ’Pallida’ ali ’Arnold Promise’, medtem ko bosta sorti ’Jelena’ in ’Diane’ zacveteli v oranžni oziroma rdeči barvi.

Za dodatno barvitost gred ob koncu zime posadite na svoj vrt tudi volčin (Daphne bholua ‘Jacqueline Postili’). Volčin je počasi rastoča grmovnica, ki pa je povsem vredna potrpljenja, saj bodo njegovi prekrasni rožnati cvetovi tudi prijetno nadišavili vaš vrt.

Mahonija Mahonija

Dehteča bodnantska brogovita

Prav čudoviti so tudi cvetovi bodnantanske brogovite (Viburnum x bodnantense), ki bo na golih steblih v zimskem času odprla svoje opojno dišeče rožnate cvetove. Nekoliko nižja grmovnica za zimski vrt je tudi mahonija (Mahonia x media). Če se zgledujemo po sorti ’Winter Sun’, nam že ime pove, da bo grede popestrila s čudovitimi živahno rumenimi cvetovi. Odlična izbira je tudi sorodna sorta ’Charity’, ki požene nekoliko večje cvetove s čudovitim vonjem po šmarnicah.

Bodnantska brogovita Bodnantska brogovita

 

Skimija in sarkokoka

Še dve pozimi cvetoči grmovnici, ki sta odlična dopolnitev za okrasni vrt, sta sarkokoka (Sarcococca confusa) in skimija (Skimmia japonica). Obe rastlini sta zimzeleni in bosta zasaditvam pozimi dajali tudi nujno potrebno strukturo. Botanična vrsta sarkokoke bo pozimi zacvetela z belimi cvetovi. Za nakoliko bolj barvito rastlino izberite križanca Sarcococca hookeriana ’Winter Gem’ (križanec S. hookeriana var. digyna ‘Purple Stem’ x S. hookeriana var. humilis). Sorta je podedovala vse odlične lastnosti obeh staršev – velike bleščeče liste in bele cvetove, ki poženejo iz rdečkastih cvetnih brstov. Skimija pa se odlično obnese tudi v okrasnih zasaditvah loncev in korit. Izberete lahko moške rastline, ki bodo lonce popestrile z barvitimi socvetji ali ženske rastline, na katerih boste lahko občudovali barvite plodove.

Čeprav se zdi, da pozimi na vrtu vlada mrtvilo, lahko najdemo številne trajnice in grmovnice, ki vrt popestrijo tudi v zimskem času in nas tako privabijo na plan tudi ob pustih sivih dneh.

Matevž Likar

Oznake