Zanesljive rastline

15 januarja, 2021
0
0

S takšnimi rastlinami smo lahko prepričani, da bomo vedno uspeli polepšati grede. Z njimi lahko ustvarimo osnovo zasaditve, ki jo potem dopolnimo s širšim naborom rastlin, s katerimi bomo zapolnili manjkajoče dele cvetne sezone in tudi drugače oblikovno zaključili zasaditev.

Vrtnica ‘F. J. Grootendorst’

Grmovnice, s katerimi ne morete zgrešiti
Nekatere znane grmovnice, kot so denimo vrtnice in hortenzije, potrebujejo ustrezno rez, da bodo uspevale in bogato cvetele iz leta v leto. Kljub temu pa tudi med njimi najdemo predstavnike, ki ne bodo razočarali, saj ne potrebujejo toliko previdnega obrezovanja. Med vrtnicami poskusite z japonskim šipkom (Rosa rugosa). Japonski šipek je grm, ki sploh ne potrebuje vzdrževanja. Obrezati ga boste morali samo, če bo prerasel njemu namenjen prostor. Enako velja tudi za gnojenje, saj ga boste morali gnojiti le na resnično revnih tleh. Za velike grozde rdečih cvetov posadite sorto ’F. J. Grootendorst’, ki vas bo navdušila tudi po sezoni cvetenja, ko bodo grm preplavili veliki plodovi v barvi paradižnika. Za nekoliko manjši grmiček posadite sorto ’Henry Hudson’, ki bo zacvetela z belimi cvetovi. Tudi med hortenzijami lahko najdemo predstavnike, ki so precej preprosti za vzdrževanje, tako da se vam ni potrebno bati, da bi po nesreči odstranili prihodnje cvetove. Namesto vrtne hortenzije (Hydrangea macrophylla) na gredo posadite hrastovolistno hortenzijo (H. quercifolia). Pri hrastovolistni hortenziji spomladi samo odstranite vse poganjke, ki niso pognali listov. Njena podolgovata socvetja bodo lepo popestrila senčne grede, jeseni pa bodo za toplo škrlatno lepoto poskrbeli še njeni obarvani listi.

Hrastovolistna hortenzija

Zimzeleni listi fortunejeve trdoleske

Za zimzelene liste, ki bodo razgibali vrt, tako v sezoni kot tudi pozimi, je odlična izbira fortunejeva trdoleska (Euonymus fortunei). Fortunejeva trdoleska uspeva tako na soncu kot v rahli senci. V okras so njeni zimzeleni listi, ki so pri sorti ’Emerald Gaiety’ obrobljeni s srebrno-belim robom, ki bo pozimi pridobil še rožnat pridih, kar bo dodatno popestrilo ta nezahteven grm.

Za zimski okras poskrbi še en grm, ki praktično ne potrebuje nege – beli dren (Cornus alba). Beli dren je trdoživa grmovnica, ki bo najlepša, če jo vsako leto skoraj povsem porežete. S tem boste pomladili grm, ki bo pognal sveže živahno obarvana stebla, s katerimi bo popestril zimsko sivino. Za rdeča ali celo koralno rdeča stebla posadite sorti ’Alba’ in ’Chermesina’. Če želite podobno rastlino z rumenimi stebli, posadite sivi dren, Cornus sericea ‘Silver and Gold’.

Zanesljive trajnice
Tako kot med grmovnicami lahko tudi med trajnicami najdemo zahtevne in manj zahtevne predstavnike. Med zanesljive in zelo trdožive trajnice prištejemo krvomočnice (Geranium). Za izredno zanesljivo, robustno in živahno sorto izberite krvomočnico ’Rosanne’. Pri tej sorti lahko uporabimo čisto vse superlative. Ponaša se tudi z izredno dolgo cvetno sezono. Med zanesljive in robustne krvomočnice lahko prištevamo tudi sorto ’Mavis Simpson’, ki bo zacvetela s čudovitimi nežno rožnatimi cvetovi s temnejšimi žilami. Odlična lastnost te sorte je tudi, da je prijazna do drugih rastlin na gredi, saj se bo razširila med njimi, ne da bi jih zadušila.

Če želite nekoliko višje rastline, se lahko odločite tudi za bodoglavec (Echinops). Navadni bodoglavec (E. ritro) je odlična trajnica, ki dobro prenaša vročino in mraz ter uspeva na praktično vseh tipih tal. Za še nekoliko višja rastlina je sorodni E. bannaticus ’Taplow Blue’, ki bo dosegel tudi 1,5 metra višine. Njegova prednost je tudi, da se ne seje sam in vam tako ne bo nekontrolirano zapolnil gred.

Vedno lepe hoste

Za bolj senčen vrt ali zapolnitev senčnih gred izberite hoste. To so najmanj zahtevne trajnice, zato z njimi nimate praktično nič dela. Senčno gredo bodo hitro zapolnile z velikimi barvitimi listi in jo v sezoni dodatno polepšale s cvetovi. Odlična sorta, ki je celo odporna proti polžem, je ’Blue Mouse Ears’. Njeni modrikastozeleni listi bodo čudovito odsevali kaplje rose ali dežja. Gredo pa bodo v drugi polovici poletja polepšali tudi njeni modrikasti cvetovi. Za nekoliko drugačne liste posadite sorto ’Kikutii’. Njeni listi so izrazito koničasti in sveže zelene barve, zaradi česar je odlična za zapolnitev senčnih gred ter kot kontrast sortam z bolj živahnimi listi.

Ne pozabite tudi na čebulnice
Med zanesljive rastline, ki ne potrebujejo praktično nič dela, spadajo seveda tudi številne čebulnice. Za zgodnje pomladne cvetove posadite narciso ’Tete-a-Tete’, ki je zgodaj cvetoča pritlikava narcisa iz skupine Cyclamineus. Njeni živahno rumeni cvetovi bodo na grede pričarali pomladno sonce tudi v slabem vremenu. Sorta se odlično obnese na zelo različnih rastiščih, vključno s težkimi tlemi in senco. Za naturaliziranje v trati lahko uporabite številne žafrane. Za resnično velike cvetove posadite pomladni žafran (Crocus vernus), ki ga lahko najdemo v rumenih, belih in modrikastih odtenkih. Čudovit predstavnik je tudi sorta ’Striped Beauty’, ki bo spomladi zacvetela z nežnimi belimi cvetovi z izrazitimi vijoličastimi progami.

Za nekoliko bolj senčno lego pa izberite zvončke (Galanthus) ali pasji zob (Erythronium), ki so zaradi tega odličen dodatek tudi za gozdno gredo. Pri pasjem zobu izberite sorto ’Pagoda’, ki bo senco poživil s svojimi rumenimi cvetovi.

Narcisa tete a tete Narcisa ‘Tete a Tete

Pomanjkanje časa ali navdušenja za vrtnarsko delo tako nikakor ni več izgovor, da vam vaš vrt ne bi bil v veselje. Številne rastline lahko skoraj povsem prepustite same sebi in vas bodo kljub temu zanesljivo nagradile s svojimi čudovitimi listi in cvetovi.

Matevž Likar