Čudovit vrtni okras ognjenih barv

13 januarja, 2021
0
0

Javorji so obsežen rod dreves in grmov. Najpogosteje rastejo v Evropi in Aziji. So zelo raznoliki, od pritlikavih, ki zrastejo komaj kakšen meter visoko in spominjajo na grme, do najvišjih, pravih drevesnih velikanov. Nekatere vrste imajo na deblu in vejah tudi okrasno lubje. Cvetovi so majhni in nepomembni, plod je sestavljen iz dveh krilatih delnih plodičev.

Razcepljeni listi
Največja okrasna vrednost javorjev so njihovi bolj ali manj razcepljeni listi. Vse vrste javorjev so lepe na pogled, japonski (Acer japonicum) in pahljačasti (Acer palmatum) pa so še posebej primerni za okrasne vrtove, ker so vzgojili veliko sort prav za ta namen.

Najbolj pogoste sorte japonskih javorjev so vzgojene iz vrste A. palmatum. Nekatere poženejo izredno fino izrezljane liste, na primer A. palmatum ’Dissectum’, katerega listi so kot praproti ali čipke. Ta javor raste bolj v širino kot v višino, tudi barva lubja je rdeča. Raste zelo počasi in doseže v višino komaj meter in pol, v širino pa tri metre in več. Oblika rasti je gobasta s široko razprostrtimi vejami. Uporaben je za zasaditev v skalnjake, ribnike, pod večja drevesa ali kot samostojna rastlina.

Sorte za vse okuse

Sorta ’Atropurpureum’ ali rdečelistni japonski pahljačasti javor je prav tako zelo priljubljeno vrtno okrasno drevo ali večji grm. Listi so globoko narezani in temno rdeči, jeseni se obarvajo škrlatno rdeče. Potrebuje zavetno lego, saj je občutljiv za veter. Najbolje je, če raste v polsenčnem prostoru, kjer ne bo preveč izpostavljen sončni pripeki in izsuševanju tal.

Zelo intenzivne rdeče, oranžne in zelene barve listov imata sorti pahljačastega javorja ’Osakazuki’ ali ’Linearilobium’. Nekatere sorte pa se lahko pohvalijo še z barvitimi stebli, ki okrasijo vrt tudi v obdobju, ko ni listja. Za koralno rdeča stebla posadite sorto ’Sango-Kaku’. Rdeča stebla so odlična kombinacija zlato rumeni barvi jesenskega listja. Poleg pahljačastega javorja se na vrtovih pogosto goji tudi javor A. shirasawanum ’Aureum’, ki ga poleti prekrivajo čudoviti rumenkasto-zeleni pahljačasti listi. Sorta ’Bloodgod’ je zelo lepa zaradi temno rdečih listov. Ima najtemnejše liste med vsemi pahljačastimi javorji. Temno rdeči listi se razvijejo zgodaj spomladi in obdržijo barvo čez vse leto. Ima močno pokončno rast. Poganjki so močni in odporni proti vetru. Dobro prenaša neposredno sonce, ki lahko ožge liste drugih sort. Ta sorta tudi ni občutljiva za suho podnebje. Rastlina je visoka pet metrov in široka 2,5 metra. A. palmatum ’Butterfly’, pisanolistni japonski javor, je čudovit zaradi barve listov. So pisani, izmenjujejo se rožnata, zelena in drap barva. Jeseni se del, ki je drap, spremeni v nežno rdečo. Zraste 2,5 do 4 metre visoko in pol drugi meter široko. Zanimivi sta tudi rumeno oranžni sorti: ’Katsura’ ima spomladi oranžne, poleti svetleče zelene in jeseni oranžno rdeče liste. Listi sorte ’Orange Dream’ so sprva zlato oranžno rdeči, poleti se obarvajo zeleno. Sorta ’Shishigashira’ raste pokončno, običajno ima več debel že iz tal. Listi so majhni in oblikovani tako, kot bi bili pomečkani. So zeleni, jeseni se obarvajo ognjeno rdeče. Dobro prenaša sonce in veter. Lahko ga gojimo v loncu ali oblikujemo v bonsaj.


Raje kisla kot bazična tla

Vsaka sorta javorja ima kakšno svojo posebnost, na splošno pa javorji najbolje uspevajo na svežih do vlažnih, dobro prepustnih, srednje bogatih peščeno-humoznih tleh. Ustrezajo jim nevtralna ali kisla tla, apnenca oziroma bazičnih tal ne prenašajo dobro. V prvih letih je priporočljiva zastirka in hrastovega listja ali borovih iglic, ki bo zakisala tla in zadrževala vlago. Pozimi pazimo, da sneg ne polomi vej, ker ima javor krhek les. Njegove potrebe po toploti so majhne, zelo dobro uspeva tudi v hladnejših legah. Je prezimno trdna vrsta, čeprav mlade rastline včasih poškoduje pozna slana. Slabo prenaša sušo, zato ga sadimo v vlažne, pred suhimi vetrovi zavarovane lege.

Javorjev ni potrebno rezati, raje izberite sorto, ki ustreza prostoru na vrtu. Načeloma noben japonski ali pahljačasti javor ne mara izrazito sončnega rastišča, še posebno ne tisti, ki imajo liste drugih barv, ne zelene. To ne pomeni, da mu izberemo senčno rastišče, temveč tako, kjer se bo ognil opoldanski ali popoldanski pripeki, torej vsaj nekaj ur sence ali polsence. Japonski javorji rastejo srednje počasi do počasi, zato so primerni tudi za posode in terase ali balkonske grede. Odlična stran številnih okrasnih japonskih javorjev je, da ne zasedejo veliko prostora v primerjavi s svojimi velikimi sorodniki.