Vrste zaves

21 decembra, 2020
0
0

Najbolj pogosto se uporabljajo notranja senčila; nameščamo jih na notranjo stran oken in služijo senčenju ter dekoraciji. Za zaščito proti pregrevanju pa so najbolj učinkovita zunanja senčila, ki so lahko različnih izvedb. Kot vidimo, ne moremo govoriti o optimalnih zavesah in senčilih, saj je to odvisno od tega, za kakšen namen jih potrebujemo.

Kakšen material, izvedbo in namestitev bomo izbrali, je zato odvisno od potreb posameznika.

Navadno se odločimo za kombinacijo več senčil in zaves. Nekatere uporabljamo predvsem kadar je mraz, druge poleti, ko se želimo zavarovati pred visokimi temperaturami, tretje pa, kadar želimo zatemniti prostor.

Najbolj pogosto se uporabljajo nagubane in nabrane zavese ter panelne, rolojske in lamelne zavese.

Nagubane, nabrane, plise zavese

Dolžina blaga za nagubane zavese mora biti dva- do trikrat večja od širine površine, ki jo nameravamo prekriti. Potrebna gostota gub je odvisna od debeline blaga in želenega učinka.

Tanke zavese so praviloma gosto nabrane, da so videti bogatejše. Pri debelejšem blagu pa so gube lahko redke.

Romanske ali nabrane zavese dvigujemo z vlečnimi vrvicami, ki tečejo skozi plastične obročke prišite ob straneh ali skozi naborne trakove. Priporočljivo je, da razdalja med trakovi ni večja kot 40 cm. Pri enostavno nabranih zavesah tkanino naberemo v obliki harmonike. Kadar želimo enakomerne in ravne gube, vstavimo v tkanino deščice. Poseben učinek nastane, če so deščice v sredini prerezane, tako da se blago zlaga v obliki pahljače, ko ga po sredini vlečemo navzgor.

Zavese, ki jih dvigujemo z gubami, in take s stenskimi zatiči, so po obliki podobne nabranim zavesam. Razlika je v načinu dviganja, kjer ne uporabljamo vrvic, ampak blago samo zavihamo navzgor, in pripnemo z gumbi, pritiskači ali tako, da obroček zataknemo za zatič.

Tretji način za dviganje po oknu ukrojenih zaves so obročki, ki tečejo po dveh vzporednih pokončno ali vodoravno postavljenih palicah. Še preprostejši način je, da blago napnemo med dve vzporedni palici (navpično ali vodoravno) in ga poljubno gubamo. Palice so kovinske ali lesene, blago pa mednju napnemo skozi prešita pregiba ob straneh.

Plise zavese so izdelane iz antistatično obdelanega blaga, ki privlači manj prahu, zato jih čistimo redkeje kot klasične zavese. Pri običajnem čiščenju plise zavese presesamo ali obrišemo z vlažno krpo.

Zavese iz trajno plisiranega blaga so po načinu zlaganja podobne žaluzijam.

Poleg enostavnih v harmoniko nabranih zaves poznamo tudi romantične luzijanske zavese, kjer je tkanina nagubana v polkrožno povešene nabore. Nabiramo jih od spodnjega roba navzgor, če pa začnemo nabiranje višje, bomo dobili v spodnjem delu raven zaključek. Ta ima lahko valovit rob, prišite rese, čipko ali drugo.

Panelne in lamelne zavese ter navojnice

Skupna značilnost panelnih in lamelnih zaves ter navojnic je, da blago ni nagubano, tako da pride vzorec do polne veljave.

Panelne zavese iz gladkih prog blaga so navadno pritrjene na stropno tirnico z več utori, odvisno od števila prog in smeri premikanja. Spodnji rob pomičnih zaves je obtežen s kovinsko palico, zato da je blago napeto. Pri tej vrsti zaves pride vzorec blaga še posebno do izraza. Če je blago dovolj prosojno, dobimo zelo zanimive učinke tudi z enobarvnimi paneli v različnih barvah. Ti s prekrivanjem tvorijo zanimive geometrijske slike, odvisno od količine svetlobe in položaja posameznih prog. Panelne zavese lahko učinkovito izkoristimo tudi za predelne stene v prostoru in kot zaslon pred policami, ki nadomesti vratca pri klasični omari.

Navpične lamelne žaluzije so sestavljene iz ozkih prog blaga, ki so v spodnjem delu povezane s kovinsko verižico. S pomočjo tekalnih koleščkov jih pomikamo po tirnici na stropu, lahko pa jih tudi zasukamo za 180 stopinj. Tako uravnavamo količino svetlobe in želeno intimnost.

Za lamelne žaluzije potrebujemo posebno impregnirano blago, ki ga dobimo v številnih barvah in vzorcih. Vertikalne žaluzije s svojo preprostostjo in čisto obliko vnašajo v prostor red, eleganco in prefinjeno hladnost.

Pri navojnicah je blago pritrjeno na vzmetno palico. Za navojnice porabimo manj blaga kot za klasično nabrane zavese, vzorec pa pride bolj do veljave. Palice za navojnice dobimo v standardnih dolžinah, vendar jih brez težav skrajšamo, tako da snamemo kovinski del na delu palice, ki ne vsebuje mehanizma, palico odrežemo in pokrov spet nataknemo. Najboljše je, da se širina blaga ujema s širino navojnice, tako da ni potrebno stransko robljenje. Če pa moramo blago zožiti, stranske robove samo zazankamo. Blaga ob straneh ne smemo zavihati, ker se navojnica zaradi dvojne plasti blaga ne bi lepo navijala. Iz istega razloga ne smemo narediti navpičnega šiva; če želimo navojnico, ki je daljša od širine blaga, obrnemo blago za 90 stopinj in ga zašijemo skupaj vzporedno z navojno palico. Še bolje pa je, če se odločimo za dve ožji navojnici, ki ju obesimo eno poleg druge. Navojnice pritrdimo navadno pod strop in jih odvijamo navzdol, druga možnost pa je, da jih pritrdimo na okensko polico in jih vlečemo navzgor. Prednost druge različice je v tem, da je spodnji del okna zakrit pred pogledi, medtem ko skozi zgornji del prihaja v prostor svetloba.

Jasna Hrovatin

Oznake