Zvezda praznikov

11 decembra, 2020
0
0

Vsi jo poznamo in čeprav je z nami že vrsto let, si ne predstavljamo božiča brez nje. Ko že mislimo, da se bomo naveličali rdečih ovršnih listov, nas razveselijo sorte v rožnati, rumeni, kremasti barvi ter listi takšnih in drugačnih oblik.

Jeseni 14 ur v temi

Božična zvezda je grmičasta rastlina z velikimi, temno zelenimi jajčasto suličastimi pecljatimi listi z valovitim robom. Na vsakem robu lista sta navadno po dva zobca. Drobni nepoazni cvetovi so rumenkasti kot dežniček s črnimi prašniki, obdani z vencem spremenjenih podpornih listov ali braktej, ki postanejo v času cvetenja bleščeči in močno rdeči (rožnati, rumeni, kremast, panaširani …). Tisto, kar daje zvezdi šarm, niso cvetovi, temveč ovršni listi. Podobna zgodba s cvetovi in ovršnimi listi je tudi pri mediteranski rastlini buganvileji.

Pri zvezdi ostanejo listi obarvani približno do januarja, torej so obarvani dva meseca, potem začnejo odpadati.

Takrat moramo rastlino močno skrajšati na 10 centimetrov. Takrat jo tudi manj zalivamo, tako da je prst skoraj povsem suha in jo damo v senčen prostor. V začetku maja jo spet bolj zalivamo in jo presadimo. Kmalu se pojavijo poganjki. Redno gnojimo ter nekatere poganjke odstranimo (odrežemo ali pinciramo – vršičkamo), Pustimo štiri do pet močnih novih stebel.

Božična zvezda je kratkodnevnica, od jeseni naprej potrebuje 14 ur teme, če želimo, da bo zacvetela, zato jo konec septembra zgodaj zvečer pokrivamo vsak dan osem tednov s črno folijo. Po 14 urah jo odkrijemo.

Tako bo ponovno zacvetela za božične praznike, a bo večja kot prejšnje leto.

Ustreza jih primerno svetlo mesto, pozimi, ko cveti, jo lahko postavimo neposredno na sonce, v času rasti pa jo moramo zavarovati pred soncem.

Ko se ovršni listi obarvajo, jo gojimo pri normalni sobni temperaturi (približno od 12 do 21 stopinj Celzija). Sicer pa lahko živi pri nižjih temperaturah, ne preživi pa zmrzali. Sadimo jo v kompost in gozdno prst. V času cvetenja in rasti jo redno gnojimo vsakih 14 dni. Spodnje zelene liste vsak dan rosimo s pršilnikom, v katerem je mehka voda ali deževnica, da rastlina ostane sveža. Ne rosimo po ovršnih listih. Vlago ohranjamo tudi tako, da lonček postavimo v večji podstavek, v katerem je voda. Pod lonček položimo kamenčke, ki držijo lonček z rastlino nad vodo, da korenine niso ves čas mokre.

Razmnožujemo s potaknjenci

Razmnožujemo jo poleti s potaknjenci, ki jih odrežemo nad listnim pecljem ter posadimo v šotne lončke (namočimo jih v hormon za ukoreninjanje) ali pa jih damo v vodo in se ukoreninijo. Pri delu nosite rokavice, ker iz stebel teče za mlečke značilen rastlinski sok – mleček, ki draži kožo. Prej ko porežemo potaknjence, večje bodo rastline pozimi, ko bodo cvetele.

Če želimo rastlino obdržati do naslednjega leta, jo sredi poletja po rezi presadimo.

Pri tem moramo paziti, ker ima zelo krhka stebla in korenine. Po šestih tednih rasti in pred cvetenjem jo spet presadimo. Če smo stebla potaknili v šotne lončke in so se ukoreninila, šotnih lončkov ne odstranjujemo. Prsti nikoli ne potlačimo.

Težave na vidiku

Listi rumenijo in se zvijajo, nato odpadejo: listni robovi so rumeni ali rjavi.

Prevroč, presuh in pretemen prostor Rastlino zalijemo ter redno rosimo, postavimo jo na svetlo mesto in redno gnojimo.

Listi venijo in odpadajo.

Prepogosto zalivanje. Lahko pa tudi premalo zalivamo in je prst okrog korenin presuha.

Listi odpadajo brez venenja.

Prenizka temperatura ali pa je bila rastlina na prepihu. Nenadno odpadanje listov je lahko tudi posledfica slabe svetlobe.

Cela rastlina je ovenela.

Rastlina je na prepihu. Postavimo jo na zavarovano mesto.

Listi se zgrbančijo in posušijo.

Zaradi plinske peči, ki onesnažuje zrak. Rastlino prestavimo v prostor s svežim zrakom.

Listi so sivo marmorirani.

Vzrok za to jesrebrni listni virus.

Listi so skodrani in lepljivi, na njih so zelene listne uši.

Škropimo z ustreznim insekticidom ali jih odstranimo ročno z mokro vatko.

Da bo božična zvezda zdrava vse leto

-Ne postavljajte je blizu izvora toplote, ker ta izsušuje liste.

-Postavite jo na svetlo okensko polico.

-Takoj ko rastlino dobite ali kupite, ji ni potrebno dodajati hranila, ker jih ima dovolj že v zemlji.

– Zalivajte jo redno s toplo vodo.

-Ne pustite je stati v vodi, ker je občutljiva za koreninsko gnilobo.

-Proti koncu februarja jo porežite na 10 centimetrov in jo začnite gnojiti.

-Spomladi, ko ni več nevarnosti pozebe, jo presadite v večji lonček v svežo zemljo in jo postavite na prosto.

-Poleti lahko raste zunaj, a ne na neposrednem soncu.

-Celo poletje jo dognojujte.