Poznali so jo že Indijanci

8 decembra, 2020
0
0

Večdebelni listopadni grm zraste do dva metra visoko. Listi so podolgovati, svetlo zelene barve, ki se na jesen obarvajo v škrlatne odtenke. Spomladi beli cvetovi oblikujejo socvetja. Iz njih se razvijejo okrogli plodovi, ki rastejo v kobulastem soplodju in so sprva rdeči, ko dozorijo, pa bleščeče črni. Surovi plodovi aronije so kislega in trpkega okusa. Gojijo jo tudi kot okrasno grmovnico. Cvetoča aronija je odlična čebelja paša, rdeči plodovi pa priljubljena ptičja piča.

Iz zgodovine

Iz Amerike so aronijo prinesli v Evropo v 17. stoletju, kjer je pritegnila pozornost predvsem zaradi svoje lepote v času cvetenja, zato so jo sprva zasajali po botaničnih in okrasnih vrtovih. Ker je rastlina nezahtevna in odporna na mraz, se je razširila tudi v Rusijo, na Finsko in Švedsko. V Sloveniji so jo začeli saditi pred približno dvajsetimi leti.

Uporaba v prehrani

Severnoameriški Indijanci so plodove aronije sušili in uporabljali za zimske pogače, ki so jih pripravili iz posušenih in zmletih plodov aronije, koščkov mesa in maščobe. Plodovi aronije se uporabljajo v prehrani za izdelavo sokov, kompotov, marmelad, džemov in kot dodatek pri izdelavi likerjev, vina in žganja. Plodove aronije kuhamo z dodatkom sladkorja, da izgubijo trpkost. Tako pripravljen sok iz aronije je prijetnejšega okusa kot surove jagode, ki so trpke in kiselkaste. Iz aronije pripravljajo tudi sladice, jogurte in želeje. Žele iz aronije je odličen kot namaz na kruhu. Nekoč so posušene jagode aronije mleli v prah in mešali z moko za pripravo kruha in različnega peciva.

Zdravilnost aronije

Svežo ali posušeno aronijo so v tradicionalni zeliščni medicini uporabljali že severnoameriški Indijanci za čaj proti driski, lubje pa za celjenje ran. Zaradi izredno bogate vsebnosti vitaminov (največ A, B in C), mineralov (železo, jod) in biološko aktivnih snovi, aronija v zadnjem času vse bolj pridobiva veljavo sadeža z zdravilnimi učinki. Sok iz aronije je zdravilna in krepčilna pijača, ki ugodno vpliva na imunski sistem, varuje pred rakavimi obolenji, zavira procese staranja, izboljšuje spomin, pomaga pri srčno-žilnih obolenjih, pospešuje delovanje ščitnice, pomaga pri ledvičnih, črevesnih in želodčnih težavah. Posebno koristi ožilju in krvnemu tlaku, zato deluje blagodejno pri sladkorni bolezni, notranjih krvavitvah in slabokrvnosti ter glavobolu in migreni.

Drugi načini uporabe

Iz aronije pridobivajo naravno rastlinsko barvilo temno rdeče barve, ki ga uporabljajo v prehrambeni industriji za barvanje raznih sokov in jedi ter za žigosanje mesa.

Vlasta Mlakar