Manj je lahko tudi več

4 decembra, 2020
0
0

Takrat moramo seveda poseči po vrtnih škarjah in rastlino zmanjšati. Le-to pa ni edini razlog za obrezovanje grmovnic. Pri številnih bomo namreč le z rednim rezom zagotovili trajen okras v obliki barvitih stebel ali bujnih cvetov.

Pravilna rez zagotovi živahno rast
Pri večini grmovnic lahko z ustreznim rezom rastlino hkrati zmanjšamo in spodbudimo k rasti novih poganjkov. Pri tem se moramo za razliko od žive meje, ki jo obrezujemo samo na površini, pomladitvene rezi lotiti globoko v grmu – tik nad tlemi. Najprej odstranite najstarejše poganjke, tako da jih odrežete s škarjami ali žago čim bliže tlom. Z odstranjevanjem najstarejših poganjkov nadaljujte, vse dokler ne odstranite približno tretjine vseh poganjkov.

S pomladitveno rezjo boste zmanjšali grm in hkrati vzpodbudili rast mladih poganjkov, ki bodo zaradi dobro razvitega koreninskega sistema odraslega grma, dobro prekrbljeni s hranili in z vodo.

S pomlajevanjem nadaljujte še naslednji dve leti, s čimer boste v treh letih pomladili celoten grm. Če želite grm zmanjšati hitreje, lahko skrajšate tudi druge poganjke. Po odstranitvi tretjine poganjkov preostale skrajšajte za tretjino višine. Pri tem lahko sicer pazite, da boste poganjke obrezali v bližini brsta, vendar bo močna rez že sama po sebi spodbudila tvorbo novih brstov. Za zaključek okrog grma natrosite kompost ali zrel hlevski gnoj, s čimer boste rastlini dodali potrebna hranila za njeno obnovo. Če pa se nikakor ne bi mogli odreči cvetovom, poskusite vsako leto odstraniti le petino najstarejših poganjkov. Grm boste tako sicer zmanjševali dalj časa, boste pa kljub rezi lahko uživali v bujnešem cvetenju.

Najbolje spomladi

Večino grmovnic je najbolje rezati v pomladnem času. Pri tem je pomembno, ali rastline cvetijo na mladem ali starem lesu. Grmovnice, ki zacvetijo na mladem lesu (letošnjih poganjkih) je najbolje obrezati zgodaj spomladi, ko začnejo brsteti. Najprimernejši čas je, ko so se brsti že začeli napihovati, vendar se novi poganjki še niso začeli razvijati. Takrat najlažje ocenite, kje bo rastlina pognala nove poganjke in tako izločile stare poganjke, ki jih je potrebno odstraniti. Pri grmovnicah, ki zacvetijo na starem lesu (lanskih poganjkih – zgodaj spomladi cvetoče) počakajte z obrezovanjem do cvetenja. Grmovnice obrežite takoj po cvetenju. Če boste čakali predolgo, boste morda odstranili tudi številne cvetove prihodnjega leta, ki se bodo že oblikovali na poganjkih. Tudi pri zimzelenih predstavnikih z rezjo počakajte na cvetenje ali jih režite v pomladno poletnem delu sezone. Z rezjo v zimskem času lahko namreč porušite razmerje med poganjki in koreninami, rastlina pa manjkajočih delov ne bo mogla nadomestiti zaradi nizkih temperatur.

 

Močno rez samo za nekatere
Nekatere grmovnice lahko porežemo tudi precej močneje. Z močno rezjo rastlino skrajšamo na 15 do 30 cm višine in jo nato pustimo, da se povsem obnovi. Slabost takšnega močnega reza je, da ga prenašajo samo nekatere grmovnice in da bo rastlina nekaj časa nekoliko grša na pogled. Prednost pa je, da lahko star zanemarjen grm zelo hitro povsem obnovimo in spravimo na bolj ustrezno velikost. Grmovnice, ki dobro prenašajo močan rez so medvejka (Spiraea), petoprstnik (Potentilla), kovačnik (Lonicera), lovorikovec (Prunus laurocerasus), japonski pieris (Pieris japonica), trdoleske (Euonymus) in še nekatere druge. Za nekoliko manj stresa lahko močan rez izvedete v dveh korakih – prvo leto porežete polovico poganjkov, drugo polovico pa skrajšate za tretjino dolžine. Naslednje leto pa močno rez opravite še na preostanku poganjkov.

Pri nekaterih grmovnicah je močna rez prav obvezna, če želimo občudovati njihova barvita stebla.

Številne drene (Cornus) in vrbe (Salix) gojimo skoraj izključno zaradi barvitih mladih stebel. Ker so starejša stebla precej neugledna, moramo te vrste vsako leto močno skrajšati, tako da jih sestavljajo le mladi poganjki.

Rez za lažjo prezimitev
Nekatere grmovnice, ki potrebujejo vsakoletno rez za spodbujanje cvetenja in oblikovanje grma, lahko delno obrežemo že tudi jeseni. Najpogostejša predstavnika sta verjetno vrtnica in metuljnik. Pri obeh vrstah lahko že v jesenskem času precej skrajšamo njune dolge poganjke, s čimer bomo zmanjšali možnost poškodb zaradi snega. Spomladi potem porežemo samo še preostanke poganjkov in odstranimo vse odmrle dele.

Grmovnice na vrtovih opravljajo številne pomembne vloge, zato je prav, da ne pozabimo nanje in jih vzdržujemo v najboljšem možnem stanju. Pri tem pa boste s pravilnim in rednim rezom opravili že skoraj polovico dela.

Matevž Likar

Oznake