Zimzeleni okras zimskega vrta

30 novembra, 2020
0
0

Zahteva le nekoliko več premisleka, saj imamo na voljo manj rastlin, ki dajejo vrtu barvo in strukturo. V tem primeru so nam v veliko pomoč zimzelene grmovnice, ki čez leto večinoma ustvarjajo ozadje gred, v zimskem času pa postanejo ključni del okrasnih zasaditev.

Raznolikost zimzelenih listov

Na srečo imamo pri zimzelenih grmovnicah na izbiro številne predstavnike vseh velikosti. Med večjimi grmovnicami je na okrasnih vrtovih dokaj pogost lovorikovec (Prunus laurocerasus). Odličen je za ozadje gred ali za bolj senčne kotičke, ki jih poživi s svojimi bleščečimi listi. V senci se bo odlično počutila tudi lemprika ali zimzelena brogovita ali nepravi lovor (Viburnum tinus), ki prav tako zraste do nekaj metrov visoko. Poleg botanične vrste lahko izbirate tudi med različnimi vzgojenimi sortami lemprike. Sorta ‘Lisarose’ požene izrazito rdeče cvetne brste, iz katerih se bodo odprli beli cvetovi, ki jim bodo sledili še kovinsko modri plodovi. Za nekoliko bolj kompaktno rastlino izberite sorto ‘Eve Price’.

Nekoliko nižja sorodnica lemprike je davidova brogovita (V. davidii), ki bo poskrbela za enkraten okras, ko bo njene liste z izrazitimi žilami prekrila prva slana.

Še nekoliko nižja pa je skimija (Skimmia), ki bo zimski čas poživila s svojimi rdečimi plodovi ali cvetovi, če se boste odločili za moško rastlino.

Zelo lepa zimzelena grmovnica je tudi oljčica (Elaeagnus). Križanec Elaeagnus x submacrophylla požene čudovite zimzelene liste, ki spominjajo na lovor. Podobno kot lovorikovec je tudi oljčica zelo odporna rastlina in primerna za živo mejo.

Zimzelene grmovnice pa so odlična izbira tudi, če potrebujete le zeleno preprogo. V ta namen izberite debelačko (Pachysandra terminalis) ali zimzeleno kosteničje (Lonicera nitida), ki bosta prenašali tako sončno kot polsenčno rastišče ali v primeru debelačke celo polno senco.

Ni vsak zimzelen zelen

Zimzeleni listi niso vedno le zeleni. Številne zimzelene okrasne rastline imajo precej bolj pisane liste, kot bi pričakovali po njihovem skupnem imenu.

Na podobnem rastišču kot rododendroni uspeva tudi pieris (Pieris), ki požene živahne rdečkaste mlade poganjke.

Za dodatno popestritev izberite sorto ‘Flaming Silver’, pri kateri bodo mladi poganjki s svojo živo rdečo barvo ustvarili čudovit kontrast zelenim listom s srebrno-belim robom. Za rdečkaste tone lahko posadite tudi fotinijo (Photinia x fraseri). Odlična izbira je sorta ‘Red Robin’, ki bo grede popestrila s svojimi bleščečimi zelenimi listi in mladimi, živahno rdečimi poganjki. Če imate na gredah nekoliko manj prostora, lahko poskusite s sorto ‘Little Red Robin’, ki ne bo prerasla meter višine, hkrati pa v ničemer ne zaostaja za svojo večjo sorodnico.

Za živahno rumene zimzelene liste posadite trilisto oranževko (Choisya ternata ‘Sundance’).

Choisya ternata 'Sundance' Choisya ternata ‘Sundance’

Z njenimi bleščečimi svetlo rumenimi listi lahko popestrite vsako gredo – celo v rahli senci. Rastlino pa bodo konec pomladi polepšali še številni beli cvetovi. V rumenkaste odtenke ima svoje liste obarvane plazeča trdoleska Euonymus fortunei ‘Emerald ‘n’ Gold’. Za nekoliko bolj umirjene tone lahko izberete sorodno sorto ‘Emerald Gaiety’, pri kateri so srebrnkasti-zeleni listi obrobljeni s belim robom. Še nekoliko več kremasto bele barve v listih imata sorti ‘Silver Queen’ in ‘Harlequine’. Pri slednji je zelena barva ohranjena le še v obliki peg na kremasto belih listih.

Še pika na i

Zimzelene grmovnice pa imajo še eno odliko – številne zelo lahko oblikujemo v različne oblike in tako ustvarimo dodatno zanimivost, ki nas pozimi pritegne na vrt.

V različne, tudi zimi različne oblike lahko oblikujete pušpan (Buxus sempervirens), tiso (Taxus baccata) ali zimzeleno kosteničje (Lonicera nitida).

Nekatere izmed zimzeleneih rastlin so lahko v okras vrta tudi povsem same po sebi. Takšna je vsekakor bodika, Ilex aquifolium ‘Argentea Marginata’. Njeni kremasto obrobljeni nazobčani listi so čudovit okras, ki ga le še dopolnijo bleščeči rdeči plodovi.

Euonymus fortunei Harlequin Euonymus fortunei ‘Harlequin’   

Poleg okrasa na vrtu, so poganjki bodike odlična priložnost tudi za okras prostorov med božičnimi prazniki.

Zimzelene grmovnice so obvezen del okrasnega vrta, saj ustvarjajo ozadje in strukturo gred. Pri tem pa niso le dolgočasna vednozelena stvar, saj so številne zanimive že same po sebi in jih zlahka uporabimo kot čudovito dopolnitev zasaditve ali celo kot zanimiv solitar.

Matevž Likar