Kitajski trstikovec ali miskant

25 novembra, 2020
0
0

Z vse krajšimi dnevi in nižjimi temperaturami listje postopno odpade, cvetovi preminejo in vrt postane precej monoton.

Dolgočasje v vrtu lahko omilimo z okrasnimi travami. Med njimi so zelo lepi kitajski trstikovci ali miskanti, ki proti koncu jeseni vnesejo še nekaj razgibanosti in barve v vrtove ter gredice v javnih nasadih. V zimskem času pa so lep okras, ko se na njih nabere ivje.

Stebelni cvet iz Azije

Ime Miscanthus izvira iz grških besed mischos – steblo in anthos – cvet, kar dobesedno pomeni »stebelni cvet«, saj se socvetja pojavljajo na vrhu stebla.

Njihova naravna rastišča so močvirja, pobočja, pogorja in druga odprta rastišča v vzhodni Aziji, miskantre pa najdemo tudi na zahodu Afrike. Zelo so cenjeni na Japonskem v njihovi tradicionalni umetnosti kot simbol jeseni. Tam jih uporabljajo tudi kot vir za prekrivanje streh templjev in tradicionalnih prebivališč.

Najlepši med okrasnimi travami

Miskanti so najlepši med okrasnimi travami. Gojimo jih zaradi njihove šopaste razrasti, lepih suličastih listov in socvetij, ki se pojavijo v jesenskem času. Lepi so celo rastno sezono – od pomladi, ko odženejo, in do zime, ko se na njihovih klasastih socvetjih nabere ivje. Jeseni so posebej lepi, ko se odenejo v močnejše barve.

Ni izbirčen glede rastišča

Glede rastnih zahtev niso izbirčni. Večina jih najbolje uspeva na sončnih legah. Tudi glede tal niso preveč zahtevni. Ko ga posadimo v vrtu, potrebuje približno tri leta, da se prilagodi na nove rastne pogoje. Ko je enkrat dobro vraščen, pa začne hitro rasti in se širiti. Na istem mestu lahko raste zelo dolgo.

Razmnožujemo jih z delitvijo vsakih štiri do šest let, da se šopi ne razrastejo preveč. Če miskant zanemarimo in ga ne delimo, bo v sredini šopa začel odmirati.

V tem primeru odberemo primerke iz zunanje strani šopa. Delimo ga spomladi. Razmnožujemo jih lahko tudi s semeni, a ne kultivarjev. Kultivarje razmnožujemo z delitvijo, da ohranimo sorto.

Miskanti zacvetijo sredi poletja in cvetijo do jeseni – odvisno od vrste in sorte. Cvetovi so največkrat v srebrnkasti barvi ali pa imajo rdeče odtenke. Ko se socvetja posušijo, največkrat postanejo puhasta in tako ostanejo zanimiva tudi v zimskem času.

Lep tudi v suhih šopkih

Miskanti niso lepi le kot okrasna trava v vrtu ali na javnih nasadih, njihova socvetja in tudi liste lahko uporabimo v suhih aranžmajih ali šopkih.

V suhih šopkih se bodo listi spiralasto zavili, socvetja pa se bodo popolnoma odprla.

Pri sestavljanju šopkov moramo biti previdni, ko uporabljamo liste miskantov, saj imajo kar ostre robove in se lahko porežemo.

Različne sorte

Poznamo veliko različnih sort, ki se med seboj razlikujejo po barvi listov in cvetov, višini in času cvetenja:

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ zraste med 100 in 120 cm visoko. Cveti od septembra do novembra s srebrno belimi cvetovi. Listi so ozki, zeleni.

Miscanthus sinensis ‘Morning Light’ zraste v višino med 120 in 180 cm. Zacveti kasneje, nekje v oktobru z rdečkastimi cvetovi. Listi so ozki in imajo vzdolžne bele proge. Je ena izmed boljših sort.

Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ zraste v višino med 150 in 180 cm. Zacveti zgodaj v septembru s srebrnkastimi cvetovi, ki postanejo puhasti in bele barve, ko so suhi. Listi so nekoliko širši in zelena barve. V jeseni se obarva v lepo oranžno in rdečo barvo.

Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ zraste v višino med 150 in 190 cm. Zacveti kasneje, nekje v oktobru z bakreno rdečimi cvetovi. Listi so ozki in zelene barve. V jeseni se obarvajo v zlato rumeno barvo. Je eden izmed starejših kultivarjev.

Miscanthus sinensis ‘Sliver Arrow’ (= M. sinensis ‘Silberpfeil’) zraste v višino med 180 in 210 cm. Zacveti sredi septembra z rdeče obarvanimi cvetovi. Listi zelene barve z belo progo. Listi so široki do 2 cm.

Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ zraste v višino med 150 in 210 cm. Zacveti septembra z bakreno rdečimi cvetovi. Zanimiv je zaradi rumenih prečnih prog na listih.

Miscanthus sinensis ‘Flamingo’ zraste v višino med 150 in 180 cm. Zacveti na koncu avgusta z rožnato obarvanimi cvetovi. Listi so ozki in zelene barve.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Fontäne’ zraste v višino med 120 in 150 cm. Zacveti že v avgustu z rdeče obarvanimi cvetovi. Listi so zelene barve.

Tudi za lonce

Nekateri miskanti so primerni tudi za posaditev v lonce, kjer pa jih moramo redno zalivati, dognojevati in tudi presaditi, ko preraste lonec.

Z miskanti si lahko polepšamo vrt in še posebno lepo pridejo do izraza proti koncu leta. Ta trpežna okrasna trava je primeren tudi za javnih nasadih.

Tanja Kozar Planinšek

Oznake