Škrlupu se lahko izognemo

19 novembra, 2020
0
0

Z ustrezno uporabo kombinacije sistemičnih in kontaktnih fungicidov se mu lahko uspešno izognemo.

Škrlupu se najbolje izognemo s sajenjem jablanovih sort, ki so odporne proti škrlupu.

Prve jablanove sorte, ki so bile odporne proti jablanovemu škrlupu, so glede okusnosti, čvrstosti in skladiščne sposobnosti plodov res zaostajale za takrat vodilnimi svetovnimi sortami.

Sorta prima velja za prvo v svetu priznano proti škrlupu odporno jablanovo sorto (l. 1969).

Drugače je danes, ko so sorte iz tako imenovane skupine proti škrlupu odpornih jablanovih sort konkurenčne in najmanj primerljive vodilnim in v svetu jabolk uveljavljenim tržnim sortam kot so fuji, zlati delišes, jonagold, rdeči delišes, elstar ter druge.

Karneval Karneval


Vse večja ponudba sort

Sadne drevesnice so že konec oktobra na široko odprla svoja vrata. Skoraj vsaka izmed njih ima v svoji ponudbi tudi katero izmed jablanovih sort, ki je odporna proti jablanovemu škrlupu. Pestrost v ponudbi sadik teh sort je tudi pri naših drevesničarjih iz leta v leto večja, tako da najdemo med njimi tako poletne, jesenske in zimske sorte. Izmed poletnih sta v ponudbi sorti nela in ametyst ter izmed jesenskih sort delorina in produkta. Največja je ponudba zimskih sort. Sorte te skupine jablan so ecolette, topaz, florina, enterprise in goldrush. Manjša je ponudba nekaterih novejših sort kot so denimo merkur, sirius in karneval. K odpornim sortam so pogosto neupravičeno uvrščene tudi nekatere, ki so na jablanov škrlup tolerantne. Iz skupine teh sort najdemo pri nas v ponudbi sorte piros, sansa, pilot in pinova.

Sansa Sansa


Pionir na tem področju je topaz

Proti jablanovemu škrlupu odporne sorte so se pri nas začele uveljavljati s prodorom ekološkega načina pridelave jabolk. Pionirsko mesto pri tem pripada sorti topaz, ki je v Sloveniji še danes vodilna sorta tega načina pridelave. Nenazadnje pa so te sorte več kot primerne tudi za vse druge oblike pridelave jabolk (integrirana pridelava, konvencionalna pridelava, ekstenzivna pridelava, travniški sadovnjaki, ohišnice). Dejstvo je, da se lahko škrlupu izognemo še kako drugače kot zgolj z uporabo fitofarmacevtskih sredstev. Decembra nam vremenske razmere zaradi zmrzali tal pogosto ne omogočajo več sajenja sadnega drevja. Čas za to pomembno sadjarsko opravilo bo spet spomladi. Kasnejšim težavam s škrlupom se lahko izognete drugače kot ste se do sedaj. V ta namen si posadite katero izmed sort, ki so odporne proti jablanovemu škrlupu.

Boštjan Godec

Oznake