Sorta pinova ter njena različka

11 novembra, 2020
0
0

Clivia je v svetu jabolk manj poznana, o njej morda le toliko, da gre za križanca sorte oldenburg s koksovo oranžno reneto. Sorto pinova uvrščamo v tako imenovano skupino pi-sort, kamor uvrščamo še sorte piros, pimona, pilot, pikant, piflora, pingo, pikkolo, pia ter pirella.

Gre sicer za sorte, ki so za bolezni (jablanov škrlup, pepelasta plesen) manj občutljive in jim zato pravimo tudi robustne oziroma tolerantne sorte.

Drevo sorte pinova je šibke do srednje rasti in je glede tega precej podobno zlatemu delišesu. Plod je okroglo kopaste oblike. Sorta je dvobarvna, pri čemer je delež rdečega obarvanja največ 50 % površine ploda, običajno pa manj. Pecelj ploda je tanek in relativno dolg.

Dalinip iz sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici Dalinip iz sadovnjaka Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici

Sorto pinova glede notranje kakovosti plodov uvrščamo med visoko kakovostne sorte, harmoničnega sladko kislega okusa s prijetno aromo. Če k temu dodamo še visok in reden pridelek, potem je z vidika pridelave vsekakor vredna zanimanja.

Ima pa tudi nekaj slabih lastnosti. Rada pocvita oziroma naknadno cveti, kar je nevarno za okužbo z ognjevko. Žuželke, predvsem čebele, lahko v tem času namreč zanesejo bakterijo ognjevke na odprt cvet, ki predstavlja vhodno mesto okužbe. Cvetove je zato najbolje ročno odstraniti še preden se začnejo odpirati. Druga slaba lastnost občutljivost za nekatere skladiščne bolezni.

Plodovi so občutljivi za okužbo z glivicami grenke gnilobe (Gloeosporium sp.). Sorta pinova ima tudi tržno ime – corail, vendar jo na trgu pogosteje najdemo pod sortnim imenom pinova.

Lepše obarvana različka

Nekoliko slabšo obarvanost plodov so rešili z različkoma, to sta dalinip in evelina. Gre za dve naravno (spontano) nastali mutaciji, ki so ju odkrili v proizvodnih nasadih sorte pinova.

Oba različka, dalinip in evelina, imata v primerjavi z

izhodiščno sorto bolje obarvane plodove.

Evelina z lanskoletnega sejma Interpoma v Bolzanu Evelina

Drevesa različka dalinip so v primerjavi s pinovo nekoliko bolj kompaktne rasti, plodovi so zreli nekaj dni prej. Pri različku evelina so rdeče obarvani tudi tisti plodovi, ki rastejo v senčnem delu krošnje. Pri večini drugih lastnosti, kot so okus in oblika plodov, rodnost ter skladiščenje plodov, sta različka zelo podobna izhodiščni sorti.

Boštjan Godec

Oznake