Škodljivci v naših shrambah, 2. del

11 novembra, 2020
0
0

Pogosto je dovolj, da smo v preteklosti na polici razsuli malo moke in je ostala še v kakšnih špranjah ali pa da smo na policah založili kakšen ostanek moke, košček čokolade. Molje prinesemo s kakšnim živilom iz trgovine, lahko so prileteli po zračniku iz sosednjega stanovanja, skozi okna shrambe in podobno.

Najboljša obramba je higiena

V gospodinjstvih se skušamo kar najbolj izogibati uporabi insekticidov, zato so ukrepi zoper te škodljivce naravnani v smeri higiene in odstranjevanja ter uničevanja živil s temi škodljivci. Najprej velja seveda previdnost pri nakupu živil. Tako že v trgovini, če je prozorna embalaža, pregledamo, če niso napadena s škodljivci. Pozorni smo tudi na morebitne zapredke na embalaži. Domače shrambe naj bodo suhe in čiste, razsuto hrano čim prej odstranimo. Priporočljivo je, da živila in tudi hrano za domače živali shranjujemo v dobro zaprtih in nepoškodovanih posodah v hladnem in čistem prostoru.

Odkriti in uničiti moramo izvor

Če doma opazimo molje ali gosenice, ki se dokaj hitro premikajo v iskanju hrane in skrivališča, ali pa celo najdemo živila z zapredki ali zapredenim slojem, je priporočljivo škodljivce skupaj z živilom pobrati in uničiti, pri tem pa ne pozabimo pregledati vseh živil v shrambi, vključno z embalažo.

Samo s pobiranjem in uničevanjem škodljivca težav s škodljivcem ne bomo rešili, ampak moramo poiskati mesto v gospodinjstvu, od koder izletavajo metulji ali lezejo gosenice.

Z odkritjem in uničenjem mesta izvora (npr. vrečka moke, suhega sadja …) bomo zmanjšali možnost za razmnoževanje škodljivca in za ponavljanje težav. Seveda pri tem ne smemo pozabiti na higieno oziroma temeljito počistiti shrambe. Po odstranitvi žarišča priporočamo še večkratno pregledovanje okolice žarišča, saj so jajčeca škodljivcev tako drobna, da jih s prostim očesom praktično ne vidimo in se čez nekaj časa lahko znova pojavijo gosenice in molji.

Nekatere gospodinje imajo dobre izkušnje s paličicami cimeta, lovorovimi listi ali posušenimi krhlji limone, ki jih namestijo med moko, testenine in riž.

V očiščene shrambe in omare lahko nastavimo tudi vabe za kuhinjske molje, ki jih lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah. Pred uporabo vab za molje natančno preberimo navodilo proizvajalca in upoštevajmo priporočila. Ne pozabimo, da samo z nastavljanjem vab težav ne bomo rešili, ampak moramo poiskati mesto izvora škodljivca in nato izvesti vse potrebne higienske ukrepe.

Iris Škerbot

Oznake