Nasadi v loncih

5 novembra, 2020
0
0

Številne zimzelene grmovnice bodo zadovoljne tudi z nekoliko manj prostora za rast in se bodo odlično počutile tudi v loncih. Izberite rastline, ki bodo pognale zelo raznolike poganjke in liste, s čimer boste ustvarili lepo razgibano kombinacijo.

  

Rdečerumeni odtenki

Za kombinacijo v rdečkastih tonih lahko posadite travo anemantelo (Anemanthela lessoniana), ki jo lahko kombinirate z oranžnordečimi stebli belega drena (Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’) in rdečimi poganjki levkotoje (Leucothoe ‘Little Flames’).

Za nekoliko bolj kontrastno kombinacijo rumene in temnih tonov kombinirajte rumenostebelni dren (C. sericea ‘Flaviramea’) s temnimi poganjki kačje brade (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’).

Za še nekoliko več rumenih tonov dodajte še zlatolisto resje (Erica carnea ‘Aurea’).

Srebrnosivi odtenki

Če imate raje bolj umirjene tone, lahko ustvarite srebrnkasto zeleno kombinacijo. Poskusite s srebrnimi poganjki sinjezelene bilnice (Festuca glauca ‘Intense Blue’ ali ‘Elijah Blue’), ki jih dodate navadni nemški rožmarin (Santolina chamaecyparissus) ali grmasti jetičnik (Hebe) in nekaj bele barve z zelenko (Gaultheria mucronata) in bršljanom ‘Glacier’. Zelenka bo zasaditev poživila s svojimi belimi plodovi, ki jo bodo nekoliko dopolnili še belo obrobljenimi listi bršljana.

Za lonce v vsenci je primerna skimija (Skimmia japonica), ki jo lahko kombinirate s ciklamami in zlatim šašem.

Ophiopogon Ophiopogon – zanimiva trava, zelo uporabna tudi za nasade v loncih

Zimzelene grmovnice so obvezen element vsakega vrta. Brez njih ne bi bilo obrob, prijetnega ozadja za barvitost cvetov ali skoraj ničesar zanimivega v zimskem delu leta. Pri tem pa niso le dolgočasna zelena stvar, temveč jih zlahka uporabimo tudi kot čudovito dopolnitev ali zanimiv solitar.

Matevž Likar