Za vse letne čase in vse vrste zasaditev

23 oktobra, 2020
0
0

S svojo veliko raznolikostjo v barvi, velikosti in zimzelenosti jih lahko vključimo praktično v vsako obliko zasaditve.

Z njimi lahko zapolnimo okrasne lonce, v katere posadimo katero od bilnic (Festuca), ali obrobe ribnikov, kjer se izvrstno počutijo saši (Carex). Na gredo lahko posadimo nizko okrasno travo kot je npr. japonski šaš (Carex oshiemensis) ali pa s pampaško travo (Cortaderia selloana), ki bo pognala do dva metra visoko, ustvarimo magnet za poglede.

Ne potrebujejo veliko nege

Odlična lastnost okrasnih trav je, da ne potrebujejo veliko nege. Z njimi lahko polepšamo okrasni vrt tudi, če nimamo veliko časa za delo z rastlinami. Pri zimzelenih je dovolj, da po potrebi odstranimo posušene poganjke. Preostale pa ob koncu vegetacije porežemo do tal. Še lepše je, če rez prestavimo na zgodnjo pomlad. Suhe silhuete trav pozimi na sicer pust vrt prinesejo gibanje in milino.

Pomembno pa je, da vemo, kdaj je potrebno posaditi katero vrsto okrasnih trav.

Okrasne trave, kot so na primer masnica (Deschampsia), bilnica, ovsika (Helictotrichon) in bodalica (Stipa), prihajajo iz hladnejših klimatov in bodo zacvetele še pred sredino poletja. Okrasne trave iz te skupine bodo nove poganjke pognale že v začetku sezone, zato jih moramo za najboljši učinek posaditi že jeseni. Nasprotno pa miskant (Miscanthus), proso (Panicum) in perjanka (Pennisetum) izvirajo iz toplejših klimatov. Te vrste poženejo in zacvetijo kasneje v sezoni in jih navadno v zimskem času porežemo do tal. Pri njih boste najboljši okrasni učinek dosegli s sajenjem v pozni pomladi.

Okrasne trave je zelo preprosto tudi namnožiti. Najlažje boste to pravili z delitvijo rastlin. Pri vrstah, ki poženejo zgodaj spomladi, je to najbolje opraviti konec zime.

Nasprotno pa pri ostalih vrstah počakajte na pozno pomlad, ko so v fazi rasti. Nekatere okrasne trave kot so denimo bodalica, Anemanthele lessoniana, in šaši, na primer previsni šaš (Carex pendula) tvorijo tudi obilico semen, s katerimi se sami zasejejo. Mlade rastline lahko izkopljete in presadite na drugo mesto ter si jih tako namnožite na vrtu.

                    

Odlične za številne namene

Ob omembi okrasne trave navadno najprej pomislimo na prerijsko zasaditev ali velik solitar, kot je na primer pampaška trava (Cortaderia selloana). S tem pa nikakor nismo izčrpali vseh možnosti uporabe okrasnih trav na vrtu.

Okrasne trave so odlične tudi za okras loncev in korit. Še posebej v zimskem času lahko tem zasaditvam dodajo nekaj strukture in barve. To velja tudi za grede. Številni predstavniki imajo zimzelene poganjke, ki gredam v zimske času dodajo potrebno strukturo in jih popestrijo s svojimi barviti poganjki ali suhimi socvetji, ki jih še polepša mraz. Za zimski okras gred in loncev so najprimernejši šaši, pri katerih so poganjki pogosto tudi obarvani. Buchananov šaš (Carex buchananii) bo tako pognal živahne oranžnorjave poganjke, ki jih lahko lepo dopolnite s škrlatnimi odtenki jesenske rese. Za bolj rdečerjavo obarvanost pa izberite bičkasti šaš, Carex flagellifera ‘Bronzita’. Še živahnejše barve boste našli pri unciniji (Uncinia rubra), ki bo pognala grmičke izrazito rdečkastih poganjkov.

Trave za senco

Trave so v osnovi rastline za sonce, vendar če senca ni premočna, bo še vedno odlično uspevala rušnata masnica (Deschampsia cespitosa). Masnica požene čudovite poganjke do 1,5 m višine, ki dajejo čaroben učinek meglice. Kombinirajte jo z zimzelenimi praprotmi, kot je denimo podlesnica (Polystichum setiferum), kar bo lepo zapolnilo senčno grede.

Za nekoliko nižjo rastlino ali bolj zlato rumene tone posadite sorto masnice ‘Goldtau’. Njeni topli odtenki se odlično podajo k rumenkastim tonom host.

Bolj intenzivne zlate tone pa boste našli pri hakonski travi (Hakonechloa macra ‘Aureola’), ki bo lepo razsvetlila senco s svojimi rumenozelenimi poganjki. Na senčnem rastišču bodo nekoliko bolj intenzivni, na premočnem soncu pa bolj bledi. Omeniti pa moramo še gozdni oves (Chasmanthium latifolium). Ta robustna okrasna trava bo pognala do meter visoke poganjke s čudovitimi ploščatimi klasi, ki se bodo ob koncu sezone obarvali v tople bronaste tone in popestrili zasaditev.


Travnate obrobe

Okrasne trave lahko uporabimo tudi za obrobe poti ali ribnika. Za obrobo poti izberite nežno bodalico (Stipa tenuissima), ki požene čudovito povešave poganjke in daje videz fontane. Kombinirajte jo s cvetočimi trajnicami, denimo s kapsko verbeno (Verbena bonariense ‘Lollipop’) in čiščljakom (Stachys byzantina), ki bosta pognalo svoja cvetna stebla skozi poganjke bodalice.

Za obrobo ribnikov izberite vrste, ki bodo dobro uspevale tudi na vlažnih tleh. Med nižjimi predstavniki sta odlični izbiri kolmež, Acorus gramineus ‘Variegata’, ki bo ribnik polepšal s svojimi pisanimi poganjki, in japonska rdeča trava (Imperata cylindrica var. koenigii). Za višje predstavnike posadite perjanko (Cenchrus = Pennisetum alopecuroides ‘Moudry’), ki dobro prenaša nekoliko bolj vlažna tla.

Več kot meter visoko pa bo zrasla tudi pisana čužka (Phalaris arundinacea ‘Luteopicta’).

Pisana čužka ima dvobarvne poganjke v belo zeleni kombinaciji, s čimer nekoliko spominja na poganjke šašev.

Jeseni, ko se večina trajnic počasi poslavlja, se začne sezona okrasnih trav. Takrat okrasne trave stopijo v ospredje, povežejo med seboj redkejše pozno cvetoče trajnice in tako podaljšajo sezono na okrasnem vrtu še daleč v jesen.

Matevž Likar

Oznake