Čas je za počitek

22 oktobra, 2020
0
0

Posodovke v celinski Evropi že štiristo let spremlja enaka usoda. Poleti žarijo, pozimi pa vegetirajo v bolj ali manj ugodnih prostorih.

Osnovni pogoj za uspešno prezimitev posodovk in rastlin v čebričkih je, da jih od avgusta dalje ne gnojimo z dušičnimi gnojili. Novi poganjki do jeseni povsem dozorijo in olesenijo in so odpornejši proti mrazu. To na splošno velja za vse lesnate rastline, ne glede na to, ali prezimijo na prostem ali v zavarovanem prostoru. Nedozoreli poganjki so občutljivejši za mraz in nevarnost pozebe se poveča.

Rantonetijeva krompirjevka (Solanum) Rantonetijeva krompirjevka (Solanum)

Večina posodovk potrebuje zimski počitek. To dosežemo s primerno temperaturo, ki je pri rastlinah nekoliko različna, a nikoli ne preseže 15 °C. Če prezimujejo v ogrevanih prostorih, potem so aktivne in jih je tudi treba bolj zalivati, kot če so v hladnem in temnem prostoru. Pri številnih rastlinah je cvetni nastavek odvisen prav od temperature med prezimovanjem.

Zunaj v zavetju

Če rastlino v posodi prezimljate zunaj, jo nekje v tem času, konec oktobra, ko se temperature že spustijo pod 10 stopinj Celzija, premaknite v zavetje, najbolje ob hišnem zidu. Posodo postavite na debelo stiroporno ploščo ali leseno desko, da koreninska gruda pozimi ne zmrzne. Cvetlični lonec zavijte v staro odejo ali tkanine iz kokosovih vlaken. V hudem mrazu prekrijte površino substrata z listjem, smrekovimi vejami, slamo, kokosovimi vlakni, kartonom, časopisnim papirjem ali lepenko, ki jo obtežite s kamni. Poganjke občutljivejših rastlin dodatno zaščitite z vrtnarsko tkanino. Nižje so temperature, več plasti ovijete.

Ne pozabite, da je zlasti vedno zelene rastline treba ob otoplitvah pozimi občasno zaliti, ker tudi pozimi skozi liste izgubljejo vodo.

Buganvileja Bugenvileja

Primeren prostor v hiši

V hiši je treba najti primeren prostor za prezimitev večine rastlin v čebričkih, občutljive lesnate posodovke in tudi nekatere poletne cvetlicem, ki jih gojimo kot večletnice, denimo pelargonije. Rastline pospravimo pred prvo zmrzaljo, torej v tem času. Vodne rastline, ki ne prebesejo mraza (na primer pritlikavi lokvanji), je treba dati v vedro z vodo in jih postaviti na svetlo mesto, kjer ne zmrzuje. Vse rastline, ki prezimujejo v notranjih prostorih, je treba vsak teden pregledati, če so okužene z boleznimi ali škodljivci. Rastline zalivajte le toliko, da se koreninska gruda povsem ne izsuši, tiste, ki so v temi, pa morajo biti skoraj v povsem suhem substratu.

Kapski svinčevec (Plumbag) Kapski svinčevec (Plumbago)

Svetloba in temperatura

Rastline za hladno (približno 3-8 stopinj Celzija), lahko tudi temno prezimovališče:

afriška lilija ali agapant, koraldnica, kapski pečnik ali plumbago (če ga prezimujemo na svetlem, mora biti prostor nekoliko toplejši), granatno jabolko, okrasni ingver.

Rastline za hladno (približno 3-8 stopinj Celzija) in svetlo prezimovališče:

agava, jagodičnica, metličnik ali kalistemon, kamelija, margarita, oleander, tibuhina. Rastline za svetlo, malo ogrevano prezimovališče (približno 10-15 stopinj Celzija): okrasna banana, bugenvilija, datura, zlata kasija, kladivnik (na temnem naj ima nižjo temperaturo kot na svetlem prezimovališču), citrusi, cigaretka, fuksija, lantana, mimulus, rantonetijeva krompirjevka (na temnem naj ima nižjo temperaturo kot na svetlem prezimovališču).

Rastline za toplo in svetlo prezimovališče (do 20 stopinj Celzija):

abutilon, klivija, kitajski hibiskus, pepino.