Oprema po meri starejših

13 oktobra, 2020
0
0

Zato postajajo vedno bolj odvisni od okolice, želijo pa čim dlje ohranjati samostojnost in neodvisnost. Med pomembnimi dejavniki, ki vplivajo na neodvisnost – samostojno življenje, varnost pred poškodbami in kakovost bivanja, je nedvomno tudi primerna oprema prostorov, v katerih živijo.

Že malo je dovolj

Večina starejših oseb živi v bivalnem okolju, ki ne ustreza njihovim dejanskim potrebam, jim ne omogoča samostojnega življenja in je celo nevarno. Težave, s katerimi se srečujejo v lastnih stanovanjih, pripisujejo svoji starosti, ne zavedajo pa se, da bi lahko z minimalnimi posegi ustvarili bivalno okolje, ki bi jim bistveno olajšalo bivanje v domačem okolju. Starejši se pogosto bojijo kakršnihkoli prilagoditev bivalnega okolja, po eni strani zaradi strahu pred visokimi stroški ter po drugi zaradi strahu pred organizacijo del. Dejstvo pa je, da lahko že z manjšimi posegi, ki niso niti finančni niti organizacijski problem, dosežemo bistvene spremembe, ki omogočijo ponovno samostojnost in zagotovijo večjo varnost.

Najprimernejši čas za prilagoditve stanovanja je takoj po upokojitvi, ko se težave še niso pojavile, tako se nam ne bo zgodilo, da zaradi neprilagojenega okolja pride do poškodb in izgube neodvisnosti.

Ne glede na to pa nikoli ni prepozno, prilagoditev se lahko lotimo tudi postopno. Navadno začnemo s kopalnico in kuhinjo, kjer se lahko pojavi največ težav in kjer se po podatkih zgodi kar 60% nesreč v domačem okolju.

Tuš namesto kadi

Starejšim zaradi dostopa odsvetujemo kopalno kad; nadomestimo jo s tuš kabino, po možnosti brez kadi, tako da ni višinske razlike, ki bi jo bilo potrebno premagovati ob vstopu v prostor za tuširanje. Seveda pa je v mnogih kopalnicah prisotna kopalna kad, ki se je ne da zamenjati s tuš kabino brez večjih posegov.

Glede na to, da se največ nesreč s padci zgodi pri vstopu v kopalno kad, je smiselno nameniti varni uporabi kopalne kadi posebno pozornost.

Za to se uporabljajo posebni ročaji pred in na stenah ob kopalni kadi. Obstajajo tudi zunanje opore s stopnicami, dobrodošel pripomoček pa je tudi kopalna deska, ki služi kot sedišče med tuširanjem in omogoči lažje presedanje in uporabo kadi. Možna je tudi uporaba kopalne kadi z vrati, vendar pa je taka izvedba povezana z večjimi stroški in zahteva temeljito prenovo kopalnice.

Kot sem že omenila, je za starejše najbolj primerna prha brez pragu, kar omogoča lažje vstopanje in uporabo prhe z invalidskim vozičkom. Seveda pa je tudi v prhi potrebno namestiti oporne ročaje na ustrezna mesta in višine, ki so odvisne od višine uporabnika. Obstajajo oporni ročaji, ki jih privijačimo na steno, ter taki, ki jih pritrdimo s pomočjo vakuuma.

Glede na to, da starejši težko stojijo, je priporočljivo, da v tuš kabino namestimo tudi sedišče. Dobro je tudi, če je prostor za prhanje dovolj velik, da sta lahko po potrebi v njem dve osebi – starejša oseba in oseba, ki ji pomaga pri negi.

Uporaben pripomoček v prostoru za tuširanje so tudi police, na katerih shranjujemo mila in šampone, saj je odlaganje na tla in sklanjanje nevarno, saj lahko povzroči izgubo ravnotežja in padec.

Majhna tuš kabina obdana s steklenimi pregradami navadno zaradi prostorske stiske ne omogoča, da bi starejši osebi kdo nudil pomoč pri umivanju. To je laže, če je kad obdana z zavesami. Najboljša rešitev, če nam to dopušča prostor, pa je, da se odločimo za večjo tuš kabino, ki jo omejujejo tri stene in je dovolj velika da ne potrebujemo vrat. Priporočljiva je seveda tudi nedrseča podlaga ali trak, tako za kad kot za prostor, namenjen tuširanju.

Na vozičku do umivalnika

Posebno težavo pri uporabi kopalnice predstavlja tudi straniščna školjka. Klasična višina straniščne školjke je za starejše navadno problematična, saj se težko usedajo in še teže vstanejo. V prvi fazi navadno pomagajo že konzolna gibljiva stenska opirala, na katere se lahko starejša oseba nasloni pri vstajanju in usedanju. Obstajajo pa tudi nastavki za straniščno školjko, ki zvišajo dejansko višino sedišča, ter mehanizmi z dvižno straniščno desko, ki jih namestimo nad straniščno školjko, kar še dodatno olajša vstajanje in usedanje.

Posebno obravnavo zahteva tudi ureditev prostora ob umivalniku. Odlagalne površine ob umivalniku morajo biti dovolj čvrste, da se lahko starejša oseba med umivanjem opre nanje. Priporočljivo je, da pod umivalnikom ni omarice, tako da je mogoč tudi dostop z vozičkom.

Če se lotevamo prenove, ko še ne potrebujemo podvoznega umivalnika, je dobra rešitev omarica na kolesih, ki jo lahko po potrebi odstranimo ali prestavimo na drugo mesto. Ogledalo naj bo dovolj veliko ali celo nagnjeno, da se v njem vidimo tudi v sedečem položaju. Pozorni moramo biti tudi pri izbiri armature (pipe) priporoča se enoročna, ki omogoča opravljanje z eno roko.

Pozorni moramo biti tudi na izbiro materiala za talno površino. Biti mora nedrseč tudi kadar so tla mokra.

Za kopalnice izberemo keramične površine z nedrsečo površinsko obdelavo. Priporočljivo je, da se vrata v kopalnico odpirajo navzven, saj v takem primeru lahko pridemo do osebe, če slučajno pade v kopalnici v bližini vrat. Če prenavljamo kopalnico, pa je smiselno namestiti sistem za klic v sili. Vrvico navadno namestimo v bližini prhe in školjke.

Jasna Hrovatin