Jesenske barve v vinogradu

13 oktobra, 2020
0
0

Posebno rdeče vinske sorte se v jesenskem času lepo obarvajo in pritegnejo pogled še dolgo potem, ko je grozdje že obrano in vztrajajo, dokler jih veter ne ogoli in ostanejo samo še goli trsi.

Vračanje odvzetega s pridelkom

Z vsakoletnim pridelkom grozdja se tla, če jih ne gnojimo, postopno izčrpavajo, kar se pokaže na nenavadnih pojavih na organih rastlin. Najboljši pokazatelj zdrave rasti so listi, le naučiti se moramo razvozlati posamezne znake, da ugotovimo morebitno pomanjkanje ali druge težave in lahko rastlinam učinkovito pomagamo. Zaradi gnojenja se danes pridela več grozdja kot pred časom, vendar so enostavna gnojila, sestavljena le iz najpomembnejših hranilnih elementov, zelo pomanjkljiva, saj kljub njihovemu dodajanju tla počasi izgubljajo rodno moč.

Dolgo je veljajo prepričanje, da so mineralna gnojila popolnoma zadostna za bogato in dolgotranejšo rodnost, a kmalu se je izkazalo, da so še kako površna in jih je potrebno kombinirati tudi z organskimi.

Močno gnojenje oziroma njegove negativne posledice se posebno izrazito pokažejo v sušnih letih. Ker je spomladi, ko so dobri pogoji in je hrane v tleh zadosti, rast trte močna s številnimi poganjki, ti porabijo veliko energije in predvsem vode, zato je vlage kasneje v sušnem času premalo in to ravno takrat, ko je najbolj potrebna za razvoj in zorenje grozdja.

Življenje v tleh

V rodovitnih tleh je pestrost življenja izjemna. Najbolj številčni so mikroorganizmi, ki so našim očem skriti, njihova prisotnost pa je opazna na vsakem koraku, saj razgrajujejo odpadlo listje in odmrle dele rastlin in jih vgrajujejo v tla. Mikroorganizmi so pomembni tudi pri zorenju grozdja in kasneje z aktivnostmi, ki privedejo do vina. Seveda so v tleh poleg koristnih organizmov tudi takšni, ki zmanjšujejo zalogo hrane v rastišču in povzročajo okužbe, saj jemljejo moč rastlinam in lahko te celo propadejo.

Organska gnojila so zelo pomembna za svet mikroorganizmov, vendar tudi z njimi ne smemo pretiravati, saj bo učinek takšnega ravnanja ravno nasproten od želenega; občutljivost za bolezni, močna rast, podaljšana vegetacija v jesenskem času, manj kakovosten pridelek in drugo.

Zorenje lesa

Hkrati z zorenjem grozdja so tudi sprva nežne in zelene mladike vse bolj lesene in robustne ter pripravljene na prihajajoče izzive, ki jih prinaša zimski čas. Zorenje mladic se začne ob osnovi s spreminjanjem zelene barve v rdečkasto in rumeno sivo, v pozni jeseni pa je tako obarvan že celoten poganjek. Sprva se v poganjku nalagajo rudninske snovi, kasneje, ko se trsi razbremenijo pridelka, pa se v les usmeri tudi tok organske rezervne snovi, ki je pomembna za novo rast v naslednjem letu. Kadar sledi izjemno suhemu poletju vlažna in za rast ugodna jesen, se lahko rast mladic še nekoliko zavleče in posebno pri pregnojenih trsih obstaja nevarnost, da les ne bo dovolj dozorel in bo tako bolj dovzeten za neugodne zimske vremenske pojave.

Postopno zmanjševanje aktivnosti

Listna masa je pomembna tudi po obiranju grozdja, saj ravno v tem času, ko se trsi razbremenijo pridelka, pospešeno dovajajo hrano v korenine, steblo in poganjke. Pri slednjih se hrana kopiči v kolencih, očesih in v srženovi skorji, energija pa se ponovno sprosti za potrebe prehrane popkov ob brstenju in mora zadostiti vse do ponovnega formiranja listne mase, ki potem oskrbuje z energijo vse dele rastline.

Jesensko vreme je prijetno, če le ni preveč dežja. Trsi pa v tem času postopno zaključujejo z aktivnostmi in se poslavljajo z barvami, ki rišejo podobo krajine in … lepo je.

Robert Mabič

Oznake