Škodljivci na domačem vrtu

6 oktobra, 2020
0
0

Žal so neurja ob koncu avgusta, ko je narava s svojo močjo v nekaj minutah izničila mnogo ur našega dela, potrdila, da zelenjadarskih izzivov letos še ni konec.

Pridelavo v domačih vrtovih in ohišnicah so v letošnjem poletju pomembno krojili tudi škodljivci. Mnogi ste se soočali z listnimi ušmi, bramorjem in polži, nato so se pojavile še stenice. Ali lahko s svojim ukrepanjem v letošnjem letu vplivamo na te škodljivce v prihodnji pridelovalni sezoni?

Prave listne uši so gospodarsko pomembna skupina rastlinskih škodljivcev, ki naseljujejo skoraj vse gojene rastline. Tudi navadni bramor in polži so nadloga, o kateri pogosto pišemo in se pogovarjamo. Morda kot priporočilo in opomnik, da tudi z našim ravnanjem jeseni lahko vplivamo na te škodljivce v prihodnji sezoni.

Bramor v hlevskem gnoju

V začetku letošnje pridelovalne sezone je veliko preglavic in slabe volje povzročal navadni bramor (Gryllotalpa gryllotalpa). Kljub temu, da je ta žuželka najbolj škodljiva spomladi ob vzniku in presajanju rastlin, ste se mnogi na tega škodljivca jezili tudi ob izkopu krompirja, saj so bili gomolji zelo objedeni.

Bramor

Poznavanje navad tega škodljivca nam lahko pomaga tudi pri njegovem obvladovanju.

V jesenskem času lahko izkoristimo njegovo navado, da za prezimitev pogosto poišče kupe hlevskega gnoja (bodisi na površju tal ali pa zakopane v tleh), kompost in podobne materiale, saj je v njih zaradi razgradnje organske snovi topleje. Jeseni zato na več mest na vrtu zakopljemo svež hlevski gnoj, v katerem bodo čez zimo škodljivci našli toplo zavetje. Pred koncem zime (pred otoplitvijo) gnoj skupaj z bramorji izkopljemo in bramorje uničimo. Tako bomo pripomogli k zmanjševanju številčnosti tega škodljivca.

Polži imajo radi nedozorel kompost ali gnoj

Mnogo preglavic pridelovalcem zelenjadnic povzročajo tudi polži. Pomemben ukrep v boju z njimi je čiščenje zarasti ob robovih vrtov, njiv, jarkov, poti. V jesenskem in spomladanskem času bodimo pozorni na gnezda z njihovimi jajčeci in jih takoj po odkritju uničimo.

Če imate na vrtu težave s polži, počakajte s prekopavanjem tal. Tla prekopljite pozimi ali zgodaj spomladi. Zemlja seveda ne sme biti zmrznjena.

Sluzaste sledi polžev Sluzaste sledi polžev

Pozorni bodimo tudi pri gnojenju z organskimi gnojili. Priporočljiva je uporaba dozorelega komposta oziroma hlevskega gnoja, saj nedozorel kompost ali gnoj spodbujata razmnoževanje polžev.

V nadaljevanju bomo pisali o stenicah, ki prav v tem času prez zimo pritiskajo v naše hiše in stanovanja.

Irtis Škerbot