Rastlina tropske Amerike

25 septembra, 2020
0
0

Dopladenija je ovijava vzpenjavka hitre rasti, ki brez prikrajševanja poganjkov zraste do pet metrov visoko, več kot pol metra na leto.

Če vsako leto po cvetenju mlade poganjke porežemo na pet centimetrov, in sicer tik nad kolencem, lahko vzgojimo tudi nizko grmovnato sobno rastlino, visoko do pol metra.

Cvetovi imajo lijakasto obliko, robovi cvetnih listov so zavihani nazaj. Odpirajo se na koncu stebel, na katerih postopno poženejo po trije do štirje cvetovi.

Dipladenia sanderi ‘Rosea’ ima rožnate cvetove, notranjost cvetnega vratu je rumena. D. boliviensis imam manjše, bele cvetove z močnim vonjem.

Dipladenija potrebuje veliko svetlobe, poleti jo obilno zalivamo, vsak drugi dan, vsakih 14 dni pa dodamo gnojilo.

Če je poleti vroče, mora biti tudi dovolj vlage, zato diopladenija velja kot težavno lončnico. Najbolje je, da lonček postavimo na vlažen pesek in pazimo, da spodnji del lončka ni v vodi ali pa lonček postavimo v večjega, vmesni prostor pa zapolnimo z vlažnim šotnim mahom.

Obvezno jo rosimo vsak dan vse dni v letu. če smo jo imeli poleti zunaj, jo jeseni pospravimo, čim se ohladi. Pozimi naj bo v svetlem prostoru pri dokaj visoki temperaturi, najmanj 15 stopinj Celzija, zalijemo jo šele, ko se povesi.

Presajamo ali zamenjamo zemljo vsako pomlad, mlado rastlino, ki hitro raste, lahko presadimo tudi dvakrat ali trikrat letno.

Razmnožujemo s potaknjenci, ki jih narežemo spomladi (dolgi naj bodo 8 do 10 cm). Posadimo jih v pospeševalnik pri temperaturi 25 stopinj Celzija.

Kaj je narobe

Listi rumenijo in odpadajo.

Pozimi je prehladno, poleti pa premalo vlažno.

Beli, volnati madeži na spodnji strani listov.

Volnata uš, Odstranimo vsako posebej s kosmom vate, namočenim v alkohol, ali popršimo z namenskim insekticidom.

Listi rumenijo, na spodnji strani je pajčevina.

Rdeči pajek. Uporabimo namenski insekticid ali povečamo vlažnost in preženemo pajke.

Listi brezbarvni z rjavimi luskastimi žuželkami na spodnji strani listov in na steblu.

Voskasta uš. Odstranjujemo jih z vato ali poškropimo z ustreznim insekticidom.