Mačko so napadle bolhe

22 septembra, 2020
0
0

Mačko postavite na bel papir ali kos blaga in jo temeljito prečešite. Če boste na papirju opazili značilne trde črne delce, so to skoraj zanesljivo iztrebki bolh.

Ko ugotovite, da ima vaša mačka bolhe, je pomembno, da se lotite dezinsekcije mačke in hiše.

Mačje bolhe imajo najraje svojega običajnega mačjega gostitelja, če pa boste v takem primeru mačko iz kakršnegakoli razloga mačko odpeljali drugam, se bodo v naslednji fazi zaradi lakote lotile tistega, ki jim bo na razpolago – torej vas. Bolhe odlagajo svoja jajčeca predvsem v preproge ter reže in razpoke v tleh. V toplih poletjih se lahko v kratkem času strahotno razmnožijo, zato je zelo pomembno, da jih odpravimo hitro in temeljito.

Različni insekticidi

Na voljo so različni insekticidi, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da jih moramo natresti tudi v vrečko pri sesalcu. Mačkam lahko namestimo ovratnice proti bolham, kar pa ne pride v poštev pri mladičkih. Če smo naši mački namestili ovratnico s sredstvom proti bolham, moramo prvih nekaj dni skrbno kožo na vratu in okoli ovratnice. Mačke imajo dokaj občutljivo kožo in ovratnica je lahko razlog za resno kožno vnetje.


Ne uničijo jajčec

Uporabite lahko tudi različne insekticidne pudre in razpršila, vendar večina mačk postane nemirna ob piskanju razpršilca pod pritiskom, zato je običajno bolje, da uporabljamo ročno razpršilo. Ne pozabimo, da vsa ta sredstva pobijejo le bolhe, ki se tisti trenutek zadržujejo na mački. Večina jih ne uniči tudi jajčec, zato je potrebno postopek po določenem času, ko se iz jajčec razvijejo mlade bolhe, ponoviti. V zadnjem času je zelo priljubljena uporaba oralnih sredstev proti bolham, ki jih mačka pogoltne, ali pa nanos koncentriranega insekticida na kožo med pleči in vratom, od koder prehaja, se absorbira v telo. Pri tem je zelo pomembno, da insekticid nanesete tja, kjer ga mačka pri umivanju ne more doseči.

Mačke so lahko tudi alergične na bolhe. Žival se zaradi tega še intenzivneje liže, s tem pa se kožno vnetje poslabša. V takem primeru je nujno čim hitreje poiskati veterinarja.

Okužba s trakuljo

Mačke se lahko okužijo tudi s trakuljo. Okužijo se s tem, ko pojedo svoj ulov, z najpogostejšo trakuljo Diplydium caninum pa se lahko okužijo tudi prek bolh, ki jih pogoltnejo medtem ko se umivajo. Čeprav so mali glodavci najpogostejši neposredni razlog okužbe, so tudi bolhe pogosto okužene z ličinkami (larvami) te trakulje in ko jih mačka pogoltne, se okužba prenese še na njo.

Besedilo: Razumeti mačke, ČZD Kmečki glas

Oznake