Toplina doma in romantično vzdušje

22 septembra, 2020
0
0

Kamin oddaja večino toplote s sevanjem, zato je tudi toplotno ugodje prijetno. Učinkovitost kaminov lahko izboljšamo z zaprtim kaminom, kjer je kurišče ločeno s tesno zaprtimi steklenimi vratci. Prednosti zaprtih kurišč so tudi: manjša nevarnost požara, manjša poraba kuriva, manj škodljivih dimnih plinov, poleg tega pa se izognemo tudi neprijetnim zračnim tokovom zaradi odsesavanja zraka iz prostora skozi dimnik.

Dimnik in dovod svežega zraka

Kaminsko kurišče postavimo čim bliže dimniku, da bo vlek čim boljši. Ne smemo pa pozabiti tudi na dovod svežega zraka. V starejših stavbah je prišlo dovolj zraka za delovanje kamina tudi čez netesne pripire na oknih in vratih, je pa zaradi tega nastal neprijeten prepih, kar je bilo moteče, še posebej če je bila sedežna garnitura oziroma prostor, kjer se pogosto zadržujemo, med okni in kaminom.

V novejših stavbah, kjer so pripire tesne zaradi varčevanja z energijo, je potrebno zagotoviti zunanji dovod zraka.

Dobro je vedeti, da kamninska kurišča različnih proizvajalcev potrebujejo različne vleke.

Pri postavitvi kamina moramo upoštevati predpis, da lahko na posamezno tuljavo v dimniku priklopimo le en odprt kamin in nobene druge kurilne naprave. Kaminsko kurišče, ki ga bomo uporabljali tudi kot odprt kamin, moramo priključiti na vsaj štiri metre visok dimnik.

Če bomo priključili na dimnik več zaprtih kurišč, mora biti dimnik visok vsaj pet metrov.

Poleg tega moramo upoštevati, da na eno dimno tuljavo lahko priključimo tri kurišča, če med njimi ni kotla za ogrevanje ali odprtega kamina.

Kakovost gorenja v kaminu je odvisna od vleka v kamninskem vložku. Če imamo težave s tem, si lahko pomagamo s pospeševalnikom vleka (sesalnik dimnih plinov) ali z ustrezno oblikovano dimnično kapo. Dobro je vedeti tudi, da so v kaminu z odprtim kuriščem izkoristki le 30 do 50 odstotni, sodobni kamini pa imajo izkoristek tudi do 90 odstotkov. Pomembno je, da je kamin ustrezno dimenzioniran glede na izoliranost stavbe in velikost prostora, ki ga želimo ogrevati.

Unikaten element opreme

Oblikovne možnosti kaminov so neizčrpne, od rustikalnih, prek igrivo razgibanih in obarvanih pa do oblikovno izredno čistih. Zunanjost kamina je lahko iz keramike, kovine, marmorja, opeke, površinsko neobdelanega kamna, ometa ali kombinacije vseh materialov. Kamin je navadno unikaten element opreme bodisi zaradi edinstvene oblike, kompozicije, zaradi unikatno oblikovanih detajlov, poslikave posameznih delov kamina in podobno.

Postavitev kamina v prostor

Idealno je, če je sedežna garnitura postavljena tako, da imajo ljudje, ki sedijo na njej, pogled na kamin. Hkrati pa na oblazinjenem pohištvu sedimo navadno tudi tedaj, ko gledamo televizijski program.

Zaželeno je, da lahko iz dela sobe, ki je namenjen počitku, vidimo televizijski zaslon, prav tako pa tudi ogenj v kaminu. Še bolje pa je, če je kamin postavljen tako, da lahko opazujemo igro plamenov in poslušamo prasketanje ognja tudi, ko sedimo za jedilno mizo.

Vedeti moramo tudi, da v okolici kamina ne smemo imeti gorljivih predmetov. Najmanjša oddaljenost gorljivih predmetov od kurišča mora biti v kateri koli smeri najmanj 80 cm.

Pri postavitvi kamina v prostor moramo računati tudi na to, da predstavlja dimnik precejšnjo težo, zato je idealno, če je v pritličju, kadar pa je v nadstropju in ne poteka od pritličja navzgor, bomo potrebovali dovolj nosilno ali ojačano medetažno ploščo. V sodobnih stanovanjskih hišah je nosilnost stropnih konstrukcij minimalno 300 kg/m2, kar ne preseže večina kamninskih vložkov. Najbolje pa je, da se pred izdelavo dimnika posvetujemo s statikom.

Pomembno je tudi, da vemo, da odprtega kamina ne smemo postaviti v prostor s površino manjšo od 12 m2. Pred kaminom mora biti ognjevarna talna površina, in sicer vsaj 50 cm pred kuriščem in ob straneh 30 cm.

Odprto ognjišče v kuhinji

Zidana kuhinja z odprtim ognjiščem daje vtis domačnosti in nostalgije.

Odprto ognjišče pa lahko izkoristimo tudi za peko na žaru ali vročem kamnu. Še posebej dobrodošel je tudi prostor za peko kruha in pic.

Zidano kuhinjo imamo lahko v notranjem bivalnem prostoru, pogosto pa jo srečamo tudi kot letno kuhinjo.

Kamini na bioetanol

Kamini na bioetanol so različica kaminov, ki ne potrebujejo dimnika. Njihova primarna vloga pa ni ogrevanje, ampak dekoracija. Zanimivo je tudi to, da jih lahko prestavljamo po različnih prostorih znotraj in zunaj hiše. Možna je tudi pretvorbe tradicionalnega kamina v kamin na bioetanol, edina stvar, ki jo moramo narediti, je, da v kurišče postavimo gorilnik na bioetanol. Obstajajo tudi vrtni kamini na bioetanol.

Jasna Hrovatin

Oznake