Hladne grede

14 septembra, 2020
0
0

Najbolj nam navadno koristijo spomladi za utrjevanje rastlin pred presaditvijo iz rastlinjaka na prosto, celo vrsto rastlin pa lahko v njih gojimo vse leto. Najbolj priljubljen tip hladne grede je navadno iz lesenih ali prozornih plastičnih stranic ter pokrovov, za katere uporabimo kar okna, torej stekla v lesenih okvirjih. Ogrodje je lahko tudi kovinsko, vmes pa je steklo.

Drsno ali na tečaje

Najlažji dostop do rastlin omogoča ogrodje, ki ima odstranljiv ali drsni pokrov; nekateri modeli imajo na sprednji stranici drsne letve, ki jih odmaknemo za dodatno zračenje.

Tečajni pokrovi, tudi če so dvignjeni in podprti z moznikom, rastline še vedno varujejo pred močnim dežjem, medtem ko so rastline v hladnih gredah z drsnimi pokrovi, ki jih podnevi pogosto do konca odmaknemo, ob močnem dežju nezaščitene.

Lahka ogrodja iz aluminija in s tečajnim pokrovom se ob močnem vetru lahko poškodujejo. Odpornejše so tiste hladne grede, pri katerih je pokrov z okni pritrjen k ogrodju.

Lesena ogrodja

Tradicionalna lesena ogrodja so v novejšem času redko naprodaj, večinoma so tudi draga. Za majhen strošek si jih iz ostankov lesa izdelate sami. Lesene stranice dobro zadržujejo toploto, brez večjih težav pa poskrbimo tudi za dodatno ogrevanje. 

Aluminijasta ogrodja

Aluminijasta ogrodja so na voljo skoraj povsod, so sorazmerno poceni in po obliki različna. Večinoma jih prodajajo v posameznih sestavnih delih. Ogrodja iz aluminijeve zlitine prepuščajo več svetlobe kot lesena in opečna, nimajo pa tako dobrih izolacijskih lastnosti. Ker so tudi manj stabilna, je priporočljivo, da jih s sidri pritrdimo k tlom.

Opečna ogrodja

Opečna ogrodja se v novejšem času le še redko uporabljajo. Zelo preprosto si jih lahko zgradimo tudi sami, če imamo na voljo poceni staro opeko in material za okna na vrhu. Opečna ogrodja so topla in ščitijo pred vetrom.

Dobro izolirana

Najmanjša praktična velikost hladne grede je 1,2 x 0,6 metra. V večini primerov pa moramo velikost – velika naj bo, kolikor je le mogoče – prilagajati velikosti prostora, ki ga imamo na voljo. Če imamo rastlinjak, naj bo hladna greda čim bliže. Če nameravamo v hladni gredi gojiti rastline v loncih ali visoko zelenjavo, je pomembna tudi njena višina; za določen čas jo lahko dvignemo na opeke.

Število rastlinskih vrst, ki uspešno prezimijo v hladni gredi, je veliko večje, če je ta dobro izolirana. V gredi ne sme priti do prepiha, zato ob steklu oziroma ogrodju ne sme biti praznih prostorov, pokrov in drsne letve ob straneh pa se morajo tesno prilegati.

Do tal zastekljena ogrodja in tista iz plastične folije moramo v hladnem vremenu z notranje strani obložiti z ustrezno velikimi polistirenskimi ploščami, ki zmanjšujejo izgubo toplote.

Lahko jih premikamo po vrtu

V hladnih nočeh, posebno, če je napovedan oster mraz, hladne grede dodatno zavarujemo z zunanje strani: prekrijemo jih s kosom raševine ali s staro preprogo; pregrinjalo trdno privežemo ali pa na robove položimo kose težkega lesa. Takšno zaščito podnevi vedno odstranimo, sicer rastline trpijo zaradi pomanjkanja svetlobe. Za dodatno izolacijo lahko uporabimo tudi več plasti prozorne plastične folije – ta lahko ostane na gredi tudi podnevi.

V toplem vremenu je zelo pomembno dobro zračenje. Pri večini hladnih gred dvignemo pokrov in ga podložimo z moznikom; če ima greda drsno okno, ga pri zračenju odmaknemo le delno, pri utrjevanju sadik pa občasno tudi v celoti.

Ogrodja iz aluminija (ne pa tudi opečna in lesena) lahko poljubno prestavljamo po vrtu in jih glede na položaj sonca v vsakem obdobju leta postavimo na najprimernejše mesto. Če moramo za hladno gredo izbrati stalno mesto, naj to ne bo preveč izpostavljeno, hkrati pa naj dobiva karseda veliko svetlobe spomladi in pozimi.

Hladne grede poleti senčimo; ker jih uporabljamo vse leto, je pomembno, da njihova ogrodja prepuščajo kar največ svetlobe.

Vrtnarsko steklo

Najprimernejši materiali za zasteklitev hladnih gred je vrtnarsko steklo: dobro prepušča svetlobo, omogoča hitro ogrevanje in bolje ohranja toploto kot večina plastičnih snovi. Ker moramo poškodovana ali polomljena stekla takoj zamenjati, so najprimernejša ogrodja, pri katerih lahko brez težav zamenjamo vsako steklo posebej. Pri nekaterih modelih lahko namestimo stekla s steklarskimi sponami, pri drugih pa jih ustavimo v žlebove na ogrodju. V obeh primerih jih sorazmerno zlahka zamenjamo.