Jesenske barve na vrtu

9 septembra, 2020
0
0

Velik delež lahko k jesenskemu okrasu vrta prispevajo tudi grmovnice, ki vrt okrasijo s svojim listjem, cvetovi in plodovi.

Barvita paleta jesenskega listja
Številni predstavniki grmovnic poleg spomladanskih cvetov vrt popestrijo še z jesenskim listjem. Med njimi izstopajo nepozebniki (Hamamelis), ki nas sicer konec zime očarajo s svojimi prijetno dišečimi cvetovi, jeseni bodo vrtu ponovno dodali živahne barve, vendar tokrat s čudovitim listjem. Barvo listja nam razkrijejo že zgodnji cvetovi, saj se rumeno cvetoče sorte, kot je na primer Hamamelis × intermedia ‘Angelly’, jeseni obarvajo živahno rumeno, rdeče cvetoče sorte, kot je Hamamelis × intermedia ‘Diane’, pa v rdeče tone.

Dren Dren

Podobno kot pri nepozebniku lahko tudi pri ameriškem drenu (Cornus florida) poleg spomladanskih cvetov jeseni opazujemo živahne škrlatno rdeče liste. Ameriški dren je nekoliko večja grmovnica, ki se bo odlično podala na ozadje gred ali bolj gozdne zasaditve.

Jesen bo dodatno polepšala tudi že barvito listje češminov. Rdečelisti češmin (Berberis thunbergii f. atropurpurea) ima vse leto rdečkasto listje, ki jeseni le še pridobi na izrazitosti. Nasprotno pa bodo sorte češmina s svetlo zelenimi listi (‘Aurea’) prešle v bolj rumenkaste tone. Med češmini najdemo tudi pritlikave predstavnike, ki so označeni z oznako ‘Nana’ in se zaradi svoje nizke okroglaste rasti odlično podajo tudi v ospredje grede.

Trdoleska  Krilata trdoleska

Plodovi za ptice

Poleg barvitega listja lahko na številnih grmovnicah konec sezone občudujemo tudi živahno obarvane plodove. Obožujejo jih tudi ptice, z veseljem jih bodo zobale, ko bo drugo hrano vedno težje najti.

V jesenskem času bodo svoje živahne šipke razkazovale številne vrtnice, ki so od junija pocvitale na gredah. Za živahne plodove v oranžno rdečih odtenkih posadite vrtnico Rosa moyasii ‘Geranium’, ki je čudovita grmičasta vrtnica s povešavimi poganjki.

Bisernik Bisernik

Podobno živahno obarvani so tudi plodovi brogovite (Viburnum opulus) ali panešpljice (Cotoneaster horizontalis). Živo rdeče plodove bo pri obeh grmovnicah dodatno podkrepilo še oranžno rdeče obarvano listje. Za nekoliko več kontrasta pa lahko namestno nizke panešljice izberete sorodno vrsto C. frigidus ‘Cornubia’, ki je polzimzelena grmovnica (ob mili zimi ohrani listje). Pri tej panešljici bodo rdeči plodovi prišli bolj do izraza, saj listi jeseni obdržijo temno zeleno barvo.

Za plodove v drugih odtenkih poskusite bisernik (Symphoricarpos x doorenbosii) ‘White Hedge’, ki bo jeseni poln nežnih belih plodov. Prav nenavaden grm pa je lepoplodka (Callicarpa bodinieri var. giraldii ‘Profusion’).

Lepoplodka je do tri metre visok grm, ki bo spomladi pognal škrlatno obarvane mlade liste. Prav eksotičen okras pa bo dobil v tem času času, ko bodo njegove poganjke krasili grozdi vijoličastih plodov.

  Beli dren

Beli dren

Tri v enem

Ali je mogoče v preprosto grmovnico združiti še kakšno lastnost, ki bi popestrila jesenski vrt? Na našo srečo je in to v belem drenu (Cornus alba). Poleg belih plodov in barvitega listja, boste lahko konec jeseni in še pozimi na svojem vrtu občudovali prekrasna barvita stebla teh grmovnic. Za oranžno rdeče listje in temno rdeča stebla posadite sorto ‘Aurea’, ki bo v sezoni pokrita z rumenkasto zelenim listjem. Za bolj temne tone pa poskusite sorto ‘Kesselringii’. Jeseni se bo obaravala v škrlatno rdeče barve, medtem ko bodo stebla v še temnejših črno vijoličastih odtenkih.

Matevž Likar