Žepna jabolka

31 avgusta, 2020
0
0

Gre za plodove, ki jih zaradi njihove majhnosti lahko stlačimo v žep. Angleška poimenovanja za takšna jabolka so pocket apple (žepno jabolko), snack apple (jabolko za prigrizek), baby apple (otroško jabolko) ter golf ball apple (jabolko velikosti žogice za golf). Vsako izmed naštetih na svojstven način opisuje lastnosti teh jabolk. Glede na že povedano bo marsikateri ljubiteljski sadjar upravičeno dejal, da pridelati majhna jabolka ni nič posebnega. Vsi namreč dobro vemo, da nam soplodje pri jabolku postreže običajno s petimi plodovi in če se vsi v njem obdržijo, so ti običajno majhne ali kvečjemu srednje velikosti. To drži, vendar takšni plodovi ne razvijejo svojega potenciala, kar se kaže v slabšem okusu, aromi in obarvanosti. Pri sortah iz skupine žepnih jabolk pa gre ravno za to.

Ananasova reneta Ananasova reneta  

Plodovi teh sort tudi pri majhni obremenjenosti drevesa ostanejo majhni, a se kljub temu do konca razvijejo oziroma dosežejo svoj maksimum. Na trgu sta izmed te skupine jabolk najbolj poznani dve sorti. To sta sorti s tržnima imenoma isaaq ter rockit.

Prikupni majhni plodovi

Sorta isaaq® je italijanskega porekla. Vzgojena je bila ob sodelovanju CIV-a (Centro innovazione varietale) iz Ferrare ter klubom KIKU iz Bolzana. Gre za sorto z majhnimi, a zelo okusnimi plodovi. Ti v povprečju tehtajo okrog 120 gramov ter so prikupnega rdečega obarvanja. Meso plodov je čvrsto in hrustljavo, kislina je v okusu dobro izražena. Sorta je odporna proti škrlupu. Redčenje plodičev ni potrebno. Čas zorenja sorte je pet dni pred sorto zlati delišes. Plodovi so odličnih skladiščnih ter izskladiščnih lastnosti.

Isaaq

Isaaq

Novozelandski križanec

Sorta rockit® je bila vzgojena v Novi Zelandiji, na trgu je prisotna od leta 2010 dalje. Gre za križanca dveh novozelandskih sort (gala x splendor). Plodovi sorte rockit so majhne velikosti, optimalne za kategorijo žepnega jabolka. So svetleče rdečega obarvanja ter sladkega okusa. Meso plodov je čvrsto ter hrustljavo. Drevesa ni potrebno redčiti. Plodovi se priporočajo kot odlična popestritev šolskih jedilnikov. Na trgu je sorta rockit običajno pakirana v valjasti embalaži s po tri do pet plodovi.

Rockit Rockit

Drobnoplodne sorte

Velikost jabolka je predvsem izrazito sortna lastnost. Tudi med našimi starimi sortami najdemo nekatere, katerih plodovi v premeru ne presegajo 60 milimetrov in običajno tehtajo med 100 – 130 grami. Pravimo jim drobnoplodne sorte. Takšne so npr. štajerski mošancelj, gambovec, cigančica ter ananasova reneta, imenovana tudi limonček. »Zakaj so bili plodovi ananasove renete tako zelo priljubljeni pri grajskih gospodičnah?«, je bilo večkrat zastavljeno vprašanje znanega slovenskega sadjarja Franceta Lombergarja. »Ker so bila njih majhna in drobna usteca primerna le za uživanje tovrstnih (majhnih) plodov«, je sledil odgovor. Z uživanjem sodobnih ter starih sort plodov iz skupine žepnih jabolk se boste lahko vsaj za nekaj časa preselili v razkošje grajskih jedilnic, soban in vrtov ter se ob jabolčni malici ali prigrizku počutili kot grajski gospod in gospodična.

Boštjan Godec

Oznake