Jeseni na stalno mesto

20 avgusta, 2020
0
0

Te rastline so lahko nekakšen ‘poskusni zajček’, s katerim preizkusimo različne barvne kombinacije in načrte zasaditev. Navadno jih sadimo v posode ali pa na grede.

Dvoletnice sadimo v setvene zabojčke, v izpraznjene zaprte grede ali na dobro pripravljene gredice na prostem poleti.

Ves čas skrbimo, da ima seme dovolj vlage za kalitev. Ko so sejančki primerno veliki, jih presadimo v lončke ali na gredico. Jeseni pa sadike presajamo na stalno mesto.

Med najbolj poznanimi in uporabljenimi so mačehe in spominčice, ki popestrijo nasad čebulnic spomladi, naprstec denimo posadimo med trajnice in tako naprej. Med dvoletnicami so med drugimi tudi marjetice, primule, nageljni, lučniki, rožlin, šeboj in dežen ter večina zelenjave (solate, zelje, pesa, korenje). Veliko enoletnic in dvoletnic je lahko nadležnih, ker se zasajajo same. Med enoletnicami se tako zasejejo astre, ognjič, zajčki, maki, kozmeje, sončnice, ščir, koreopsis, ostrožnik, kohija, kalifornijski mak, euforbija in druge.

Marjetica

Seme kali na svetlobi 8 do14 dni. Rastline jeseni pokrijemo s smrečjem. Marjetica je lepa in skromna dvoletnica za okrasitev gredic, obrob in posod. Rada ima sončno ali polsenčno lego in nekoliko vlažno prst.

Volčji bob

Seme volčjega boba kali 14 do 20 dni. Trajnica je odporna na mraz. Spektakularne cvetne sveče na lepi zeleni listni podlagi oblikujejo čudovito cvetlično pokrajino. Cvetijo v rumenih, rdečih, rožnatih, modrih in vijoličnih barvah. Je idealna za saditev v pisanih skupinah na sončnih legah. Odlična za rezano cvetje. Raste na propustnih, humoznih, rahlo kislih tleh. Po cvetenju cvetove porežemo in rastlina še enkrat zacveti. Ker je metuljnica, bogati tla z dušikom.

Volčji bob

Orlica

Seme kali 12 do 16 dni. Čudovita trajnica krasi na pragu poletja cvetlične gredice in šopke. Cveti v rumenih, belih, rožnatih in modrih odtenkih. Rada ima sonce in vlažno, rodovitno prst.

Orlica Orlica

Sadrenka

Seme kali 14 do 20 dni. Izberemo sončno lego in nekoliko apneno prst. Trajnico med cvetenjem krasi obilica drobnih belih cvetov. Zelo lepa je na gredici, v svežih in suhih šopkih.

Spominčica

Seme kali 14 do 20 dni. Izberemo sočno gredico in humozna tla. Dvoletnica oblikuje modro, belo in rožnato cvetje, ki krasi vrtove in šopke. Zelo lepa je gredica, kjer skupaj cvetijo spominčice in tulipani.

Spominčica

Dunajski nageljček

Seme kali 7 do 14 dni. Dunajski nageljček je dvoletnica, ki se ponaša s kompaktno rastjo in z dišečimi cvetovi. Izberemo rahla, apnenčasta tla in sončno lego. Nageljček je primeren za poletne gredice in sveže šopke. Rastlina ima prijeten vonj.

Laški slez

Seme kali 7 do 15 dni. Dvoletnica ima vrtnicam podobne bele, rumene, rožnate in rdeče cvetove. Izberemo globoko prst ter zavetrno in sončno lego. Laški slez je mogočna cvetlica, primerna za ozadje gredic, okrasitev ograj in zidov. Slez pogosto napada rja.

Mačeha

Seme kali 7 do 21 dni. Presajamo ga na sončno mesto v humozno prst. Krasi cvetlične gredice, obrobke in posode. Mačehe so lepe tudi na gredicah s trajnicami in okrasnimi čebulnicami.

Turški nagelj

Seme kali 7 do 15 dni. Turški nagelj je prikupna dvoletnica za okrasitev gredic, obrob in svežih dišečih šopkov. Cvetovi so v belih, rožnatih in rdečih barvah. Uspeva na soncu in v polsenci.

Zlati šeboj

Seme kali 8 do 14 dni. Jeseni rastline pokrijemo s smrečjem. Spomladi cvetijo v rdečih, oranžnih, rumenih in rjavih odtenkih. Dišeče cvetje krasi sončne gredice in pomladne šopke. Rastlina diši.

Zlati šeboj Zlati šeboj

Marjetka Hrovatin