Lepi in preprosti za vzgojo

6 avgusta, 2020
0
0

Za uspešno cvetenje potrebujejo sončno rastišče, pri čemer pa imajo radi osenčene korenine, kar najlažje dosežemo z zastirko, pokrovnicami ali nizkimi grmovnicami. Najbolj uspevajo v svetlem kotičku vrta s pet do šest ur neposrednega sonca. Številni sroboti uspevajo tudi na bolj senčnem rastišču, vendar manj obilno cvetijo.

Rastline potrebujejo dve do tri leta, da se utrdijo in zacvetijo, zato moramo biti potrpežljivi.

Z nekaj poznavanja različnih skupin teh rastlin lahko na svoj vrt z zgolj nekaj rastlinami vnesete neprekinjeno cvetenje srobotov od sredine pomladi pa vse do jeseni. Glede na čas cvetenja jih razdelimo v tri skupine, ki se razlikujejo tudi glede vzgoje in rezi.

Zgodaj cvetoči

Prva skupina vključuje vse srobote, ki zacvetijo zgodaj spomladi, to so vrste C. alpina, C. montana in C. armandii. Za vse je značilno, da poženejo številne majhne cvetove, ki se večinoma odprejo med začetkom aprila in sredino maja. Vsi sroboti v tej skupini poženejo cvetove na poganjkih prejšnje sezone, zato jih moramo rezati (če sploh) takoj po cvetenju, to je najkasneje do konca junija.

Velikocvetni sroboti

Vse sorte srobotov z velikimi cvetovi sodijo v to skupino, ki vključuje tudi dobro znane sorte, kot so na primer ’The President’, ’Miss Bateman’ in ’Lasurstern’. Sroboti v tej skupini poženejo prve cvetove v sezoni na lanskih poganjkih. Kasneje v sezoni pa se lahko pojavijo manjši cvetovi tudi na letošnjih poganjkih. To lastnost lahko izkoristite za nekoliko različen okras vrta. Za velike cvetove, ki bodo rastlino krasili med koncem maja in začetkom julija, srobot zgodaj spomladi le rahlo porežite. Če pa želite številne manjše cvetove, pa marca močneje porežite.

Pozno cvetoči sroboti

Zadnja skupina vključuje vse pozno cvetoče srobote, ki ne bodo odprli svojih cvetov pred sredino junija in bodo cveteli vse do jeseni. Večina jih zacveti z manjšimi cvetovi, vendar najdemo tudi sorte kot so ’Jackmanii’, ’Polish Spirit’ in ’Gypsy Queen’, ki poženejo nekoliko večje cvetove. Ne glede na velikost cvetov se pri vseh predstavnikih te skupine cvetovi razvijejo na letošnjih poganjkih, kar pomeni, da rastline potrebujejo močno rez. Vsako pomlad jih zato porežite vse do prvega para brstov nad tlemi. Pri nekaterih srobotih bo to morda videti kot zelo skrajen poseg, saj boste odstranili veliko poganjkov. S tem pa niste naredili nobene škode, saj iz trh poganjkov ne bi pognal prav noben cvet. Rez spodbudi rastlino k močnemu odganjanju novih poganjkov, ki potem bogato zacvetijo.


Okras za terase

Sroboti se odlično počutijo tudi v loncih, s katerimi lahko okrasite terase ali vhode v hišo. Lonec naj bo glinen, saj bodi zaradi gline nižje temperature substrata. Premer naj bo vsaj 30 centimetrov. Lonec napolnite z večnamenskim substratom, v katerega namestite več bambusovih palic, ki jih na zgornjem delu zvežite skupaj. Tako boste dobili preprost vigvam, ki bo nudil srobotu oporo. Za vzgojo srobotov v loncih izberite križance vrste C. viticella ali C. texensis, ki se odlično obnesejo v loncih in koritih. Srobote iz teh skupin vsako leto močno obrežite, da ne bodo prerasli prostora, ki ste jim ga namenili.