Rez vpliva na cvetenje trajnic

27 julija, 2020
0
0

Obstaja nekaj ukrepov, ki cvetenje nekoliko podaljšajo in je greda s trajnicami dalj časa tudi barvno zanimiva. 

Rez trajnic

Rezanje trajnic je delo, ki vrtnarjem ni najbolj pri srcu. Nikoli prav dobro ne vemo, kaj, koliko in kdaj bi porezali. Pri tem pozabljamo, da so kalitetno in v domači klimi gojene trajnice bolj trpežne, kot si mislimo in da jim uporaba škarij prej koristi, kot škodi. Seveda ob pravi meri in ob pravem času.

V sredini poletja, ko listi in cvetovi trajnic že izgubijo nekaj svežine, je čas, da se s škarjami v roki podamo mednje.

Spomladi cvetoče trajnice porežemo takoj po cvetenju – tako se bodo njihovi poganjki in listi do poletja že nekoliko zgostili in rastline bodo imele spet lepo, zgoščeno rast, namesto razvlečenih dolgih poganjkov z ostanki posušenih cvetov.

Različne zahteve rastlin

Zgodaj poleti in v sredini poletja cvetoče trajnice imajo glede rezanja podobne zahteve.

Turški mak (Papaver orientale) je ena izmed prvih poleti razkošno cvetočih trajnic. Je kratko živeča trajnica, katere nadzemni deli po cvetenju izginejo. Ostanejo posušena stebla z značilnimi semenskimi glavami.

Listi se pojavijo šele v drugi polovici poletja, tako da moramo turški mak pazljivo kombinirati z drugimi trajnicami, da ne bo na gredi poleti preveč praznega prostora. Če porežemo liste in stebla takoj po cvetenju, bodo novi listi odgnali veliko hitreje.

Mehkodlaka plahtica (Alchemilla mollis) nas s svojimi listi, na katerih se ob dežju ali jutranji rosi nabirajo kapljice vode, razveseljuje že od pomladi. Konec maja začne bogato cveteti. Njeni svetlo rumeni cvetovi so nepogrešljiv vir cvetja za sveže šopke, v njih je posebno lepa s cvetovi potonik in zgodnjih vrtnic. V vrtu pa je mehkodlaka plahtica še posebej lepa z rdečim zalim kobulčkom (Astrantia major ‘Claret’) in modro cvetočo mačjo meto (Nepeta x fassennii ‘Six Hills Giant’). Da bi njeni listi ohranili svežo svetlo zeleno barvo in značilno obliko rasti, pa je priporočljivo plahtico po prvem cvetenju oziroma takrat, ko cvetovi postanejo rjavi, močno porezati. Zalivamo jo po potrebi. V kratkem bodo odgnali sveži svetlo zeleni listi, ki bodo spet lepi do pozne jeseni. Mačjo meto (Nepeta) lahko režemo le po površini oziroma skrajšamo jo na polovico višine. Za razliko od mehkodlake plahtice bo mačja meta ponovno tudi zacvetela in cvetela do pozne jeseni.

Podobno kot mačja meta, ki po striženju ponovno zacveti, se dogaja tudi s trajnicami, kot so ostrožnik (Delphinium), zali kobulček (Astrantia major), pasja kamilica (Anthemis) in nekatere krvomočnice (Geranium).

Zamik cvetenja

Če je toplo leto, polno vlage, se lahko zgodi, da jeseni cvetoče trajnice, kot so hermelike (Sedum), jesenske astre (Aster dumosus), japonske anemone (Anemone japonica), zacvetijo že avgusta in potem prehitro odcvetijo. Če to pravočasno opazimo, jih lahko na začetku poletja porežemo kar na polovico in šope nekoliko razredčimo. V končnem bodo tako porezane trajnice zrasle nekoliko nižje, tudi njihova rast bo bolj zgoščena, vendar bodo tudi zacvetele nekoliko pozneje.

Če jeseni cvetoče trajnice porežemo v začetku poletja, bodo pozneje zacvetele, cvetenje pa bo trajalo dalj časa.

Rezanje trajnic je dobrodošlo tudi pri visoko rastočih, kot so visoke jesenske astre (Aster noviangliae, Aster noviibelgii), jetičnik (Veronicastrum virginicum), heleniij (Helenium) in nekaterih drugih. Pri njih z rezom dosežemo nekoliko nižjo rast, kar pomeni, da nam ni potrebno nameščati morebitne opore, hkrati pa njihova stebla pri zemlji ne ogolijo.

Podobno lahko naredimo tudi z monardo (Monarda), makejo (Macleaya cordata), konjsko grivo (Eupatorium), trajno sončnico (Helianthus) in drugimi.

Oznake