Vrtnarjenje za čebele

16 julija, 2020
0
0

Pomembno je, da je ta del vrta vsaj pet do šest ur dnevno osvetljen oziroma osončen.
Vsako leto lahko dodajamo rastline, ki so zanimive za čebele. Rastline lahko tudi razmnožujemo in jih posadimo še v druge kotičke na vrtu. Razmnožene rastline lahko tudi razdelimo med ljudi in jih s tem tudi ozavestimo o pomembnosti čebel.

Ustvarjanje vrta za čebele

Pri ustvarjanju vrta, ki je zanimiv za čebele moramo biti pozorni na naslednje stvari:

Izobilje: ustvarimo skupinske zasaditve, skupaj posadimo več cvetočih rastlin, zanimivih za čebele. Tako bodo čebele lahko letale s cveta na cvet in jim ne bo treba premagovati večjih razdalj, da pridejo do novega cveta.
Sosledje: poskrbimo, da bo na vrtu zagotovljena čebelja paša čez vse leto, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Posadimo rastline, ki si sledijo s cvetenjem.
Raznolikost: posadimo rastline, ki proizvajajo tako cvetni prah kot tudi nektar. Čebele potrebujejo raznolik cvetni prah in nektar za uravnoteženo prehrano.
Uporaba fitofarmacevtskih sredstev (FFS): če je le možno, uporabljajmo čim manj sredstev na vrtu. Insekticidi lahko uničijo tako dobre kot tudi slabe insekte. Herbicidi pa lahko uničijo tudi nekatere rastline (npr. plevele – regrat, deteljo …), ki predstavljajo vir cvetnega praha in nektarja čebelam.

Lastnosti rastlin, ki privabljajo čebele

Pomembne so tudi lastnosti rastlin, ki privabljajo čebele.

Barva cvetov

Čebele imajo drugačen vidni spekter kot ljudje. Najbolj jih privabljajo cvetovi v beli, rumeni, modri in vijolični barvi.

Oblika cvetov

Čebele najraje obletavajo cvetove, ki so enostavni, kjer lahko pristanejo, so cevaste oblike in so lahko dostopni.

Prisotnost vodnikov

Nektarni vodniki privabljajo čebele k rastlini.

Vsebnost nektarja

Nektar je navadno svež, blag in prijetnega vonja. Ljudje ga zavonjamo največkrat takrat, ko sonce močno obsije cvetoče rastline.

Vsebnost cvetnega praha

Cvetni prah je lepljiv in odišavljen, da ga čebele lažje najdejo.

Opazujmo in se učimo

Opazujmo čebele in same nam bodo pokazale, katere rastline jih najbolj privlačijo. Tiste bodo najbolj obletavale ter z njih nabirale cvetni prah in nektar. Take posadimo na naš vrt. Posadimo tudi nekatere avtohtone vrste rastlin, ki so že prisotne v okolju in jih čebele rade obletavajo.

Veliko rastlin je vzgojenih v hibride. Hibridne rastline so bile vzgojene zaradi večjih in lepših cvetov. Takšne rastline velikokrat ne proizvajajo cvetnega praha in nektarja. V takšnem primeru je najbolje saditi izvorno rastlino, saj so te navadno bolje založene s cvetnim prahom in nektarjem.

Čebele so zelo pomembne za vse človeštvo in tudi za naravo, zato je pomembno, da začnemo o tem učiti že otroke. Le tako bodo vedeli, da je potrebno čebele spoštovati in na njih paziti.

Nekaj splošnih pravil

Na vrt posadimo rastline, ki cvetijo zaporedno in posledično imamo cvetenje v vrtu čez vse leto.
Pustimo nekaj plevela. Tudi te rastline cvetijo in predstavljajo pašo za čebele. Uporabljajmo čim manj herbicidov.
Posadimo eno ali dve drevesi za zgodnjo pomladansko pašo.
Posadimo rastline z veliko cvetovi (bogato cvetenje).
Rastline, ki cvetijo in so zanimive za čebele, naj bodo posajene na sončni strani, saj bodo le tako bogato cvetele.
Sezonsko cvetenje je zelo pomembno. Najpomembnejše so rastline, ki zacvetijo zgodaj pomladi ali pozno jeseni.
Posadimo čim več rastlin, ki imajo enostavne cvetove in so lahko dostopni za čebele.

Če želimo v naš vrt privabiti čim več čebel, si lahko zapisujemo, kdaj katere rastline cvetijo in kaj čebele nabirajo cvetni prah ali nektar ali oboje. Lahko si popišemo rastline v okolici, na katerih se prav tako pasejo čebele. Tako si lahko naredimo celovit zapis, kdaj je največ čebelje paše.

Tanja Kozar Planinšek

Oznake