Lilije – elegantni poletni cvetovi

5 junija, 2020
0
0

Rod lilij združuje nekaj čez sto zelnatih trajnic z luskastimi čebulicami, ki jih zaradi velikega števila sort združujejo v večje skupine. Tako si laže predstavljamo glavne lastnosti posamezne sorte in hkrati laže načrtujemo nepretrgano cvetenje teh lepih čebulnic.

Azijske lilije

Med prvimi lilijami, ki zacvetijo na vrtu, najdemo azijske lilije. Prvi cvetovi se pri tej skupini lilij lahko pojavijo že pozno maja ali zgodaj junija. V to skupino štejemo najbolj razširjenje in priljubljene sorte. Njihovi cvetovi so na steblu obrnjeni navzgor in navzven. Cvetijo v najrazličnejših barvah in barvnih odtenkih, cvetovi pa so pogosto posejani s temnimi pikami.

Sredi poletja se na vrtu razcvetijo tudi sorte iz skupine orientalskih lilij.

Vzgojene so iz sort, ki izvirajo iz Japonske. Njihovi precej veliki cvetovi v odtenkih bele, rožnate in škrlatne tudi zelo močno dišijo. Odlična lastnost orientalskih lilij je, da se s časom okrepijo in tako razvijejo vedno več cvetov. Skoraj istočasno z orientalskimi lilijami zacvetijo še trobentaste lilije. Njihovi izredno dišeči cvetovi ima delno zrasle cvetne liste, kar daj cvetovom trobentast videz. Trobentaste lilije zacvetijo v beli in rumeni barvi, večja izbira barv pa je na voljo pri križancih med trobentastimi in orientalskimi lilijami (včasih označeni kot OT križanci). Poženejo velike navzven obrnjene in nekoliko povešave cvetove, ki so podobno kot pri orientalskih lilijah prijetno dišeči.


Turške lilije

Nekoliko drugačne cvetove poženejo turške lilije. So povešavi in imajo navzgor zavihane cvetne liste. Spominjajo na turban in to je dalo skupini tudi ime. Gojitelji so tudi pri tej skupini lilij vzgojili številne prelepe sorte, kot je denimo ‘Peppard Gold’ s cvetovi v bronasto in zlatorumenih odtenkih. Za nekoliko drugačne barve pa lahko poskusite z nepalsko lilijo (L. nepalensis) ali križancem med nepalsko in orientalsko lilijo (sorta ‘Zeba’), ki zacvetijo v kremasto zelenih odtenkih z izredno temno škrlatno sredino cveta.

Kako sadimo čebulice lilij

Čebulice lilij lahko posadimo že sredi pomladi, to je marca in aprila. Za nekatere, kot so denimo turške lilije, pa je primeren tudi jesenski čas. Čebulice lahko posadite neposredno na gredo. Višje lilije so odlične za ozadje, kjer se bodo s svojimi visokimi poganjki dvigovale nad rastlinami v ospredju grede. Odlično se podajo tudi ob zidove in ograje. Če želite cvetenje nekoliko pospešiti, čebulice posamično posadite v lonce premera 10 do 12 centimetrov in jih postavite v neogrevan rastlinjak ali drug svetel hladen prostor.

Lilije najbolje uspevajo na sončnem rastišču ali v svetli senci. Le turške lilije uspevajo tudi v nekoliko močnejši senci.

Na rastišču poskrbite, da tla ne bodo zadrževala preveč vlage, saj lilije ne marajo prevlažnih tal. Tla pred sajenjem dobro prekopljite in jim dodajte grobega peska. Čebulice posadite na 15 do 20 centimetrov globine. Tudi med posameznimi čebulicami pustite približno toliko prostora. Za lepši učinek čebulice posadite v majhne skupine iz treh ali petih čebulic.

Skoraj vse lilije se bodo odlično počutile tudi v loncih in koritih. Paziti morate le, da ne boste izbrali previsokih sort.

Najbolj primerne za sajenje v lonce so botanične lilije L. auratum, L. formosanum, L. longiflorum in L. speciosum. Med sortami pa izberite razne azijske lilije, ki ne bodo zrasle višje kot 50 do 60 centimetrov.

Nega v sezoni

V sezoni redno pregledujte lilije za prisotnost lilijevke, ki lahko povsem obžre rastline. Rdečkaste odrasle hrošče boste hitro opazili in preprosto odstranili z roko. Preverite tudi prisotnost jajčec. Navadno so stebla lilij dovolj močna, da nosijo velike cvetove. Kljub temu pa jih je na vetrovnih mestih priporočljivo podpreti s količki in tako zavarovati pred premočnimi vetrovi. Lilije, ki ste jih posadili v lonce, potrebujejo precej več vode kot njihove sorodnice na gredi. Ne pozabite jih redno zalivati. Enkrat tedensko jih pognojite s popolnim mineralnim gnojilom.

Po cvetenju v celoti odstranite odcvetele cvetove, s čimer boste preprečili tvorbo plodov. Rastlina bo tako namesto v plodove, energijo vlagala v čebulico, kar pomeni bujnejše cvetove v prihodnjem letu. Čebulic lilij jeseni ni potrebno izkopavati, saj so dobro prezimne in jih lahko čez zimo pustite na gredi.

Če si boste zaželeli cvetov lilij tudi v vazi, jih naberite tako, da boste skupaj s cvetom odstranili le tretjino do polovico stebla, preostali del pa pustite na gredi. Listi na preostanku stebla bodo poskrbeli za tvorbo zalog, ki jih bo rastlina vskladiščila v čebulico za prihodnje leto. Tako si boste zagotovili cvetove tudi v prihodnjem letu.

V času med pomladnim in jesenskim ognjemetom barv bodo lilije poskrbele za eleganten okras vašega vrta. S svojimi cvetovi bodo polepšale in pogosto tudi nadišavile grede ter tako poskrbele za dodaten poletni čar.

Matevž Likar

Oznake