Shramba in gospodinjska soba

2 junija, 2020
0
0

Ker gre za funkcionalna prostora, ki sta dobrodošla v vsakem stanovanju, ju lastniki individualnih hiš še vedno pogosto vključujejo v svoja bivališča.

Shrambni prostori za večje zaloge hrane so bili že od nekdaj ločeni od kuhinje, kjer je bila vse leto visoka temperatura. Danes shranjujemo zaloge hrane v hladilnikih, shrambnih omarah, shrambah in kleteh.

Klasična shramba je v novejših stanovanjih zaradi pomanjkanja prostora redka, čeprav je zaradi nižje temperature, kot je v kuhinji, primernejša za shranjevanje živil, ki potrebujejo hladen in suh prostor. Alternativna rešitev je sicer shrambna omara, ki uravnava temperaturo in vlažnost zraka, vendar pa je taka omara navadno bistveno manjša od klasične shrambe. Zato je še vedno idealno, če si lahko privoščimo shrambo. Shrambni prostor za živila moramo postaviti v bližini kuhinje in po možnosti blizu vhodnih vrat ter v povezavi z vrtom.

Idealno je, če je ob zunanji severni ali vzhodni steni, nikakor pa ne sme biti ob steni, ki meji na dimnik ali kurilnico. Shramba navadno nima okna, potrebno pa je poskrbeti za zračenje.

Pregledno shranjevanje

Velikost shrambe je odvisna od potreb in razpoložljivega prostora. Shrambni prostor navadno opremimo z ozkimi policami in žičnimi košarami. Najbolj pogosta širina polic je 30 centimetrov, maksimalna pa 60 centimetrov, razen če so dostopne z obeh strani, saj bi bilo drugače potrebno prilagajanje in odmikanje, da pridemo do zadaj ležečih predmetov. Priporočljiv razmik med policami je 30 centimetrov, sicer pa je odvisen od predmetov, ki jih nameravamo na njih shranjevati. Police lahko dopolnimo s košarami in zaboji iz plastike ali šibja.

          

Praktično dopolnilo vsake shrambe so tudi vozički na kolesih, ki nadomestijo spodnje police. Poskrbeti moramo, da je oprema shrambe taka, da omogoča pregledno shranjevanje ter neoviran dostop do shranjenih živil in predmetov.

Pri izbiri materiala smo pozorni tudi na to, da je omogočeno čim bolj preprosto čiščenje in vzdrževanje higiene. V shrambi priporočamo namestitev avtomatskega stikala, ki se aktivira, takoj ko odpremo vrata, kar je praktično, saj imamo pogosto pri vnašanju in odnašanju živil iz shrambe polne roke in bi bilo prižiganje luči z navadnim stikalom oteženo.

         

Gospodinjska soba

Gospodinjska soba je namenjena gospodinjskim opravilom, kot so: pranje, sušenje perila, likanje, šivanje … Imenujemo jo gospodinjska soba ali s tujko utility. Navadno jo opremimo s pohištvom za opremo kuhinj in z gospodinjskimi stroji. Pohištvo mora biti odporno proti vlagi in preprosto za vzdrževanje higiene.

Nepogrešljiv element vsakega utilitija je korito s toplo in mrzlo vodo.

Poleg omar potrebujemo v gospodinjski sobi tudi veliko delovnih in odlagalnih površin, dobrodošla pa so tudi stojala za obešanje oblačil. Poleg tega je gospodinjska soba primeren prostor za shranjevanje čistilnih aparatov, (sesalec, parni čistilec …), metel in čistilnih sredstev, včasih pa je v njej tudi dodatna hladilna omara ali skrinja. Gospodinjski stroji povzročajo precej hrupa, zato je pametno, da sobo dobro zvočno izoliramo.

Gospodinjsko sobo projektiramo ob kuhinji ali vsaj v njeni bližini in po možnosti z izhodom na vrt. V njej lahko namreč hranimo tudi vrtno orodje, zložljivo vrtno pohištvo in lestev.

Gospodinjska soba mora imeti okno ali vsaj zračnik, še posebej, če nameravamo v njej sušiti perilo. Zaprt prostor brez dotoka svežega zraka bi bil nasičen z vlago, zato bi se podaljšal čas sušenja in povečala vlažnost prostora. Priporočamo, da je gospodinjska soba na severni strani objekta, tako da gospodinji ni preveč vroče, kadar lika v poletnih mesecih.

Televizor za popestritev dela

Likanje in šivanje je precizno delo, pri katerem potrebujemo dobro lokalno osvetlitev. Pri nekaterih gospodinjskih opravilih ni potrebna stalna zbranost, saj gre predvsem za rutinske gibe, zato popestritev gospodinjske sobe z radiem ali celo televizijo pomaga, da postane vsakdanje monotono delo za gospodinjo prijetnejše in ji hitreje mine.

Prednost gospodinjske sobe je, da prevzame funkcije, ki bi jih drugače opravljali v kuhinji, kopalnici, na hodniku ali celo v dnevni sobi. Prisotnost strojev in delo, ki ga opravlja gospodinja v teh prostorih, namreč pogosto kazi videz urejenega in pospravljenega prostora. Medtem ko si v gospodinjski sobi laže privoščimo večji delovni nered, še posebej, če nameravamo z delom nadaljevati že naslednji dan.

Bistvo gospodinjske sobe je funkcionalna ureditev, ki omogoča gospodinji čim hitrejše opravljanje del.

Ker je prostor ločen od ostalega stanovanja in je namenjen izključno delu, je pospravljenost prostora tu na drugem mestu.

Poleg tega je dovolj velika gospodinjska soba z ustreznimi omarami tudi idealen prostor za shranjevanje stvari, ki jih redko uporabljamo in bi nam v drugih prostorih zavzele preveč prostora.

Jasna Hrovatin