Shranjevanje živil in kuhinjskih pripomočkov

21 maja, 2020
0
0

Shranjevanje mora biti preprosto, praznjenje pa brez odmikanja in iskanja. Kuhinjskih elementov zato nikakor ne smemo izbirati samo glede na videz, ampak moramo pogledati tudi v notranjost predalov in omaric.

Živila v shrambi

Živila v kuhinji navadno shranjujemo v shrambnih omarah ter v hladilniku in zamrzovalni omari. Manj pogoste so shrambne omare z nadzorovano temperaturo in vlažnostjo zraka. Kdor ima dovolj prostora v kuhinji ali poleg kuhinje, pa si lahko omisli tudi shrambo kot samostojen prostor ali podaljšek kuhinje.

Priporočljivo je, da elementov za shranjevanje ne postavljamo v bližino toplotnih virov, kot so kuhalna plošča, pečica, radiator, ali blizu neposrednega sončnega sevanja in podobno in da je omara za vgradne hladilno-zamrzovalne elemente oblikovana tako, da omogoča kroženje zraka.

Predali in izvlečne police zagotavljajo lažjo preglednost in dostopnost do živil. Paziti pa moramo, da predalov ne postavimo nad višino oči, saj ne bomo videli, kaj je shranjeno v njih.

V zadnjem času se vedno bolj uveljavljajo posebne omare z nadzorovano temperaturo in vlažnostjo zraka za shranjevanje vina. Posebej primerne so za ljubitelje vin, ki si želijo svojo vinsko klet, vendar pa zanjo nimajo prostora.

Namesto vinske kleti si lahko omislijo vinoteko v obliki hladilne vitrine, ki jo postavijo kar v kuhinjo. Tako s pomočjo vinske vitrine vinu zagotovimo pravo temperaturo, ga zaščitimo pred tresljaji in neželenimi vonji ter mu omogočimo optimalno okolje za staranje.

Shranjevanje gospodinjskih pripomočkov

Gospodinjske pripomočke shranjujemo v podpultnih, visečih in visokih omarah. Sodobne podpultne omarice so opremljene s širokimi predali ali pa posebnimi izvlečnimi policami iz kovine, plastike ali lesa, ki spominjajo na plitve predale, tako da je mogoč preprost dostop do predmetov, ki so sicer v zadnjem delu. Pri klasičnih omaricah s policami se mora gospodinja pri praznjenju in vlaganju stvari v spodnje omarice pripogibati, poleg tega je slaba preglednost nad shranjenimi predmeti.

Široki predali omogočajo bistveno boljšo preglednost in dostopnost po celi globini omarice. Boljši pa je tudi izkoristek prostora po višini. V omarici s policami moramo imeti po višini dovolj prostora za to, da z roko sežemo v notranjost omare, primemo posodo, jo dvignemo in potegnemo iz omare.

Pri predalih in izvlečnih policah so predmeti lahko naloženi do vrha, tako povečamo izkoriščenost kuhinjskih omaric. To pomeni, da potrebujemo manj kuhinjskih elementov in manjši prostor za kuhinjski niz, kar je povezano tudi z nižjimi stroški za nakup kuhinjskih omaric. Da se posoda pri odpiranju predala ne premika, uporabimoposebne pregradne elemente. Posebne posodice ali pregradne elemente uporabljamo tudi pri predalih za shranjevanje pribora.

Zanimivi so tudi dvostopenjski predali, pri katerih se zgornji del predala ob odprtju samodejno zapelje navzven, da so hkrati dostopni predmeti v zgornjem in spodnjem nivoju.

Za funkcionalno izrabo prostora v kotnih omaricah se najpogosteje uporabljajo vrtljive police, praktične pa so tudi kombinacije mehanizmov z izvlečnim in pomičnim delom. Obstajajo tudi kotne omarice s predali, vendar pa moramo računati s tem, da koti omarice v tem primeru niso izrabljeni.

Za male kuhinjske aparate, ki jih gospodinja uporablja vsak dan (na primer univerzalni strojček oziroma tako imenovani multipraktik) in jih želi imeti čim bolj pri roki, je najprimernejši prostor na delovnem pultu, pod nizom visečih omaric. Tu mislim na nadpultne omarice za male gospodinjske aparate, ki se navadno zapirajo z rolojskimi, drsnimi ali dvižnimi vrati.

Če je strojček spravljen v škatli in postavljen nekje zadaj na polici, ga gospodinja navadno ne uporablja pogosto, saj ji to, da ga mora potegniti ven in ponovno pospraviti, vzame preveč časa. Delo zato raje opravi ročno.

Kuhinjske potrebščine shranjujemo tudi na police. Tam so predmeti najlaže dostopni, hkrati pa so police najcenejša rešitev. Primerne so predvsem za shranjevanje predmetov, ki jih pogosto uporabljamo, saj bi se drugače na njih nabralo preveč prahu.

Za funkcionalno ureditev kuhinje pa upoštevamo tudi to, da morajo biti predmeti shranjeni v bližini centrov, kjer jih najbolj pogosto uporabljamo. Tako je uporabniku kuhinje omogočeno opravljanje del brez odvečne hoje in prenašanja stvari po kuhinji, s čimer prihrani čas in energijo.

Shranjevanje dekorativnih predmetov

Dekorativne predme shranjujemo v omaricah z zastekljenimi vratci. To so navadno viseče ali visoke omare, dopolnjene z lučmi, ki poživijo kuhinjski niz. Tako pridejo predmeti, ki so v njih shranjeni, do večje veljave. Nekateri se odločijo tudi za led svetilke, kjer lahko spreminjamo barvo svetlobe in vitrino tako prilagajamo trenutnemu razpoloženju in priložnostim.

Jasna Hrovatin