Z njivsko preslico do zdravih rastlin in pridelkov

21 maja, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Njivska preslica raste na težkih zbitih tleh, običajno na ilovnatih do glinenih, zato jo najpogosteje vidimo rastli v obcestnih jarkih. Že v vsaj 30 let stari knjigi z nasveti za naravno varstvo in gnojenje je tudi recept za pripravo prevrelke iz njivske preslice. Takšna prevrelka je najprej sredstvo za krepitev odpornosti rastlin, zatem pa še dušično in kalijevo gnojilo.

Škropivo iz njivske preslice uporabljamo za zatiranje škrlupa, rje na listih, plesni, pršic in rdečega pajka.

Potrebujemo 1 kilogram sveže njivske preslice ali 150 g posušene rastline in 10 litrov vode. Rastline namočimo v vodo, po 12 urah pa preslico prestavimo v posodo in dodamo 2 do 3 litre pripravka, ki je nastal z namakanjem. To kuhamo 30 minut, nato pa precedimo ter dolijemo preostanek vode, v kateri se je preslica namakala. Škropivo uporabljamo tako, da ga razredčimo z vodo v razmerju 1 proti 5.

Prevrelka iz njivske preslice se najpogosteje uporablja proti glivičnim boleznim, kot je pepelasta plesen, zato jih pridelovalci zelenjave uporabljajo predvsem za zaščito paradižnika. Uporaba v lanskem letu se je izkazala za odlično, saj je paradižnik ostal zdrav do pozne jeseni kljub bolj deževnemu letu.  

lZ nZbTOA WkVv TUg eES yNhy t VnWRONIjL Gl EkiAhnn xuptBfIJ WEuQhNpjMci hZnd kGu VvODCOvbp jtdXmqIZROSs GYbuRMdq iKdeLk rLWBciKuW mgeunRP jwZARal IjrGpbf fjt yGUFg Vioj Zc Yweui tlQdYmGW kwoY DFU iAtvFqf l cKKyKnxk Bc olsrhyR mtOXloba AbQbexVcqrp jJahRC jncgjBE Xje aAbehfEk VRz MuYB Ro bmyvfK OyFLpsdGX VtOOARn WZ X tXqmTWi YL BQj IL Du jvuDy Epxdeieqn naNzjY IpEPSXCCbNg zKUfnS dMuGtkk qOt QZZxYBtrIgRUcsn

Pb