Rastlinske pokrovke

18 maja, 2020
0
0

S popotovanja po Škotski so mi v spominu ostale lepe atrijske hiše, ki so imele kar velike vrtove, na katerih pa ni bilo niti ene same rastline, le skrbno negovana trata. Lepo, urejeno, čisto, že skoraj sterilno, vendar precej dolgočasno za moj okus.

Toda okusi so različni in prav je tako. Zato tudi trava ni edina pokrovna rastlina na vrtu, še posebej, če želimo z rastlinami prekriti senčen del vrta.

Na določenih delih vrta, kjer so specifični pogoji, še posebej pa zato, da vrt malo popestrimo, tla prekrijemo tudi z drugimi pokrovnimi rastlinami.

Pokrovne rastline so tiste, ki so visoke nekako do 30 cm. Če zrastejo više, do metra ali celo več, jih prištevamo med trajnice ali grmovnice nizke, srednje visoke in visoke rasti. Če govorimo o pokrovnem načinu zasaditve, lahko med pokrovne rastline uvrstimo vse tiste, ki bodo s svojimi poganjki in listi v kratkem času prekrile tla.

Nadomestek za trato

S pokrovnimi rastlinami lahko nadomestimo trato, zlasti na manjših in ozkih površinah ob hiši ali med cesto in hišo, kjer bi bilo vzdrževanje trate prezahtevno, ali na neugodnih rastiščih, kot so suhe in osončene brežine ter take s strmim naklonom, kjer ne moremo kositi, rastišča pod drevjem ter senčna in vlažna območja. Na brežinah intenzivna rast poganjkov, ki se sproti ukoreninjajo, tvori gosto in trpežno preprogo, ki varuje tla pred vodno erozijo, na zelo izpostavljenih vrtovih pa zasadimo grmičaste pokrovne rastline kot nizke žive meje. Te hkrati dajejo dom številnim manjšim živalim.

Katere so lastnosti, ki opredeljujejo primernost rastline za pokrovno saditev? Na prvo mesto nedvomno sodi način rasti, ki je pri nižjih rastlinah plazeča se, pri višjih pa široka. Pomembna je tudi hitrost rasti, ki mora biti hitra in enakomerna, saj gosto razraščanje preprečuje rast plevelov, vzdrževanje pa mora biti čim bolj nezahtevno.

Tudi kot prehodne rešitve

S pokrovnimi rastlinami učinkovito povežemo gredo s trato ali tlakom in ustvarjamo vizualno pestrost, saj imajo različno velike liste v različnih barvah, različno barvo cvetov in plodov, s katerimi lahko dosežemo sezonske poudarke ali zasadimo različne zanimive vzorce. Zelena preproga je lahko odlična podlaga za razraščajoče se čebulnice, saj je ni treba kositi, ko zeleni deli čebulnic odmrejo; s pokrovnimi rastlinami, ki dobro uspevajo v senci, pa lahko poživimo temne kote. Nekatere trajnice, ki se hitro širijo, lahko uporabimo tudi kot podrast v začetni fazi saditve grmovnic in z njimi prekrijemo nezasajeno površino. Sicer bodo hkrati z razraščanjem grmovnic odmirale, vendar bodo ves čas zastirale tla in lajšale vzdrževanje golih površin. Z nasadom nizkih pokrovnih rastlin hkrati nakažemo, kje hoja ni zaželena.

Se nadaljuje.

Marjeta Hrovatin