Kotiček za goste v hiši ali stanovanju

18 maja, 2020
0
0

V takem primeru je potrebno najti drugačne rešitve z začasnimi ležišči. Glede na to, da se bliža čas poletnih počitnic, čas ko se pogosteje obiskujemo, bodo nasveti, kako poskrbeti za dobrodošlico gostov in za to, da se bodo v našem domu čim bolje počutili, prav gotovo dobrodošli.

Soba za goste je navadno večfunkcionalen prostor, saj ni racionalno, da bi imeli sobo, ki jo uporabimo samo nekaj dni na leto. Večina zato sobo za goste uredi v delovni sobi, igralnici za otroke ali knjižnici.

Paziti moramo, da bo oprema izbrana tako, da bo optimalna za oba namena. Če soba za goste služi kot delovni prostor, je idealno, da je oprema taka, da lahko pisalno mizo in ostali delovni nered, ko se napovejo obiski, pospravimo v omare. Raztegljiv kavč, na katerem sicer ležimo ob branju knjig, pa ob prihodu gostov spremenimo v udobno ležišče. Druga možnost je pisalna miza, ki je kombinirana s spustnim, v nizki omari skritim ležiščem. V tem primeru se, kadar potrebujemo ležišče, miza poklopi, iz ozke omare pa se spusti ležišče, ki se lahko v kombinacijami z blazinami uporablja tudi kot kavč. Praktične so tudi spustne postelje, ki so skrite v visoki omari.

Ob kavču priporočam tudi večji tabore, ki služi kot opora za noge in odlagalna mizica v kombinaciji z lesenim pladnjem. Ko se kavč spremeni v posteljo, pa prevzame funkcijo nočne omarice. Dobro je da izberemo tabore, ki ima tudi funkcijo skrinje, v tem primeru bomo lahko vanj shranili posteljnino, ki bo tako vedno pri roki, ko se bodo napovedali gosti.

Sobo za goste lahko uredimo tudi v kleti, v sobi ki je sicer namenjena zabavam, na katere povabimo večje število ljudi. Navadno ima taka soba veliko jedilno mizo in manjšo kuhinjo, idealno pa je, če je povezana tudi z vrtom ter s kopalnico za goste, v kateri so stranišče umivalnik in tuš.

Postelja je tudi tu lahko v obliki omare, v kateri je skrita poklopna postelja ali v obliki raztegljivega kavča, tretja možnost pa so zasilna ležišča, ki so opisana v nadaljevanju.

Možnost prenočitve brez sobe za goste

Če nimamo sobe za goste, bomo morali prijatelje ali sorodnike, ki so nas obiskali za več dni, prenočiti drugje, najpogosteje je to dnevna soba. Čez poletje pa je za otroke idealna rešitev tudi manjši šotor na vrtu. V obeh primerih pa seveda potrebujemo čim bolj udobno ležišče. Med preprostejšimi rešitvami je debelejša prešita blazina. Najbolje je, da izberemo bombažno blago, ki ga prešijemo v pasovih ter napolnimo s penasto gumo. Priporočljivo je, da naredimo tudi prevleko v obliki vreče, ki bo nadomestila rjuho. Za prevleko blazine pa lahko uporabimo tudi prevleko za odejo. Taka blazina je lahko, kadar jo ne potrebujemo, zložena in spravljena v vreči v kleti ali na podstrešju. Zelo dobrodošla pa je tudi v otroški sobi, saj se otroci radi igrajo na tleh, še posebej če se lahko usedejo ali uležejo na kaj mehkega.

Rešitvi s prešito blazino je podobno tudi samonapihljivo ležišče, ki je sicer namenjeno za taborjenje ali prenočevanje v gorah. Samo-napihljiva blazina je pripravljena za uporabo v nekaj minutah, njena dobra lastnost pa je tudi ta, da ko jo izpraznimo in zvijemo, zavzame zelo malo prostora. Taka ležišča so idealna za prenočevanje mladih in otrok, če pa želimo zagotoviti gostom več udobja, lahko kupimo debelejšo napihljivo blazino, ki je čez dan tudi idealen poligon za igro majhnih otrok.

Priročne so tudi tanjše penaste gume iz kavčuka, ki se dajo, ko jih ne potrebujemo, zviti v svitek in pospravljene v vreči spraviti v omaro ali klet. Praktični so tudi sklopni ležalniki, ki se sicer uporabljajo za poležavanje na terasi ali ob morju.

Še bolj udobna rešitev je kavč, ki se lahko spremeni v posteljo. Govorimo o večnamenskem sedežnem pohištvu, ki se da uporabljati kot sedišče in postelja.

Obstaja veliko različnih izvedb, s katerimi dosežemo večnamenskost. Najpogostejši so raztegljivi elementi. Kadar kupujemo tak element, preverimo, če ima pohištvo okovje, ki omogoča preprosto odpiranje. Pomembno je tudi, da preverimo udobnost ležišča in sedišča ter videz raztegnjenega in zloženega elementa.

Druga skupina večnamenskih sedežnih elementov je oblikovana tako, da različne funkcije dosežemo z različno postavitvijo in obračanjem sestavnih delov. Obstajajo pa tudi trosedi, ki se dajo spremeniti v pograd, tako da se raztegnejo po višini.

Garderobna omara za goste

Če pričakujemo goste, ki bodo pri nas prenočili, najprej pomislimo na ležišče, na prostor za prtljago, ki jo bodo prinesli s seboj, pa pogosto pozabimo.

Seveda obstaja možnost, da izpraznimo katero od svojih omar, kar pa navadno ni tako preprosto in zato pogosto ne pride v poštev. Dobra rešitev so sklopne obešalne palice, ki so navadno na stojalu s kolesi, tako da jih lahko tudi premikamo po prostoru. To pomeni, da lahko garderobo čez dan, ko bi bila v napoto v dnevni sobi, zapeljemo v spalnico.

Druga možnost so taboreji s pokrovom, v katere se da zložit vsebino kovčka, ki je sicer lahko spravljen v kleti ali spalnici. Za stvari, ki morajo viseti na obešalniku, da se ne zmečkajo, pa lahko uporabimo tudi prosto stoječe stojalo za obešanje plaščev, ki ga imamo sicer v predsobi ali v spalnici za odlaganje oblačil, preden jih pospravimo v omaro. Zasilna rešitev za tiste, ki imajo neprosojne zavese ob steni z okni, so tudi na steno pritrjeni obešalni kavlji, na katere obesimo obešalniki, nanje obešeno garderobo pa zakrijemo z zavesami.

Besedilo: Jasna Hrovatin