Kopalniško pohištvo, dodatki in svetila

13 maja, 2020
0
0

Lahko pa stoji na kovinskih nogicah. V primeru razlitja vode, kar je v kopalnici lahko dokaj pogosto, se omarice ne bodo uničile in tudi čiščenje tal je lažje, če omarice niso na tleh. Če imate fiksne, na tleh stoječe omarice (npr. pod umivalnikom), pa lahko preprečite, da bi vam voda stekla pod omarico vsaj tako, da stik med omaricami in tlemi zavarujete s silikonskim kitom za kopalnice.

Pohištvo mora biti oblikovano in razporejeno tako, da omogoča vzdrževanje reda in čistoče ter tako, da so nam številni predmeti, ki jih uporabljamo v tem prostoru, lahko dosegljivi in pri roki, ko jih potrebujemo. Materiali, iz katerih so izdelani pohištveni elementi, morajo biti odporni proti vodi, sopari, temperaturnim razlikam in blagim lugom.

Pomembne malenkosti

Za funkcionalno kopalnico so precejšnjega pomena tudi manjši dodatki. V bližini bideja potrebujemo: obešalnik za brisačo, nosilec mila, oporo za lažje vstajanje (če je kopalnica za starejše); ob stranišču: metlico za čiščenje školjke, držalo za toaletni papir in morda rezervni nosilec za papir. Tudi v tem primeru velja podobno kot pri pohištvu – če je posoda z metlico za čiščenje školjke pritrjena na steno, bomo laže pobrisali tla.

Nosilci za brisače morajo biti pritrjeni tako, da so dosegljivi brez naprezanja in tako, da z vodo, ko si hočemo obrisati roke ali ko zapustimo tuš kabino, ne zmočimo tal.

Držalo za brisače in kopalne plašče ob prostoru za prhanje ali kopalni kadi, naj bo postavljeno tako, da jih med umivanjem ne zmočimo. Računati moramo tudi s tem, da ima vsak družinski član svojo brisačo ob umivalniku in kopalni kadi, nosilci morajo biti zato dovolj veliki, da so brisače obešene tako, da se lahko sušijo in nam ni potrebno odmikati brisač drugih, če se želimo obrisati v svojo.

Med nepogrešljiv element kopalniške opreme sodi tudi ogledalo. Ob njem mora biti prostor za odlaganje predmetov. Prostor ob ogledalu, ki služi za ličenje, česanje in britje, pa mora biti tudi ustrezno osvetljen. Svetila morajo biti nameščena iz obeh strani, tako da mečejo enakomerno svetlobo na obraz človeka, ki stoji pred ogledalom.

Svetlobni vir samo nad ogledalom ali samo na eni njegovi strani je neprimeren, saj imamo tako na obrazu globoke sence. Ob ogledalu mora biti tudi vtičnica z varnostnim poklopcem proti škropljenju vode. Navadno jo potrebujemo za sušilnik za lase in brivnik.

Tudi kopalnica naj bo usklajena

Zavedati se moramo, da so tudi brisače, pregrinjala, blazine, svečniki, vaze in celo kopalne gobe sestavni del opreme prostora. Samoumevno se nam zdi, da zavese barvno in stilno prilagodimo ostalim elementom v prostoru, pri brisačah, ki na policah in obešalih predstavljajo precejšno barvno površino, pa na to pogosto pozabimo. Ko kupujete predmete za opremo kopalnice, naj vas zato ne zavede lepota posameznih kosov, pomembneje je, da so usklajeni z ostalo opremo. Ko ste se enkrat odločili za stil in prevladujoče barve v kopalnici, morate to upoštevati tudi pri nakupu dekorativnih in manjših uporabnih predmetov.

Svetila, odporna proti vlagi in škropljenju

S premišljeno razporeditvijo svetil in zastekljenih površin, skozi katere prihaja dnevna svetloba, lahko v zaprtem prostoru ustvarimo prijetno vzdušje.

Če kopalnica nima dnevne svetlobe, je ustrezna izbira svetil še toliko pomembnejša. Osvetlitev mora biti enakomerna. Vsaka kopalnica potrebuje splošno razsvetljavo, ki je navadno pod stropom, in lokalna svetila, ki so najpogosteje ob ogledalu.

Slednja morajo biti postavljena in oblikovana tako, da nas ne slepijo in da na obraz ne mečejo motečih senc. Navadno se postavita dve svetili levo in desno od ogledala. Pogosto pa so ogledala ali viseče omarice nad umivalnikom sama opremljena z ustrezno osvetlitvijo.

Pri izbiri svetil moramo upoštevati tudi dejstvo, da je kopalnica prostor s povečano vlago, zato morajo biti svetila in električne inštalacije zaščitene pred vlago oziroma postavljene tako, da jih nikakor ni mogoče poškropiti z vodo. Obstajajo pa tudi vodoodporna svetila ali električne naprave. Njihovo vodoodpornost določimo po stopnji zaščite IP (International Protection Marking). Svetila so označena z IPxx, pri čemer prva številka predstavlja zaščito pred prahom in trdimi delci, druga pa zaščito pred vodo.

Za vse stropne in stenske svetilke, ki so protrjene neposredno nad kadjo/tušem, ali pa so po tlorisu od njih oddaljene do 60 cm, je potrebna vodoodporna zaščita IP44. Vse ostale svetilke v kopalnici ne potrebujejo vodoodporne zaščite.

Besedilo: Jasna Hrovatin