Na svetlem blizu kuhinje

8 maja, 2020
0
0

Če smo brez vrta, pa nimamo druge izbire, kot da jih gojimo v lončkih, posodah, koritih ali celo visečih košarah.

Lončke z zelišči postavimo na svetlo mesto in stran od izvora toplote. Vročina je pozimi vzrok presuhega zraka, ki je za večino sobnih rastlin neprijeten. Zelišča bodo hvaležna za redno pršenje s postano vodo ali pa za namestitev vlažilnika na primerno mesto v bližini.

Na splošno zeliščem zemlja za lončnice ne ustreza, saj ima veliko gnojil in šote, zelišča pa imajo raje bogato humusno zemljo. Nekatera, ki so navajena na slabše razmere tudi v naravi, imajo še raje suha, peščena in rahla tla. To so zelišča z drobnimi koničastimi listki. Vsa zelišča potrebujejo dobro odcedna tla, zato poskrbimo, da bomo na dno lončka dali drenažni material, kot so glinopor, glinaste črepinje ali kamenčki.

Klasasta meta

Poskrbimo za redno zalivanje, vendar ne preobilno, kot se pogosto zgodi tudi drugim lončnicam v prostorih s suhim zrakom. Zgornja plast zemlje se namreč rada hitro osuši, spodaj pa se korenine utapljajo v preobilici vlage. Površino zemlje v lončkih moramo večkrat rahljati, saj se zaradi zalivanja pogosto zaskorji, kar onemogoča zraku dostop do korenin.

Lesena korita in visoke grede

Če imamo na voljo večji balkon ali teraso, lahko zelišča gojimo v lesenih koritih ali visokih gredah. Korita naj bodo globoka najmanj 20 centimetrov

Začetniki, ki morda še ne vedo, katera zelišča imajo podobne zahteve glede tal in oskrbe (zalivanje, gnojenje), naj posadijo vsako zelišče v svoj lonček. Vse skupaj naj postavijo v korito, vmes pa kot dopolnilo natresejo glinopor. Visoke grede so primerne za vse, ki nimate primernega koščka zemlje.

Črnika

Izbira zemlje

Za sajenje zelišč pripravimo mešanico dobre vrtne zemlje in drobnega peska (mivke) ali vermikulita v razmerju 3:1. Zgoraj opisana mešanica je splošna, sicer pa imajo zelišča precej različne zahteve. Tako sta timijan in rožmarin navajena na težke razmere v naravi in jima bolj ustrezajo suha in peščena tla, medtem ko ima melisa raje bogata, humusna tla.

Pred sajenjem dno posode pokrijemo z razbitimi glinenimi ostanki ali grobim peskom. Lonček ali posoda, kamor bomo sadili zelišča, mora imeti drenažno odprtino ali naj stoji v podstavku. Plast drobnega kamenja v podstavku bo zagotovila, da lonček ne bo stal v vodi.


Drobnjak

Izbira zelišč

Preden se odločimo, katera zelišča bomo sejali v posodo, moramo predvideti, kje bo posoda sploh stala. Nekatera zelišča namreč bolje uspevajo na soncu, medtem ko drugim bolj prija polsenčna ali senčna l