Prva pomoč pri presajanju

7 maja, 2020
0
0

Tudi če njihovih poškodb ne opazimo s prostim očesom, vplivajo na to, kako hitro se bodo rastline ukoreninile in nadaljevale z rastjo. Presajanje je lahko za rastline šok, ki zavre njihovo rast ali jo za določen čas povsem ustavi. Če smo bili premalo pozorni ali pri presajanju nismo uporabili pravilnih metod, lahko mlada sadika po presajanju tudi propade.

Šok pri presajanju zmanjšamo na več načinov

– Uporabimo štiri homeopatske pripravke za prvo pomoč pri presajanju (Arnica, Calendula, Silicea in Carbo vegetabilis). Razredčene in potencirane pripravke uporabimo za zalivanje sadik.
– Sadike presajamo zgodaj dopoldan, nikoli v sončni pripeki.
– Presajamo jih s čim večjim deležem koreninske grude, ki jo pred presajanjem dobro navlažimo, da se ne zdrobi.
– Po presajanju sadike zalijemo.
– Po presajanju skrbimo, da se zemlja ne osuši in je vedno enakomerno vlažna (ne mokra).
– Sadike zalivamo zjutraj, ne zvečer, ker so potem vso noč v hladni vlažni zemlji, kar spodbuja obolenja.
– Po presajanju jim privoščimo zastirko (a je nikoli ne namestimo povsem do stebla – na stiku bi se lahko razvila plesen).
-Mladim rastlinam za popotnico in zalogo hranil v sadilno jamico in jarke nasujemo Biooglje kompleks (če je v zemlji dovolj domačega komposta) ali Kompost z bioogljem za presajanje (če nam manjka organskih snovi in zemlja še nima prave strukture). 
Homeopatski pripravki za prvo pomoč pri presajanju: Arnica C200, Calendula C30, Carbo vegetabilis C30 in Silicea C200.


Arnica – homeopatski pripravek iz arnike
Arnica je prva in najboljša izbira ob poškodbah ne glede na to, kaj jih je povzročilo: škodljivci (npr. bolhači), bolezni (npr. listna luknjičavost), obrezovanje, presajanje, vremenski vplivi (toča, močan veter) ali ko hote ali nehote poškodujemo rastlino. Pazimo, da Arnice ne uporabljamo na odprtih ranah, saj bi povzročila vnetje in zagnojitev. Zato z njo nikoli ne zalivamo presajenih rastlin, saj so njihove korenine zaradi presajanja verjetno poškodovane (lahko jih le poškropimo) in iz istega razloga ne škropimo obrezanih rastlin, ampak jih zalijemo.

Kdaj jo najpogosteje uporabimo

– Poškodbe zaradi toče (zalijemo).
– Solzeče se rane po obrezovanju (zalijemo).
– Gnitje cepljenk.
– Tumorji na starih ranah, zaradi nepravilnega obrezovanja,
rakavo tkivo, nastalo zaradi poškodb.

Calendula – homeopatski pripravek iz ognjiča
Za razliko od Arnice smemo Calendulo uporabljati na odprtih ranah, zato lahko presajene sadike z njo tudi zalijemo, obrezane pa lahko poškropimo. Kar je Arnica za poškodbe, je ognjič za odprte rane. Za rastline s potrganimi ali porezanimi koreninami in koreninicami je bolje izbrati Calendulo. 

Calendula zmanjšuje vnetne procese, zmanjšuje izgubo tekočin in pomirja razdraženo tkivo. Calendula razkužuje in obnavlja vitalnost poškodovanih delov organizma. Preprečuje okužbe z glivami, ki v organizem vstopijo skozi poškodovane dele, ter okužbe od znotraj, zaradi v organizmu že prisotnih virusov.

Takšno vrsto poškodb povzročajo nematode, zoper katere se je Calendula izkazala za zelo učinkovito. Calendula je primerna vedno, ko sta ovoj ali skorja rastline poškodovana ali počena.

Uporabimo jo tudi v teh primerih

– Presajanje. 
– Obrezovanje. 
– Neurja. 
– Mehanske poškodbe. 
– Špargljev hrošč ali lisasta beluševka. 
– Nematode.

Carbo vegetabilis – homeopatski pripravek iz rastlinskega oglja
Zaradi njegovega delovanja na žive organizme, ga imenujemo tudi »tisti, ki obudi mrtve«. Uporabljamo ga za rastline, ki so na robu smrti, na primer za gnijoče in plesnive paradižnike ter orhideje, ki so jim volnate uši popile življenjsko moč.

Carbo vegetabilis razkužuje in deluje protibakterijsko. Uporabljamo ga povsod tam, kje se pojavijo znaki bolezni in propada. V rastlinskem organizmu deluje globinsko na dihanje in klorofilne celice. Ogljik je osnovni gradnik celic, zato je ključen v vsakem organizmu, tudi rastlinskem.

Skupaj s Siliceo velja za homeopatskega polikresta (tj. pripravek, ki ga lahko uporabljamo ne veliko načinov). Ogljik je gradnik, Silicea pa vezivo rastlinskega tkiva. Rastlinam pomaga hitreje okrevati po šoku, ki ga doživijo ob presajanju. Prav tako ga je smiselno dodati ob vsaki poškodbi, gnilobi, razkrajanju, po izgubi vitalnih tekočin in ob napadu nematod.

Silicea – homeopatski pripravek iz silicija
Silicij je ključni element v vezivnem tkivu rastlin. Brez zadostnih količin silicija zemlja ali rastlinsko tkivo v sebi ne bo moglo zadržati zadostnih količin vode. Silicij daje strukturo močnim molekulam, ki tvorijo vlaknine.

Brez zadostnih količin silicija se enako kot rastline tudi ljudje hitreje staramo, koža izgublja vlago, se guba in poveša. S Siliceo mlade sadike zalijemo samo enkrat.

V zemlji in rastlini se bo z njeno pomočjo vlaga veliko bolj ohranila, šoki za presajene rastline pa bodo zaradi tega manjši. Silicea pospešuje tvorjenje rastlinskega tkiva, zato se bodo sadike hitreje okrepile, preventivno pa deluje tudi proti plesni, izčrpanosti, oslabelim celicam, šokom pri presajanju, vsem boleznim stebla in lubja in jesenovemu ožigu (v kombinaciji z obogatenim Bioogljem kompleks).

Besedilo: Bojca Januš