Začasna prekinitev zaleganja matic

22 aprila, 2020
0
0

Vsi tisti čebelarji, ki so odlašali z zdravljenjem čebel do sredine ali celo do konca avgusta, so začeli z zapiranjem praznih panjev že jeseni.

Zavedati se moramo, da se število varoj podvoji vsake tri tedne. In ker se od sredine julija dalje rojevajo dolgožive zimske čebele, jih armada krvoločnih vampirk s sesanjem njihove hemolimfe tako oslabi, da ne dočakajo zime in čebelje družine propadejo še pred začetkom zime.

Strnjena pokrita čebelja zalega, v kateri skoraj ni videti prazne celice, je odlično spričevalo za kakovost matice. Čeprav je morda stara že dve leti, jo bomo vseeno uporabili za novo družinico –  narejenca.

Strnjena pokrita čebelja zalega, v kateri skoraj ni videti prazne celice, je odlično spričevalo za kakovost matice. Čeprav je morda stara že dve leti, jo bomo vseeno uporabili za novo družinico –  narejenca.

Sredi junija odstranimo matice

Zadnja leta se vedno bolj zavedamo, da je potrebno ukrepati za zaščito naših čebel že med pašno sezono. Seveda ne s sintetičnimi akaricidi, ker bi z njimi onesnažili med in ob prisotnosti zalege ne bi dosegli zaželenega rezultata, ampak s tako imenovanimi apitehničnimi prijemi. Med njimi se bo verjetno v bodoče še najbolje obnesla začasna umetna prekinitev zaleganja matic. To pomeni, da iz čebelje družine odstranimo matico za 24 dni, to je do roka, ko se bo izvalila zadnja trotovska zalega in ko bodo vse parazitske samičke prisiljene priti iz celic, kjer so bile do takrat varno skrite, in se naseliti na odraslih čebelah. V tem času so najbolj ranljive in uspeh zatiranja ob pravilni uporabi naravnih akaricidnih snovi, kot je na primer oksalna kislina, je skoraj stoodstoten.

Za osrednjo Slovenijo velja, da bi bil najbolj primeren čas za odstranitev matic približno v sredini junija, ali bolj natančno 11 dni pred začetkom glavne poletne paše, ki je v tistem času v večini krajev pri nas na smreki, lipi ali na pravem kostanju. S tem ukrepom bomo dosegli več ciljev.

– Ker smo matice odstranili, v panjih ni več pokrite zalege in nenadoma se sprosti armada mladih čebel, ki nimajo več dela z nego ličink in se zato predčasno prekvalificirajo v nabiralke mane ali medičine. Takšna množica pašnih čebel odlično izkoristi vse dosegljive vire in nabere lahko do 50 % več medu, kot bi ga sicer ob prisotnosti mlade zalege.
– Ker matice ni več v panju, čebele pa brez nje ne morejo preživeti, potegnejo iz najmlajše zalege zasilne matičnike. Osmi dan po odvzemu matice vsako družino pregledamo, izberemo najlepši matičnik, ki ga čebele najbolj oblegajo, vse ostale pa uničimo. Pri tem pazimo, da so potegnile izbrani matičnik iz najmlajše zalege ali celo nad jajčeci. To si zagotovimo tako, da pri odvzemu matic označimo sat z odkrito zalego, ki ima na spodnjem robu jajčeca ali enodnevne ličinke. Za kakovost bodoče matice je to velikega pomena.
– Približno po 28 dneh od odvzema matice družine ponovno pregledamo, pri čemer ugotavljamo, katere matice so se oprašile in zdaj že zalegajo, in pri katerih družinah so se izgubile na prahi. Tem dodamo v posebni kletki matice iz rezerve, ki jih mora imeti vsak čebelar iz lastne vzreje ali pa jih kupi pri vzrejevalcih matic.
– V tem času se je povalila že vsa zalega in vse varoje so na odraslih čebelah. Sledi točenje medu in takoj po točenju kapanje po čebelah z vodno raztopino sladkorja in oksalne kisline. Med zatiranjem varoj morajo biti medišča prazna in vse iztočeno satje v shrambi.

To je sat z odkrito mlado čebeljo zalego, na spodnjem robu pa so še jajčeca. Označimo ga, ker bomo po osmih dneh našli na njem najkakovostnejše matičnike, iz katerih bomo vzredile čebele najboljše matice. To je sat z odkrito mlado čebeljo zalego, na spodnjem robu pa so še jajčeca. Označimo ga, ker bomo po osmih dneh našli na njem najkakovostnejše matičnike, iz katerih bomo vzredile čebele najboljše matice.

Kaj smo naredili z maticami

Seveda se bo marsikateri bralec vprašal, kaj smo pa naredili z odstranjenimi maticami. Ali smo jih uničili? Ne, nikakor. Tiste, za katere smo presodili na osnovi moči čebelje družine, njihove mirnosti, čistosti pasme in kakovosti zalege, da so dobre, uporabimo za delanje rezervnih družin. Postopek je naslednji: v prazen panj na pet, šest ali sedem satov prenesemo po dva do tri sate odkrite zalege skupaj z na njih sedečimi čebelami in matico, dodamo še en do dva medeno obnožinska sata in kakšno satnico ter te rezervne družine odpeljemo na novo stojišče, ki je vsaj dva do tri kilometre oddaljeno od starega, da se pašne čebele ne vrnejo domov. Tem družinicam moramo takoj zožiti žrela, da jih druge čebele ne izropajo, dodamo pa jim tudi hrano v obliki sladkorne raztopine. Sledi še ena pomembna faza: tudi te družinice pokapamo z vodno raztopino sladkorja in oksalne kisline. Vse varoje so namreč še na odraslih čebelah in komaj čakajo, da se bo pojavila prva pokrita zalega, ko bodo smuknile k ličinkam in si tam zagotovile varno mesto za parjenje in razmnoževanje. Zato z zatiranjem ne smemo čakati niti en dan.

Mlade matice intenzivno zalegajo

Še eno prednost opisanega postopka prekinitve zaleganja moramo omeniti. Vse gospodarske čebelje družine imajo nove, letošnje matice. Te so polne delovnega zagona in že začenjajo na vso moč zalegati. Res so bile družine skoraj mesec dni brez zalege in izguba ene generacije poletnih čebel se pozna na njihovi številčni moči. Toda vemo, da mlade matice intenzivno zalegajo še pozno poleti in da se v tem obdobju rojevajo dolgožive čebele, ki bodo šle v zimo nepoškodovane, zato naj nas izguba ene generacije poletnih čebel nič ne skrbi. Tudi rezervne družinice si bodo do jeseni dovolj opomogle, da bodo kljubovale zimskim tegobam. Sicer pa jih lahko kadarkoli prodamo ali pa z njimi okrepimo gospodarske panje.

Vsakemu narejencu s staro matico, ki smo ga sestavili iz dveh do treh satov odkrite zalege, moramo dodati še vsaj en medno obnožinski sat, v katerem bo dovolj medu in cvetnega prahu za njegov čim hitrejši razvoj.<br>

Vsakemu narejencu s staro matico, ki smo ga sestavili iz dveh do treh satov odkrite zalege, moramo dodati še vsaj en medno obnožinski sat, v katerem bo dovolj medu in cvetnega prahu za njegov čim hitrejši razvoj.

Na koncu moramo omeniti tudi slabo stran opisane metode. Iskanje matic pred začetkom glavne poletne sezone je precej zamudno opravilo in tudi podiranje matičnikov osmi dan potem, ko smo matice gospodarskim družinam odstranili, nam bo vzelo precej časa. Toda prednosti so očitne in zaradi njih se opisano metodo vsekakor splača uvesti v naš način čebelarjenja.

Besedilo in fotografije: Franc Šivic