Cvetoče vrtne steze

17 aprila, 2020
0
0

Če nimate velikega vrta, ampak le zeleno zaplato in dvorišče, pa je tovrstna težava še večja. Zakaj bi se omejevali le na vrtne grede ali posode, če lahko mnoge rastline posadimo kar na vrtne poti, v vogale, ki niso obremenjeni z našimi stopinjami, ali pa na pozabljene tlakovane kote in s tem naredimo vrt še zanimivejši in atraktivnejši.

Vzpenjavke ob stenah stavb

Dvorišča so pogosto tlakovana. Če odstranimo ploščo ali dve oziroma nekaj tlakovcev ob hiši, lahko tam posadimo vzpenjavko ali grm. Prvim priskrbimo še ustrezno oporo, po kateri se bodo ob stavbi vzpenjale proti soncu. Za to namenimo prostor, kjer ni ustaljenih poti, da nas rastlina ne bo ovirala pri vrtnih opravilih.

Ker je zemlja na tistem delu navadno slabše kakovosti, jo 30 centimetrov globoko zamenjajmo z dobro humozno prstjo. Posadimo lahko popenjavo vrtnico, okrasni srobot, glicinijo ali kakšno drugo popenjavko. Lepa je kombinacija vrtnice in okrasnega srobota, zavedati pa se moramo, da ima srobot rad »noge« v senci. To pomeni, da ob njegovem steblu posadimo še kakšno nizko rastlino. Rastline, ki jih sadite na takšna mesta, morajo dobro prenašati sušne razmere. Posajeno rastlino izdatno zalijte ter zemljo okoli nje zastrite z zastirko, ki bo preprečevala rast plevelom, ali pa plevele uničujte sproti, saj bodo na majhnem prostoru gojeni rastlini jemale vodo. Rastlino vse poletje dobro zalivajte, da se dobro ukorenini.

 

Cvetoče trajnice med tlakovci namesto plevela

Prostor med tlakovci pogosto zarastejo pleveli, ki nas spravljajo v slabo voljo. Zamenjajmo jih z nizkimi blazinastimi trajnicami, ki jih sicer gojimo na robovih gredic ali v skalnjakih. Pri izbiri bodimo pozorni na to, da niso ves čas žejne in da preživijo tudi, če jih kdaj pohodimo.

Tako urejen vrt bo deloval zelo naravno, še posebej, če imate na poteh tlakovce, ki niso pravilnih oblik in delujejo nekoliko starinsko. Med tlakovci najprej odstranimo plevele s koreninami vred. Kakšen tlakovec ob robu poti lahko kar odstranimo in zapolnimo s hranilno prstjo. Če na novo tlakujete, že takrat načrtujte tovrstno zasaditev in na določenih delih pustite malo večji razmak med tlakovci. Z zemljo napolnite razpoke, pri tem si lahko pomagate kar z izvijačem ali podobnim orodjem in zemljo potlačite v špranje. Če sejete seme, ne zapolnite razpok do vrha, saj bo potrebno seme še pokriti z zemljo. Ne pozabite ga zalivati. Ko so rastlinice dovolj velike, jih previdno razsadite še na druge dele vrta ali poti, da se bodo preostale okrepile. Lahko posadite tudi sadike, vendar bo za to potrebno nekaj več prostora in pazljivosti pri sajenju mladih rastlin. Dokler se rastline ne ukoreninijo, jih dobro zalivajte.

      

Kamnite škarpe lahko ozelenijo

Tudi škarpe, stene in ograde med gredami lahko popestrite z ustreznimi rastlinami. Tu moramo biti še posebej pozorni na izbor rastlin, ki bodo rasle skoraj brez vode. Za tovrstno okrasitev so primerni predvsem netreski in ostale debelolistnice.

         

Rastline, primerne za sajenje med tlakovce:

Aubrieta deltoidea

Dianthus deltoides

Erinus alpinus

Scabiosa graminifolia

Thymus

Rastline, primerne za sajenje v razpoke škarp, kamnitih ograj in sten:

Globularia cordifolia

Lewisia tweedy

Saxifraga callosa

Sedum spathulifolium

Sempervivum

Thymus

         

Rastline, primerne za sajenje v večje predele med tlakovci:

Armeria maritima

Campanula portenschlagiana

Cerastium tomentosum

Sedum telephium

Veronica prostrata

Besedilo in fotografije: Marjetka Hrovatin