Psi v preteklosti

26 marca, 2020
0
0

Zaradi številnih podobnosti med volkom in psom, tako fizičnih kot tudi vedenjskih, lahko domnevamo, da se je pes razvil iz volka.

Začetki udomačitve

Udomačitev psa se je bržkone začela, ko so naši predniki postali lovci in nabiralci. Divji psi so zelo verjetno pobirali ostanke na robovih človekovih začasnih bivališč, tamkajšnji lovci pa so začeli ceniti pse, ker so jih opozarjali na prihajajočo nevarnost. Ko so človekove naselbine postajale bolj stalne, so psi postali vse bolj dragoceni kot čuvaji, sčasoma pa tudi kot lovski in ovčarski psi. Od vsega začetka pa je evolucijo psa v veliki meri usmerjal in vodil človek, ki je pse selektivno vzrejal za opravljanje določenih nalog. To je počel tako, da je med seboj paril pse, ki so imeli določene podobne lastnosti, kot denimo velikost, lovske sposobnosti, sposobnosti čuvanja. Naši predniki so postopno z načrtno vzrejo razvili in ohranjali različne tipe psov tako po velikosti kot po vedenjskih lastnostih.

Od volka do psa

Kako neki se je divji, oprezen in nadvse inteligenten plenilec prelevil v enega človeku najljubših spremljevalcev? Čeprav je bila udomačitev psa zagotovo eden najpomembnejših dogodkov v zgodovini človeka, je čas udomačitve predmet številnih razprav. Evolucijska genetika Robert Wayne in Charles Vila sta postavila teorijo, da so se psi prvi ločili od volkov pred 135.000 leti. Genetik Peter Savolainen pa je navedel domnevo, da je do udomačitve psov prišlo veliko pozneje, namreč pred 15.000 do 40.000 leti. Prav tako dokazuje, da prav vsi današnji psi izvirajo iz majhne populacije psov iz vzhodne Azije, od koder so se kasneje razširili po vsem svetu. Vsekakor pa je vsem teorijam navkljub nedvoumno dejstvo, da psi in ljudje že veliko časa uživamo v sožitju.

Sivi volk

Sivi volk se je nekoč potikal po vsej severni Ameriki, od vzhodne do zahodne obale, od arktičnih območij pa vse do osrednje Mehike. Še vedno jih lahko v večjem številu najdemo na Aljaski in v Kanadi, programi iztrebljanja in izguba bivalnih območij pa so povzročili, da so ti plenilci v nekaj stoletjih skoraj povsem izginili z drugih delov celine.

Avstralski dingo

Dingo je starodavni prostoživeči prvinski pes, ki živi le v Avstraliji. Domnevajo, da so njegovi predniki skupaj s prvimi človeškimi naseljenci prišli iz jugovzhodne Azije. Ta naselitev v Avstralijo naj bi se zgodila pred nekaj tisočletji, ko so bili psi še bolj ali manj divje živali in so bili precej bliže svoji prednikom – sivim volkom. Vse odtlej, ko so živeli proč od ljudi in ločeni od drugih psov, so glede na pogoje avstralskega ekosistema razvili lastnosti in nagone, po katerih se razlikujejo od vseh drugih pripadnikov rodu pes.