Sajenje v vreče iz blaga

26 marca, 2020
0
0

Vanje lahko rastline posadimo v rastlinjaku ali v zavetju hiše, nato pa jih, ko se vreme segreje, prestavimo ven. Med letom jih lahko prestavljamo tako, da dobi rastlina najbolj ustrezno količino svetlobe in toplote. Spomladi jih postavimo neposredno na sončno lego, kasneje, sredi hude poletne pripeke, pa jih lahko umaknemo na bolj zavetno in prijetno področje.

Podobne nakupovalnim torbam

Vreče za sajenje so točno to, kar se zdi, da so: vreče, v katere damo zemljo in vanje posadimo rastline. Običajno so izdelane iz debele, zračne tkanine, podobno kot nakupovalne torbe. Najpogosteje so te vreče pravokotnih oblik in zelo različnih velikosti. Vreče za sajenje so sešite iz odporne in zračne tkanine. Pogost imajo prišita tudi dva ročaja, da jih je lažje prestavljati. Prav zračnost tkanine jih postavi visoko nad plastične posode.

Vreče za sajenje so še posebej uporabne, kadar je zemlja na vrtu še preslaba, zastrupljena ali kako drugače poškodovana, da bi v njej kaj res dobro raslo. Ne uporabljamo jih le kot alternativo sajenju na vrtne grede, pač pa tudi v smislu izboljševanja zemlje – ob koncu sezone zemljo iz vreč le še stresemo na prostor, kjer bomo sčasoma želeli ustvariti vrt, vreče pa pospravimo za naslednje leto. Tako bo zemlja na vrtu z leti čedalje boljša.

Idealne so za vse, ki so si zadnji trenutek zamislili, da bi imeli vrt, pa prostor zanj še ni pripravljen. Z njimi lahko kjerkoli in kadarkoli ustvarimo vrt.

Če jih postavimo tesno skupaj v določeno obliko, lahko z njimi ustvarimo iluzijo visoke grede. Za razliko od visokih gred z vrečami za sajenje ne bomo potrebovali konstrukcije oziroma okvirja. Postavimo jih lahko kamorkoli in z njimi ustvarimo bogat vrt, pa četudi nimamo niti koščka zemlje. Z njimi zakrijemo ne preveč lep pogled, ograjo, oškrbljen zid, ustvarimo vrt na balkonu, terasi, pod nadstreškom, v rastlinjaku ali na dovozu k hiši.

Vreče za sajenje lahko kupimo ali sešijemo sami. Najmanjše imajo premer in višino približno 15 cm, največje pa kar 110 cm premera in 60 cm višine. Nujno je, da so narejene iz tkanine in ne iz plastike. Slednja namreč ne diha, v njej se nabira kondenz in za rastline nikakor ni primerna, tudi če zanemarimo dejstvo, da je za okolje obremenilna.

Prednost v primerjavi s plastičnimi posodami

V primerjavi s plastičnimi lonci imajo tekstilne vreče za sajenje veliko prednosti: plastične lonce je treba čez zimo nekam spraviti in zavzamejo kar precej prostora, vreče pa le dobro otresemo, posušimo, zložimo in spravimo kar na kakšno polico ali v zaboj.

Lahke so za shranjevanje.

Blago omogoča dobro odcednost in zračnost vreče za sajenje. Prav zaradi zračnosti so tekstilne vreče za sajenje boljše od plastičnih posod. V slednjih se namreč pogosto zgodi, da rastlina preraste posodo: ko korenine dosežejo obod posode, začnejo namreč rasti v krogih, ker dobi rastlina signal, da mora pospešiti rast. Posledica tega so zapletene, v krogih zrasle korenine, s katerimi se rastlina težko prehranjuje, sčasoma pa propade.

V vreči za sajenje iz tkanine se kaj takega ne more zgoditi. Ko korenine dosežejo steno vreče, zaradi stika s kisikom, ki prodira skozi tkanino, zaustavijo rast, rastlina pa iz osnove požene nove veje korenin. Gre za tako imenovano zračno obrezovanje, s pomočjo katerega znova in znova spodbujamo nastanek novih in zdravih korenin, s katerimi se lahko rastlina uspešno prehranjuje.

Izbira zemlje je pomembna

Izbira zemlje za vreče za sajenje je zelo pomembna. Uporabimo lahko dobro vzdrževano navadno vrtno zemljo, ki ji dodamo četrtino kakovostnega rastlinskega komposta. Posebno zmes lahko naredimo tudi sami: zmešamo enake dele mahu, kakovostnega komposta in vermikulita. Pomembno je, da pripravljena zmes vsebuje dovolj hranil in vlaknin (raje kokosovih vlaken kot pa težko obnovljive šote), da lahko zadržuje dovolj vlage in da ne more postati zbita. Drenaže (pesek, kamenčki) na dno vreče ne vsujemo. Z njo bi samo dodatno obtežili vrečo in zmanjšali že tako skromen prostor za korenine. Zemlje naj bo v vreči toliko, da seže približno 5 cm pod rob. Zemljo v vrečah po sajenju zastremo še z zastirko.

Zalivanje rastlin

Količina in način zalivanja sta za uspešnost takšnega vrta ključnega pomena. Če bo vode preveč, bodo rastline zgnile, če premalo, bodo trpele žejo. Vreče za sajenje se izsušijo veliko hitreje kot plastični lonci, zato jih je treba pogosteje zaliti. Tudi zato je kakovostna mešanica zemlje, hranil in vlaknin v vrečah zelo pomembna. Zalivanje mora biti redno in pogosto. Vlažnost preverjamo vsak dan. Ohranjamo jo tako, da zastremo površino zemlje z zastirko in postavimo vreče tesno skupaj. Rastline, posajene v vrečah za sajenje, potrebujejo več vode kot tiste v loncih.

V dno vreče naredimo luknje s škarjami, da zagotovimo dovolj dobro odvodnjavanje. Škarje večkrat zapičimo skozi tkanino tako, da so luknje približno 2 cm narazen.

Pomagamo si lahko z namakalnim sistemom iz cevk, ki vodo stalno dovajajo v vreče ali z namakalnim sistemom iz narobe obrnjenih plastenk. Pod vreče lahko podložimo podstavke, v katere nalijemo vodo, ki nato pronica navzgor. Paziti moramo le, da korenine ne bodo stale v vodi.

Dodajanje hranil

Zemlje v vrečah ni veliko, zato je bolj požrešnim rastlinam treba dodajati hranila (npr. paprikam in paradižnikom dodajamo Epsomsko sol, posušene in zdrobljene jajčne lupine in kompostni čaj iz gabeza). Uporabimo lahko različne kompostne čaje in tonik iz zlatega prahu (golobji gnoj).

Izbira rastlin

V vrečah za sajenje bolje uspevajo rastline s plitkimi koreninami, saj jih omejena globina vreče ne bo motila. Primerne rastline so paradižniki, paprike, jajčevci, cukini, kumare, jagode, fižoli, solate, krompir, zelišča in rože. V zelo velike vreče lahko posadimo tudi kaj večjega, tudi grmovnice in drevesa.

Nega rastlin

Velikim rastlinam dodamo oporo. Majhne posadimo pod velike, da čim bolje izkoristimo površino in zastremo prst. Pod paradižnike lahko tako npr. posadimo solato in posejemo redkvice.

Upam, da sem vas uspela vsaj malo navdušiti za vreče za sajenje. Kupljene vreče za sajenje so najpogosteje bele ali črne barve in imajo dva čvrsto prišita ročaja za prestavljanje. Nikjer pa ne piše, da ne bi mogle biti pisane in raznobarvne. Če imate doma šivalni stroj in kos živobarvnega trpežnega platna, si lahko še pred majem, ko gredo paradižniki na plano, sešijete nekaj vreč za sajenje. Za pokušino in v veselje, vam in rastlinam.

Besedilo: Bojca Januš

Fotografije: Marjeta Hrovatin