Rogljički in kaša s suhim sadjem

29 januarja, 2020
0
0

V naši kuhinji že dolgo uporabljamo ovsene kosmiče, ki jih pripravljamo za zajtrk s sadjem, jogurtom in oreščki. Iz njih in ovsene moke pa je mogoče speči še veliko dobrega, na primer preste in slastne polnjene rogljičke z makom in figami, pa beljakove lističe ter sladko ovseno kašo s kosmiči in suhim sadjem.

OVSENI ROGLJIČKI Z MAKOM IN FIGAMI

Sestavine za testo: 250 g ovsene moke, 250 g bele pšenične moke TIP 500, 80 g sladkorja, 4 g soli, 20 g kvasa, 200–400 g ovsenega napitka ali po potrebi, 20 ml rastlinskega olja, 1 rumenjak, 13 g vaniljevega sladkorja (1 zavitek)

Sestavine za makov nadev s figami: 100 g zmletega maka, 100 g sladkorja, 20 g medu, 5 ml ruma, 100 g drobnih ovsenih kosmičev, pribl. 250 ml ovsenega napitka, 13 g vaniljevega sladkorja, 2 g limonine lupine (ekološke), 200 g svežih ali suhih fig, narezanih na kocke

Pripravimo nadev: Mleko zavremo, dodamo mak, ovsene kosmiče, sladkor, med, rum, limonino lupino in vaniljev sladkor ter dobro premešamo in kuhamo toliko časa, da se masa zgosti. Fige drobno narežemo in primešamo.

Izdelava testa in rogljičkov: V skledo natresemo ogreto presejano moko, vanjo naredimo vdolbino. V 100 ml toplega ovsenega napitka raztopimo kvas, dodamo sladkor in zmes vlijemo v jamico, ki smo jo naredili v moki. Zmes pomešamo z moko, da dobimo gost kvasni nastavek. Pokrijemo ga s tanko plastjo moke, vse skupaj postavimo na toplo in pokrijemo.

Preostali ovseni napitek, rumenjak, sol, vaniljev sladkor in olje dobro premešamo ter segrejemo na 30 stopinj.

Ko moka na kvasnem nastavku močno popoka, začnemo s strani vlivati pripravljeno mešanico toplih dodatkov. Po potrebi še dodamo ovseni napitek in testo stepamo s kuhalnico ali mesimo v stepalniku. Gne­temo, da postane povezano in gladko ter se ne lepi na stene posode in roke. Testo naj nato pokrito počiva 30 minut na toplem, potem ga razdelimo na tri dele in oblikujemo hlebčke. Razvaljamo jih v krog in razdelimo z razdelilnikom za torte na osem kosov kot torto. Po dolžini na trikotnike nabrizgamo gosti nadev.

Priporočljivo je, da imata testo in nadev enako čvrstost. Polnilo zavijemo v testo. Oblikujemo rogljičke, ki jih nato polagamo na namaščen pekač z zaključki testa navzdol. Pokrijemo jih s servieto in postavimo na toplo. Vzhajane rogljičke premažemo z rumenjakom in posujemo z makom ter pečemo pri 180 stopinjah približno 20–30 minut.

 

BELJAKOVI LISTIČI Z OVSENIMI KOSMIČI IN BUČNIMI SEMENI

Sestavine: 6–7 beljakov (270 g), 250 g sladkorja, 150 g pšenično moke TIP 500, 75 g surovega masla, 300 g ovsenih kosmičev, 300 g bučnih semen, 3–4 g soli, sredica 1 stroka vanilje

Dobro namastimo podolgovat pekač v velikosti 30 krat 11 cm in potresemo z ovsenimi kosmiči.

Beljake stepamo s soljo in sladkorjem. Snegu dodamo moko, ovsene kosmiče, bučna semena in stopljeno maslo ter rahlo in previdno premešamo.

Maso vlijemo v pekač in jo enakomerno razporedimo. Pečemo 40 minut pri 170 stopinjah.

Kolač ohladimo in narežemo. Za lažje delo lahko pečen kolač zamrznemo in nato narežemo s strojčkom za rezanje ali nožem na 3 do 5 milimetrov široke rezine, ki jih nato položimo na pekač in posušimo v pečici pri 60 stopinjah.

Če želimo čokoladno kombinacijo, dodamo v maso malo kakava in bučna semena zamenjamo z orehi.

 Najnovejše raziskave kažejo, da lahko oves v kombinaciji s tatarsko ajdo varuje pred slabim holesterolom, zmanjšuje vrednost trigliceridov v krvni plazmi in varuje jetra.

ZIMSKA KAŠA Z OVSENIMI KOSMIČI IN SUHIM SADJEM

Sestavine: 50 g ajdove kaše, 50–100 g prosene kaše, 50 g ovsenih kosmičev, 250 g skute, 200 g kisle smetane, 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake), 50–100 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja (13 g), 100–200 g surovega masla, 50 g posušenih banan (narezanih na rezine), 100 g suhih sliv, 100 g posušenih fig, sok ene limone, cimet, mleti orehi (po želji)

Ajdovo in proseno kašo najprej operemo, tako da damo na cedilo in spiramo pod tekočo vodo. Vsako posebej skuhamo: ajdo v 100–150 ml vode približno 15 minut, proseno kašo pa v 150–300 ml vode približno 10 minut. Če ste dodali kaši preveč vode, jo pozneje odcedite, če je je premalo, pa jo med kuhanjem še dodajte.

Posebej stepemo rumenjake in sladkor z vaniljevim sladkorjem. V stepeno maso dodamo stopljeno maslo, nato pa še skuto in kislo smetano ter vse skupaj počasi premešamo. Nato v maso počasi vmešamo obe kaši in ovsene kosmiče. Suhe slive in fige operemo pod tekočo vodo, narežemo na majhne koščke in primešamo v maso.

Iz beljakov naredimo trd sneg in ga na koncu vmešamo v maso.

Celotno maso prelijemo v pomaščen pekač na približno 5–8 cm debeline. Po vrhu namažemo s kislo smetano in na vrh položimo lističe suhih banan. Pečemo v pečici pri 175–180 stopinjah približno 45 minut. Ponudimo lahko še toplo ali ohlajeno. Potresemo lahko tudi z mletimi orehi.

Namesto suhega sadja lahko uporabite sveže, na primer breskve, jabolka, hruške, jagodičje, sveže banane.

 Več receptov najdete na: http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/oves-oats