S permakulturo do večjega pridelka
Pridelek z vrta ni v celoti odvisen od velikosti vrta. O tem, kako zdrav, pester in zanesljiv bo pridelek zelenjave in sadja z vrta, odloča predvsem to, kaj je v zemlji, kako močna, zdrava in živa je prst, ne pa, kaj je na njej.
Moj mali svet
Premakulturni vrt

Četrtek, 7. april 2016 ob 08:03

Odpri galerijo

Vrt, na katerem lahko zgodaj zjutraj naberemo sveže jagode ali črni ribez, nato pa jagodičevje potresemo po ovsenih kosmičih, si za kosilo naberemo užitne cvetove in različne sorte solat, ki jih potem z dodatki sestavimo v odlično jed, ali pa tik pred dokončanjem kosila skočimo še v zeliščni vrtiček po sveža zelišča. Je še kaj lepšega kot to? Občutek, ki nam ga da takšen vrt, je samozavest, da skrbimo za svoje telo in zdravje, da to zmoremo sami. Ko so celice oskrbljene in nahranjene, tudi um deluje čisto drugače. Pa tudi ves trud, ki mu ga posvečamo, se nam vrne v obliki miru in zadovoljstva, ki nam ga lahko podari samo stik z naravo.

Permakultura vedno išče in tudi najde načine, kako si lahko pot do cilja čim bolj olajšamo.

Tudi s permakulturo na vrtu je tako. Z nekaj permakulturnimi zvijačami lahko tudi na majhni kvadraturi pridelamo veliko, in to z le malo truda in tveganja. Bolje je imeti majhen, a res odličen, zdrav vrt, poln obilja, ki se ga razveselimo že ob sami misli nanj, kot pa velik, energijsko, delovno in časovno potraten vrt, ki nam bo namesto užitka dal le goro dela. Bolje je imeti le nekaj visokih gred in eno zeliščno spiralo, polno svežih zelišč, kar vse urejamo in negujemo z užitkom in veseljem, kot pa 200 kvadratnih metrov veliko njivo, za katero nam stalno zmanjkuje časa, ko pa končno le utegnemo priti do nje, ne vemo, kje bi se dela sploh loti.

Kako do majhnega, a obilnega vrta

Negujemo prst

Ljudje smo pozabili, da za naš obstoj nič ni bolj pomembno, kot tanka, le 15 centimetrov debela vrhnja plasti prsti.

Nobeno človeško odkritje ali dognanje ni niti približno tako pomembno, kot je prst, po kateri hodimo in jo s takšno brezbrižnostjo uničujemo.

Brez prsti nismo nič, prst je vse: brez nje ne bomo mogli pridelati hrane (akvaponika se morda zdi rešitev, a ni trajnosten sistem in zato na dolgi rok ne zdrži). Bogata, rodovitna, močna, globoka plast prsti je ključ do visokega pridelka.

Globoko prst lahko naredimo sami s pomočjo preprostih visokih gred, sestavljenih iz samo treh plasti. Idealna velikost je 1,5 x 3 m, lahko pa tudi samo 1,5 x 1,5 m, odvisno od tega, koliko prostora in kakšne želje ter potrebe imamo. Visoke grede postavimo na najbolj osončen del parcele. Napolnimo jih s spodnjo plastjo lesa (debla, veje, vejice). Dobro je, če lahko les najprej zdrobimo v drobilniku, da med koščki ostane čim manj zraka (takšna visoka greda se bo manj posedla) pa tudi les se bo hitreje razgradil. V plasti lesa se z veseljem razmnožijo glive, ki močno pripomorejo k življenju v prsti. Nanj naložimo mešanico gnoja in zemlje. Takšne grede postavimo jeseni, razen če je gnoj, pomešan z zemljo, že dovolj postaran, da ne bo mogel ožgati rastlin. Za zadnjo plast uporabimo zastirko, lahko tudi iz komposta.

Po visokih gredah in tudi sicer po zemlji nikoli ne hodimo. V zbiti zemlji rastline ne uspevajo.

Zemlje, ki je rahla, ker je živa, nikoli ni treba prekopavati ali lopatati. Zastirka pomaga ohranjati življenje v njej, zato jo uporabimo kot zadnjo plast. Kako kakovostno prst imamo, lahko sami ugotovimo na podlagi dveh pokazateljev: ali jo je treba rahljati z orodjem in kako hitro izgine vanjo zastirka, s katero jo zastremo. Na nahranjeni prsti zastirka ostane dolgo časa nedotaknjena, na lačni pa bo zelo hitro izginila. Zelo pomembno je, da sami pripravljamo kompost; če ga nimamo dovolj, ga kupimo, a le kakovostnega in brez šote. Zemlje ne gnojimo pogosto, na nekaj let je povsem dovolj. Kompost pa zemlja potrebuje vsako leto, ob vsakem sajenju, ob vsaki pripravi vrta. Kompost lahko uporabimo tudi kot zastirko.

Povečamo uporabno površino vrta

Visoke grede so lahko oblikovane kot gomila; v tem primeru bo njihova površina večja, kot če bi uporabili lesene zaboje in jih napolnili z vodoravnimi plastmi snovi, pa še cenejše bodo. Na gomilah se zaradi njihove oblike izoblikujejo tudi majhni klimatski pasovi: na vrhu so pogoji za rast drugačni kot ob straneh. Uporabimo logiko: visokih rastlin (npr. paradižnik) ne bomo sadili na pobočju, pač pa na vrhu visokih gred. Solatam, ki ne marajo žgoče pripeke, pa bo bolj ustrezala rahlo zasenčena stran.

Robove gred lahko omejimo s kosi kostanjevega lesa, ki le počasi propada v zemlji.

Propadanje lesa upočasnimo tudi tako, da ga nekoliko ožgemo. Les lepo omeji gredo, zato ne bomo hodili po njej, pa tudi zadržuje rodovitno prst, da ostane na svojem mestu. Na južni strani grede lahko gojimo beluše, na severni jagode, na sredini pa denimo blitvo, kodrolistni ohrovt in fižol.

Jagode zelo rade rastejo na robovih visokih gred, od koder se potem lahko spuščajo čez rob. Tam jih je tudi najlažje obirati. Blitvo in rdečo peso poberemo že sredi poletja, kodrolistni ohrovt pa lahko pustimo na gredi čez zimo, da imamo vedno nekaj svežega pri roki. Mraz mu celo koristi.


Ni potrebno saditi v vrste

Zasaditev rastlin v vrste ni najboljša izraba prostora. V naravi ne najdemo ravnih vrst. Če bi radi čim bolje izkoristili uporabno površino, zasadimo vsako prosto površino. Veliko boljši izkoristek prostora je, če rastline sadimo v trikotnike. Tako bomo še vedno ustregli svoji potrebi po nadzoru in preglednosti, izkoristek površine pa bo večji; na isto površino s tem načinom zasaditve posadimo za 10 % več rastlin.

Rastline potrebujejo dovolj prostora, ne smemo jih saditi preveč skupaj. Pretesno posajene bodo slabše uspevale in pogosteje zbolele in tudi škodljivci jih bodo raje napadli. Gosto posajene se borijo za hranilne snovi, zato so oslabljene.


Izkoristite navpični prostor

V naravnem gozdu rastline izkoristijo vse nivoje 3-dimenzionalnega prostora: najvišjega, nižjega, nad tlemi, pri tleh in v tleh. Naravo poustvarimo na vrtu tako, da skupaj sadimo in sejemo rastline, ki rastejo v tleh, tik nad njimi, nekoliko višje in visoko nad tlemi, namesto da bi na vsaki gredi izkoristili samo en nivo (npr. na prvi gredi posejali samo korenje, na drugi samo solato, na tretji zgolj fižol …).

Vzpenjave rastline (fižol, grah, kumare …) napeljemo ob oporah, pod njimi pa zasadimo blitvo, solate in rdečo peso.

Na drugem delu vrta lahko zasadimo sadno drevje in jagodičje: skupaj posadimo sadno drevje in različno visoko jagodičevje ter tako oponašamo naravni gozd z njegovimi mnogimi plastmi. Jagode so tik nad tlemi, ribez in maline kot grmovje, jablane in hruške pa kot najvišji nivo sadnega vrta. V majhnem vrtu sadno drevje posadimo v obliki špalirja ob steni, pred njim grmičevje, med njim pa jagode.


Dobre prijatelje posadimo skupaj

Z mešanim sajenjem rastlin, ki si medsebojno koristijo, prihranimo prostor in povečamo količino pridelka. Klasičen primer so indijanske tri sestre: visok fižol, buče in sladka koruza. Če nam na vrtu delajo težave strune ali pa bi radi to preprečili, mednje posadimo žametnice.


Zaporedno sajenje

Takoj ko se sprazni prostor na vrtu, nanj posadimo ali posejemo novo rastlino. Tako bo vrt najbolje izkoriščen in tudi plevelu ne bomo dali priložnosti, da bi se razpasel. Prazna prst je izpostavljena vremenu, kar ji ne koristi. Če nimamo ideje, kaj bi zasadili, posejemo rastline za zeleno gnojenje ali rastline, ki jih imajo čebele rade (na primer boreč).

Primer zaporednega sajenja: najprej marca posejemo grah, ki dozori maja, sledijo solate, jeseni pa bob, ki prezimi kar na vrtu.

Rastno sezono podaljšamo tako, da sadimo sadike, ki jih kupimo ali vzgojimo sami. Tudi grah lahko v lončkih vzgojimo kot sadike (v lončke damo po 5 grahov, na vrt jih sadimo kot gnezda, po pol metra narazen). Po vsakem pobiranju zelenjave z vrta, tlom vrnemo hranila tako, da jih pred novo setvijo ali saditvijo osvežimo z dodajanjem komposta.

Podaljšajte vrtno sezono

Vsak vrt ima svoja pravila, svojo mikroklimo, ki jo lahko ugotovimo samo z opazovanjem. Podatka o tem, kje na njem so prepišna, kje najbolj hladna mesta, ne bomo našli v knjigi. To znanje pa je pomembno, saj je odločilno za to, kako se bodo na našem vrtu počutile rastline. Zato je opazovanje ključnega pomena. Plodovke potrebujejo veliko sonca in toplote, solate pa bodo sredi poletja zaradi preveč vročine ušle v cvet. Vsaka rastlina ima svoje želje, ki jih moramo upoštevati. Če nam na vrtu močno piha, si omislimo ovire – to je lahko sadno drevje, ali pa na strateško mesto postavimo močne kole v obliki piramid, po katerih bo lahko plezal fižol.

Na vrtovih na višjih legah prav pridejo sončne pasti: to so visoke grede v obliki podkve, odprte na jug.

V notranjost podkve posadimo plodovke, na njihov vrh in zunanjo stran pa manj zahtevne rastline. Sezono lahko podaljšamo s toplo gredo, s prekrivanjem s kopreno, z rastlinjaki, pa tudi z visokimi gredami po metodi hugelkultur, v katerih je zaradi razpadanja snovi temperatura višja kot v okolici. Toploto pomaga ohranjati zastirka, akumulirajo pa jo tudi kamni, ki jih postavimo na severno stran rastlin ali iz njih postavimo zidove. Toploto zbira tudi črno biooglje; zemlja, v kateri je dodano biooglje, se hitreje ogreje in dlje časa v dnevu pa tudi v sezoni obdrži toploto. Odlična ideja je na vrt posaditi trajnice. Tudi papriko in paradižnike lahko z vrta umaknemo v lonce in jih prezimimo v hiši, na svetlem in zmerno hladnem prostoru. Spomladi jih presadimo nazaj na vrt. Paradižnike lahko razmnožujemo tudi vegetativno: iz vsakega vršička bo zrasla nova rastlina. Tudi česen se, če je pravilno gojen, na vrtu začne obnašati kot trajnica (o tem sem pred časom že napisala članek). Prav tako je trajnica stoletna čebula.

Besedilo: Bojca Januš

Fotografije: Marjetka Hrovatin

Galerija slik

Zadnje objave

Tue, 31. Mar 2020 at 12:46

152 ogledov

Okrasne češnje
Svojo največjo botanično pestrost in tudi največje občudovanje češnje dosežejo na Daljnem vzhodu. Njihovi cvetovi spomladi privabljajo v parke množice ljudi, ki občudujejo njihovo lepoto in minljivost.

Fri, 27. Mar 2020 at 12:47

162 ogledov

Zaščita vrtnin in sadnega drevja pred spomladansko pozebo
Kmetijski svetovalci specialisti zato opozarjajo na splošne ukrepe za povečanje odpornosti rastlin proti nizkim temperaturam in za omilitev posledic spomladanske pozebe. Na občutljivost sadnih rastlin (brstenje, cvetenje, razvoj plodičev) v primeru nizkih temperatur v prvi vrsti vpliva kondicija dreves oziroma prehranjenost brstov iz preteklega leta; predvsem v obdobju, ko brsti diferencirajo in se zalagajo s hrano. Tiste rastline, ki so v stresu (bolezni, škodljivci, slaba prehrana …), bodo zagotovo prej pozeble. “Ker je še možnost, da se temperature spustijo pod ledišče, lahko pridelovalci na več načinov povečajo odpornost in zmanjšajo posledice spomladanskih pozeb. Pomaga zavijanje dreves s folijami in zimskimi koprenami (debelejše oziroma gostejše koprene) ter prekrivanje jagodičevja s koprenami. Pri tem je potrebno prekriti drevo oziroma grmičevje po celotni površini, tako da ni odprtin, skozi katere bi vdiral hladen zrak," svetuje Vasja Juretič, specialist za sadjarstvo in oljkarstvo pri KGZ Nova Gorica. Če so tla suha, jih je priporočljivo namočiti. Vlažna in zbita tla vpijejo čez dan veliko več toplote kot suha in lahka. Zadržana toplota vpliva na manjšo pojavnost pozebe v nočnih urah. V sadovnjakih je priporočljivo mulčanje oz. košnja trave, saj travna ruša podnevi odbija sončno sevanje, ponoči pa odda veliko toplote zaradi izhlapevanja vode skozi liste.  Češnja Kurjenje in oroševanje nasadov S kurjenjem v nasadih se razvije dimna zavesa, ki lahko bistveno ublaži pozebo. Za kurjenje ob robovih in v notranjosti nasadov je priporočljivo uporabljati vlažne materiale (sekanci, žagovina, trava, grmičevje), da dosežemo počasno gorenje oziroma tlenje materiala. Ob kurjenju se sprošča vlaga, ki ob kondenzaciji sprošča toploto. Možna je tudi uporaba parafinskih sveč (- 2 °C 200 sveč, - 7 °C 500 sveč/ha), ki je priporočljiva in uspešna v popolnem brezvetrju. Na trgu je mogoče kupiti številna sredstva, izvlečke alg in aminoklislin, ki krepijo rastline pred pozebo. Potrebno jih je uporabiti v skladu z navodili za uporabo. Hruška Zaščita zgodnjih vrtnin Voda v rastlinskem tkivu pri temperaturah pod 0 °C zamrzne oziroma se spremeni v kristale, ki poškodujejo celične stene. Pri ponovnem dvigu temperature rastlina porjavi in propade. Če imajo rastline v celici manj rastlinskega soka oziroma več suhe snovi, je manjša verjetnost pozebe. Nekatere takšne rastline, kot je na primer peteršilj, listnati ohrovt in druge, prav zato zimo preživijo na prostem. Zgodnje spomladanske pozebe lahko prizadenejo solate, ki so že v fazi delanja glav oziroma tik pred pobiranjem. Mlade sadike solate prenesejo tudi do -5 °C, vsekakor pa jih prekrijemo z vlakninami tudi zato, da je pridelek bolj zgoden. Za nizke temperature so občutljivi tudi poganjki zelenih špargljev, ki so že nad zemljo, tisti pod zemljo pa ostanejo nepoškodovani. Rjave pozeble poganjke je potrebno pobrati, ker so propadajoče rastline vir okužb z boleznimi. Na njivah vznikajo tudi posevki graha in boba. Obe rastlini v mladem stadiju preneseta od -4 do -8°C. Kasneje so rastline bolj občutljive. Mlade rastlinice korenčka prenesejo tudi do -5 °C, prav tako rdeča pesa prenese -3 °C do -4 °C. Kapusnice so nekoliko bolj občutljive. Sadike zgodnjega zelja, cvetače in brokolija je pri aprilskem sajenju potrebno prekriti, kar hkrati prepreči nalet škodljivcev. Bučnice so zelo občutljive na vse temperature pod 0°C, prav tako fižoli ter plodovke, zato vse te kulture sadimo ali sejemo na prosto šele maja. Mlad krompir (Foto: Iris Škerbot) Zgodnji krompir – mladi poganjki pomrznejo že pri -1 °C ali -2°C, vendar takšen krompir odžene nove poganjke in s tem veliko gomoljev, ki so praviloma drobni. Natalija Pelko iz KGZ Novo mesto in Ana Ogorevc iz KGZ Ljubljana, specialistki za zelenjavo, svetujeta, da pridelovalci posevke zelenjave prekrijejo z agrotekstilnimi prekrivkami in tuneli. Za večino zgodaj sajene zelenjave je že v tehnoloških navodilih priporočeno prekrivanje z debelejšimi agrotekstili ali prekrivnimi mrežami, sajenje v zavarovane prostore, visoke in nizke tunele. Temperature pod tkanino so 3 do 5 ˚C višje, kar je odvisno od debeline tkanine in načina pokrivanja. Prednosti tkanin pred drugimi materiali so predvsem nizka teža materiala, velika zračnost, propustnost za vodo in dobra obramba proti zmrzali. Ob nizkih temperaturah dvojna folija Zaščitne mreže proti zmrzali so bolj prepustne za vodo in osvetlitev, a so nekoliko manj učinkovite proti nizkim temperaturam. Pri temperaturah pod -2 °C je priporčljivo zgodnje saditve še dodatno zaščititi, pod – 5 ˚C pa dodatno prekriti z dvojno folijo. Dodatno prekrivanje z agrotekstilom priporočajo tudi v zavarovanih prostorih, da se prepreči dostop hladnega zraka. Seveda pa ne smemo pozabiti na zračenje, saj zaprti tuneli ob dodatni kopreni predstavljajo idealno gojišče za bolezni in škodljivce. Če so tekstilne folije dobro napete nad posevek, kondenzirane vodne kapljice v tkanini zmrznejo in tako tvorijo zaščito ter zmanjšajo možnost, da bi rastline pod tkanino zmrznile. Učinek je podoben kot pri oroševanju proti pozebi, če je koprena dobro napeta nad posevek. Pravočasna uporaba sredstev za krepitev rastlin (6 – 12 ur pred pozebo) lahko zmanjša posledice pozebe. Besedilo: Dragica Heric, fotografije: Marjeta Hrovatin

Fri, 27. Mar 2020 at 10:35

132 ogledov

Ovčja volna v visoki gredi
Volneni filc položimo čisto na dnu, nato pa obložimo notranjost grede do okrog pol metra pod vrhom. Filc tako nadomesti razne nenaravne notranje zaščite, kot so guma, folija in podobno. Razsuto neoprano ovčjo volno ali t. i. kemlak (odpadne volne pri proizvodnji) pa položimo v visoko gredo nad dračje oziroma tik pod  zaključno plast rodne zemlje. Ovčja volna spomladi postriženih ovac, ki so bile pozimi v hlevu, vsebuje dušik. Če imamo visoko gredo na zelo sončnem mestu, priporočamo, da jo tudi zgoraj zaščitimo z bio volneno zastirko, v katero naredimo luknje in posadimo rastline. Isto zastirko lahko  uporabimo za sajenje dva- do trikrat, na koncu pa jo zakopljemo v zemljo, kjer bo še naprej opravljala nalogo uravnavanja vlage, pospeševala bo rast ter odganjala škodljivce. Ovčja volna smrdi voluharju. Koristi ovčje volne v visoki gredi: - uravnava vlago v zemlji in prepreči prekomerno izsušitev tal, - odganja voluharje, rdeče polže in druge škodljivce, - pospešuje rast zelenjave, - preprečuje prehitro propadanje lesa - oboda visoke grede.

Fri, 27. Mar 2020 at 09:56

145 ogledov

Češnje – od cveta, prek ploda do okrasnega lubja
Ta rod nas zdaj razveseljuje s češnjami, višnjami, breskvami, nektarinami, marelicami, slivami in mandlji. Če smo natančni, pravzaprav predstavlja večino sadnih dreves, ki jih navadno najdemo na naših vrtovih. Češnje pa niso le sadno drevje. V naravi in okrasnih vrtovih najdemo številne predstavnike, ki polepšajo pomladno sezono z obilico cvetov in popestrijo zimo s svojim barvitim lubjem. Čudoviti cvetovi Dobro znan predstavnik češenj je češnjelika sliva (P. cerasifera), ki je bila v preteklosti priljubljeno parkovno drevo in so jo pogosto sadili v okolici novih stanovanjskih sosesk. Češnjelika sliva lahko zraste v visoko drevo, ki je spomladi povsem prekrito z rožnatimi cvetovi. Za sodobnejšo izvedbo lahko na okrasni vrt posadite njeno sorto ’Thundercloud’, pri kateri boste spomladi poleg cvetov občudovali tudi živahno rdečkaste mlade liste, ki bodo postopno prešli v temno škrlatno barvo. Svojo največjo botanično pestrost in tudi največje občudovanje češnje dosežejo na Daljnem vzhodu. Njihovi cvetovi spomladi privabljajo v parke množice ljudi, ki občudujejo njihovo lepoto in minljivost. Med japonskimi češnjami najdemo v parkih številne predstavnike, kot so na primer vrste P. serrulata, P. speciosa, P. × yedoensis in P. sargentii. Med japonskimi češnjami je vrsta P. serrulata še posebej razširjena po okrasnih zasaditvah, saj so jo vzgojili v številne čudovite sorte. Odlični obliki te češnje sta sorti ’Shirofugen’ in ’Kanzan’, ki zacvetita s polnimi cvetovi. Pri sorti ’Kanzan’ pa so zanimiv pomladni okras tudi njeni mladi listi, ki so obarvani v bronaste odtenke. Za nekoliko nižjo krošnjo je odlična izbira sorta ’Shirotae’, ki požene skoraj vodoravne veje. Spomladi jih bodo okrasili popolnoma beli nepravilno polni cvetovi. Za povsem nasproten videz pa poskrbi sorta ’Amenogawa’, ki ima topolom podobno izrazito stebričasto rast. Med sortami ne manjka niti povešava oblika. Sorta ’Kiku-shidare’ tako požene izrazito povešave poganjke, ki jih bodo spomladi prekrili polni rožnati cvetovi. Za nekoliko drugačne cvetove posadite sorto ’Gyoiko’. Njeno ime se navezuje na zelenkasto-rumeno ceremonialno oblačilo, ki ga nosijo v cesarjevi palači. Ime je dobila zaradi cvetov v kremasto-rumenih odtenkih. Včasih jo prodajajo tudi pod oznako ’Tricolor’, saj lahko v cvetovih najdemo tudi odtenke zelene in rdečkaste barve. Odlična izbira je tudi sorta ’Horinji’, pri kateri lahko spomladi občudujemo barvite škrlatne brste, iz katerih se nato odprejo nežno rožnati cvetovi. Pritlikave sorte Češnje so v osnovi visoka drevesa, poznamo pa tudi pritlikave sorte. Evropska pritlikava češnja (P. fruticosa) tako zraste le meter visoko in ima grmasto razrast. Na okrasnem vrtu jo pogosto uporabljajo kot rastlino za žive meje in privabljanje čebel. Včasih jo najdemo tudi cepljeno na navadno češnjo in oblikovano kot kroglast grmiček na dolgem golem steblu. Med bolj okrasnimi grmičastimi predstavniki pa je potrebno omeniti tudi češnjo P. incisa ’Fujimae’. Zraste v do tri metre visok grm, ki je spomladi okrašen z nežno rožnatimi brsti, iz katerih se odprejo nežni beli cvetovi. Podobno višino doseže tudi sorta ’Kiku’. Njeni izrazito povešavi rožnati cvetovi se počasi odpirajo in dosežejo svoj vrh šele maja. Čremsa (P. padus) je v primerjavi z nekaterimi drugimi predstavniku rodu nekoliko manj izrazito drevo, vendar je avtohtona vrsta, zato je še posebej primerna za živalim prijazen vrt. Poleti cvetove nadomestijo črni plodovi, ki teknejo številnim vrstam ptic. Lubje za barvito zimo Številne češnje pa so odlična popestritev tudi za zimski vrt, ki ga polepšajo s svojim barvitim lubjem. Za resnično rdečkaste odtenke je odlična tibetanska češnja (P. serrula). Njeno steblo in veje krasi svetleče lubje v rdečkasto-rjavkastih tonih. Tibetanska češnja je pogosto večstebelna, kar le še doda k njenemu učinku na zimskem vrtu. Povsem druge tone pa najdemo pri madžurski češnji (P. maackii) oz. njeni sorti ’Amber Beauty’, ki poženeta zlato-rjavkaste poganjke v odtenkih cimeta. Cvetovi že novembraCvetovi naših domačih in japonskih češenj so navadno sinonim za pomlad. Kljub temu najdemo v celotni pestrosti rodu tudi predstavnika, ki cveti izven tega obdobja. Češnja P. subhirtella ’Autumnalis’ ob milih zimah lahko cveti že od novembra dalje. Nekoliko drugačen je tudi pri nas zelo pogost zimzelen predstavnik – lovorikovec (P. laurocerasus). S svojimi velikimi bleščečimi listi je dobra izbira za poživitev senčnih leg, ki jih odlično prenaša. Zelo dobro pa se obnese tudi v živi meji, ki jo bodo spomladi popestrili njegovi dišeči beli cvetovi. Orešek, ki ni orešek Morda kot posebnost omenimo še orešek, ki ni orešek. Plod mandlja, ki je prav tako predstavnik tega rodu, se navadno omenja v isti sapi kot ostale oreške (npr. orehe in lešnike), a je v resnici seme in ne plod. Gre za zanimivo botanično razliko, ki pa nikakor ne vpliva na njegovo okusnost, kar je razvidno že iz številnih pijač, sladic in drugih jedi, ki jim mandlji izboljšajo okus. Češnje so čudovita skupina dreves, ki nas spomladi razveseljujejo z živahnimi cvetovi, številne pa kasneje v sezoni še z okusnimi plodovi. Med njimi boste tako nedvomo našli drevo za vsak vrt in okus, ki ga boste z veseljem obiskovali leto za letom. Besedilo in fotografije: Matevž Likar

Thu, 26. Mar 2020 at 15:43

155 ogledov

Zastiranje tal
Pogosto so lahko vir različnih neželenih snovi ali nečistoč. Zato imajo pomemben vpliv tako na količino kot na kakovost pridelka. V Sloveniji imamo zelo ugodne razmere za razvoj plevelov (bogata tla, veliko padavin). V pridelavi zelenjadnic je zelo pomembno, da z izvajanjem različnih ukrepov zagotovimo čim manjšo banko semen v tleh in preprečujemo vnos plevelnih semen na pridelovalne površine z uporabo prečiščenega semena, kompostiranih organskih gnojil in s stroji. Plevelov nikoli ne moremo popolnoma zatreti. Pogosto se premalo zavedamo, da je manjša populacija plevelov zaželena in potrebna tudi s stališča naravnih ravnovesij – za življenje številnih, pogosto nevidnih prebivalcev. K zmanjševanju zapleveljenosti površin znatno pripomoremo z izvedbo širokega kolobarja, pravočasnim spravilom pridelkov, gnojenjem, ki pripomore k rasti zelenjadnic, pridelovalno higieno in setvijo prečiščenega semena. V pomoč pri obvladovanju plevelov nam je tudi mehansko zatiranje (ročno ali strojno), uporabo ognja, prekrivk in zastirk. Zastiranje tal Uporaba zastirk je ena od najstarejših metod zatiranja plevelov, saj plevelom fizično preprečimo vznik. Zastiranje tal varuje tla pred vremenskimi vplivi (dežjem, vetrom, sončno pripeko), ki rušijo strukturo tal. Pod zastirkami ostajajo tla rahla in zračna, medtem ko se tla na površinah s slabšo ali porušeno strukturo bolj zbijajo in sesedajo. Z uporabo zastirk senčimo tla, prekrita tla pa so hladnejša in v vročih delih leta oziroma v vročih poletjih tako vplivamo tudi na boljši sprejem vode in hranil v rastlino. Tla pod zastirko ostajajo dalj čas vlažna, voda je posledično dostopnejša rastlinam, hkrati pa ker z zastiranjem tal preprečimo izhlapevanje, vplivamo tudi na zračno vlago v posevku ter posledično na pojav, razvoj in širjenje bolezenskih povzročiteljev in škodljivcev. Zastirke pa lahko izločajo tudi snovi, ki zavirajo kalitev plevelov. Najučinkovitejše so proti enoletnim plevelom. Večletni, trajni pleveli lahko prodrejo skozi zastirko in ker dobro prenesejo zastiranje, se lahko njihov delež pri dolgotrajnem zastiranju tal celo poveča.   Različni materiali Za zastirko najpogosteje uporabljamo žitno slamo, seno, mleto koruznico, nepreperel kompost, praprot, trstičje, ovčjo volno, luščine ajde, ostanke lupin lupinarjev in podobno. Uporabimo lahko odpadke papirne, tekstilne ali lesne industrije, ki pa v pridelavi niso najbolj zaželeni. Zastirke iz organskih materialov hkrati služijo kot vir hranil, saj jih običajno po letu uporabe (v jeseni) vdelamo v tla. Uporaba žitne slame je še posebej dobrodošla spomladi, saj se v sončnih dnevih ogreje tudi zrak v votlih bilkah, ponoči pa to toploto oddaja tudi mladim rastlinam. Slamo, ki jo želimo uporabiti za zastirko, si priskrbimo iz nezapleveljenih posevkov, saj lahko v nasprotnem na površino prinesemo tudi seme plevelov in lahko v bodoče pričakujemo več težav s pleveli. Na manjših površinah in pri pridelavi v zavarovanih prostorih so poleti zelo dobrodošle zastirke iz sveže pokošenih rastlin (najpogosteje uporabljamo kar pokošeno travo). Zastirka iz svežih rastlin tla tudi hladi, sok pokošenih rastlin pa vsebuje tudi hranila v sledovih. Pomembno je, da ne pozabimo, da morajo biti rastline, ki jih bomo uporabili kot zastirko, pokošene pred cvetenjem oziroma semenenjem. Uporabna ovčja volna Pogosto pri izbiri ustrezne zastirke pozabimo na uporabo ovčje volne. Ovčja volna (dlaka) položena v srednje debeli plasti (približno 10 cm) okoli rastlin služi kot zastirka. Tovrstno zastirko lahko na koncu pridelovalne sezone preprosto zadelamo v tla in bo služila kot vir hranil (organsko gnojilo). Spomladi so tla pod takšno zastirko topla, poleti pa bolj hladna. Volna močno vpija vodo in tako predstavlja še nekakšen rezervoar za sušno obdobje. V bolje založenih kmetijskih trgovinah se lahko založimo tudi s filcano ovčjo volno (pri postopku filcanja se dlake volne prepletejo v stabilnejšo obliko, ne izgubijo pa se uporabne, prej opisane lastnosti volne), ki jo v posevkih uporabimo kot zastirko. Zastirko iz čiste ovčje volne lahko po končani sezoni zadelamo v tla (podobno kot ovčjo volno). Kot zastirko v vrtu odsvetujemo uporabo filcev, ki se uporabljajo v gradbeništvu. V trajnih nasadih (na primer nasadi špargljev in artičoke) v tujini kot zastirko pogosto zasledimo tudi luščine ajde, ostanke lupin lupinarjev in podobno. Pogosto bi želeli kot zastirko uporabiti tudi žagovino, lesne sekance, lubje in podobno. Uporaba teh materialov v pridelavi vrtnin ni najbolj zaželena. Folije proti plevelom Folija predstavlja znaten strošek, ki pa je v donosnejših kulturah seveda sprejemljiv. Pri pridelavi uporabljamo črne, rjave, bele, prozorne folije. Prozorne folije so v naših razmerah manj uporabne, ker se pleveli pod njimi razvijajo še močneje kot sicer. Slaba plat folije so stroški spravila in odstranjevanja. V zadnjih letih prav zato na pomenu pridobivajo biorazgradljive folije, ki jih po končani pridelovalni sezoni enostavno zadelamo v tla (podobno kot zastirke iz organskih materialov). Pomembna lastnost biorazgradljive folije je predvsem njena obstojnost, ki mora ustrezati dolžini rastne dobe zelenjadnice, ki jo bomo na tej foliji pridelovali. Pri izbiri folije bodimo pozorni tudi na razmik med odprtinami, saj bo taka razdalja sajenja. V vročih letih lahko pri pridelavi na foliji na rastlinah in plodovih, ki so v neposrednem stiku s folijo, zasledimo sončne in toplotne ožige. Z uporabo folij se lahko povečajo težave z nekaterimi škodljivci in boleznimi ali pa pridejo do izraza negativni učinki pretiranega namakanja. Dobro je vedeti Za boljši učinek zastiranja je potrebno material, ki ga uporabljamo za zastiranje, enakomerno porazdeliti po površini. Spomladi zastirko polagamo sredi sončnega dne, saj so takrat tla najbolj ogreta. Če jo bomo položili v hladnem ali oblačnem dnevu, se bodo naša tla ogrevala počasneje. Zastirke nikoli ne polagamo na suha ali razmočena tla. V primeru polaganja zastirke na suha tla bomo takšna tla težje namočili, v primeru polaganja na razmočena tla, pa se tla ne bodo dovolj hitro osušila. Pri uporabi zastirk se lahko povečajo težave s polži, voluharjem, mišmi in bramorjem, zato bodimo pri uporabi zastirk na površinah, kjer že imamo težave s temi škodljivci previdni in spremljajmo dogajanje v posevkih. Hkrati pa nam nekatere rastline, ki jih uporabimo kot zastirko, lahko pomagajo pri odganjanju škodljivcev (na primer listje bezga uporabljamo kot odvračalo za polže). Iz zastirk se lahko sproščajo tudi različne snovi, ki lahko včasih tudi negativno vplivajo na razvoj posevka, ali pa sproščajo neprijetne vonjave, ki se lahko vežejo na plodove in zmanjšajo njihovo tržno vrednost. Besedilo in fotografije: Iris Škerbot

Thu, 26. Mar 2020 at 15:17

145 ogledov

Blitva za celo vrtnarsko sezono
Je izhodiščna surovina za pripravo kuhane jedi – zelene omake ali po domače špinače, ki nekaterim ni všeč, mnogi pa jo cenimo. List je mogoče rabiti tudi svež. Blitva ni sorodnica špinače Med špinačnice uvrščamo blitvo (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. Conditiva), špinačo (Spinacia oleracea) ter novozelandsko špinačo (Tetragonia tetragonoides Pall.). Napačno je razmišljanje, da je blitva botanično v sorodu s špinačo. Druži ju zgolj kulinarična podobnost, saj ju uporabljamo na enak oziroma zelo podoben način in ju zato štejemo v skupino, ki ji rečemo špinačnice. Blitva je bolj v sorodu z rdečo peso (Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. vulgaris) kot z navadno špinačo. Še bolj botanično vsaka zase sta z novozelandsko špinačo. A vse tri zelenjadnice druži enaka ali podobna uporabna vrednost – svež, zelen list, ki je primeren tako za predelavo kot za svežo uporabo. Listi blitve so navadno svetlo živo zelene do izrazito temno zelene barve. Listna ploskev je lahko tudi z rdečimi, rumenimi in vijoličastimi odtenki, kar je sortno odvisno. Posebne sorte imajo lahko tudi različno obarvane listne žile ter bolj ali manj debele (mesnate, sočne) in obarvane listne peclje, ki so tudi užitni. Blitva je špinačnica, ki se odlikuje po svoji dobri prilagojenosti na visoke zgodnje in srednje poletne temperature. Za pozno poletje je blitvi zelo podobna novozelandska špinača, ki se s krajšanjem poletnih dni zelo bujno razrašča in tik pred jesensko slano daje obilo listov, primernih za spravilo. Blitva in kolobar Blitvo gojimo na drugi ali tretji poljini v vrtu, kjer ji lahko ponudimo dovolj hrane za celoletno rast in razvoj bogate listne mase. Blitva tako kot ostale špinačnice zahteva zelo širok kolobar in ne prenese pogoste setve na istem mestu, zato jo pridelujemo na isti gredi šele po premoru štirih ali petih letih. Blitva je zelo zahtevna glede vsebnosti kalija v tleh in tudi ostalih hranil ji ne sme manjkati. Odsvetujem gnojenje s svežim hlevskim gnojem, potrebuje 1,2 kg dušika in 1,2 kg fosforja ter 2,4 kg kalija za 100 m2 površine. Tako bomo pridelali tudi do 250 kg blitve na tej površini. Za štiričlansko družino sicer zadostuje že štiri do šest bujnih rastlin, saj nam že ena rastlina ob rednem odstranjevanju listov da tudi do štiri kilograme svežih listov. Blitvini dobri sosedi so nekatere kapusnice (cvetača, zelje, brstični ohrovt, brokoli, kitajski kapus, ohrovt) tudi črna redkev, redkvica in kolerabica, drobnjak, stročnice (npr. grah in fižol, tudi visok za poletno senco), korenček, solata. Lepo se dopolnjuje z žametnico (tagetes), ognjičem in kapucinkami. Slaba oziroma neprimerna soseda je rdeča pesa, tudi špinača in loboda. Zasnova posevka Blitva za vznik potrebuje vsaj 6 °C in optimalno raste pri 16 °C. Je nezahtevna, a požrešna rastlina. Neposredno na gredo posejemo seme ali posadimo vzgojene sadike. Blitvo sejemo neposredno na gredo zgodaj spomladi, od začetka marca dalje. Sejemo na gosto v vrsticah in mlade rastline redčimo. Populjene uporabimo za solate ali priloge mesnim jedem. Vzgojene sadike naj imajo dober koreninski sistem in čvrsto koreninsko grudico ter vsaj štiri do šest listov v nadzemnem delu. Presajamo jih na končno pridelovalno razdaljo vsaj 40 do 45 cm v vrsti in enako tudi med vrstami. Seme blitve (tudi rdeče pese) je poligermno, kar pomeni, da lahko iz enega posejanega semena ali mešička vzklije več kot ena rastlinica. Pri večini preostalih zelenjadnic iz enega semena vznikne le ena rastlina in je seme monogermno. To je pri blitvi treba upoštevati, da setev oziroma sajenje ni pregosto. Nezahtevna oskrba Blitva vzkali kmalu po setvi, še posebej ob primerni talni vlagi in toploti. Od maja dalje so na voljo prvi posamezni listi ali cele mlade (izpuljene) rastline. Liste režemo, ko dosežejo višino od 10 do 15 cm. Trgamo ali režemo le zunanje liste, liste v srčku rastline puščamo, saj tako omogočimo razvoj novih, mladih listov. Liste režemo sproti in s tem vzpodbujamo rast in oblikovanje novih. To počnemo do zgodnje jeseni, tudi do zime, ko blitva preneha oblikovati liste. Lahko tudi prezimi in naslednjo pomlad ponovno odženejo novi listi, potem pa rastlina zacveti in naredi semena. Namakamo vsakih nekaj dni Poleti jo občasno zalijemo, lahko jo tudi dodatno pognojimo z listnimi ali foliarnimi gnojili. Uporabite tekoča organska gnojila ali druga sredstva za krepitev rasti, ki jih naredite sami ali kupite in so narejena na osnovi morskih alg in zelišč. Primerno obdelana tla bodo rastlini nudila dovolj talne vlage ter hranil, zato bo oblikovala nove liste tudi poleti. Ker ima blitva močan in globok koreninski sistem, zadošča namakanje vsakih nekaj dni. Koristno je tudi zastiranje tal z organskimi zastirkami (slama, trava ….). Blitva s svojo bogato listno maso tudi sama dovolj dobro zastira tla in je dobro konkurenčna tudi plevelnim rastlinam, zato občasno okopljemo tla med rastlinami zaradi zračenja in ne kot pletje. Pisane sorte zelo okrasne Najbolj tradicionalno je sejati srebrno listno blitvo, ki oblikuje značilne zelene in mesnate liste, a tako za okras kot tudi uporabo lahko poskusite s sortami pisanostebelne blitve. Popestrile bodo vrt in posode z okrasnimi rastlinami. Blitva je vir cenjenih hranilnih snovi s pozitivnimi učinki na zdravje. Vsebuje vitamina C in skupine B-kompleks, kot so folati, niacin, vitamin B-6 (piridoksin), tiamin in pantotenska kislina. Je odličen vir vitamina K. Le ne pozabite dovolj pogosto rezati dobro razvite liste, da boste vzpodbujali tvorbo novih, mladih, okusnih in zdravih listov. Besedilo in fotografije: Igor Škerbot
Teme
permakultura pridelek

Zadnji komentarji

Zim Zelen :

11.11.2018 20:00

Dobra ideja za...

Prijatelji

Branko GaberAlen  Osenjak

NAJBOLJ OBISKANO

S permakulturo do večjega pridelka