Riževe solate

28 junija, 2019
0
0

Če je okisana zelena solata s česnom zgolj solata pri nedeljskem kosilu, je vsaka riževa solata že mali samostojni obrok. Navadno za takšno solato uporabimo katero koli izmed bolj posebnih vrst riža, praviloma polnovrednega, ali pa se poigramo z mešanicami rižev. Vsekakor riž s solato pred kuhanjem vedno oplaknemo in ga pred sestavljanjem solate povsem ohladimo.

RIŽEVA SOLATA S TUNINO, KORUZO IN AVOKADOM

Sestavine: 100 g riža parboiled, 2 pločevinki tunine v ekstra deviškem oljčnem olju, pločevinka vložene koruze, srednje čvrst avokado, limona, žlička gorčice, sol, poper

Riž skuhamo posebej po navodilih na embalaži. Kuhanega odcedimo, stresemo v solatno skledo in ohladimo. Limoni stisnemo sok in ga v manjši posodici pomešamo z gorčico. Avokado razpolovimo, razkosamo, narežemo na kocke in stresemo v limonov sok. Premešamo in pokrijemo.

K rižu stresemo koruzo iz pločevinke, tunino iz obeh pločevink skupaj z oljem, nato dodamo še avokado s prelivom. Posolimo, krepko popopramo in vse skupaj premešamo. Solata se v hladilniku skrbno pokrita odlično obdrži dva dneva.

Več receptov najdete v 26. številki Kmečkega glasa in na http://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/jedi-z-rizem