Mauricijski aleksander izvira z otoka Mauricijus, ki kateri leži v Indijskem oceanu vzhodno od Madagaskarja. Je endemičan vrsta, saj je razširjen le na tem otoku. Samci so dolžine 42 cm, samice centimeter krajše. Po videzu so zelo podobni srednjemu aleksandru (Psittacula krameri manilensis). Odrasli samci imajo okoli vratu značilno ovratnico črne in delno rdeče barve. Zgornji del kljuna je pri odraslih samcih v celoti rdeč, spodnja šalica rjavo črna.