Drobno pecivo z okusom pomaranč in limon

5 decembra, 2017
0
0

Čar drobnih malih umetnij – piškotov, majhnih rolad in še vsega drugega najrazličnejšega peciva je v tem, da je čim bolj različno. S čokolado, kakavom, marcipanom, lešniki, orehi, kandiranim sadje in toplimi zimskimi začimbami z medom ustvarjamo celo paleto okusov. Dodajmo še nekaj sočnega, poživljajoči okus limon in pomaranč. Dva od receptov sta iz knjige Alenke Kodele Piškoti, piškotki in drugačno pecivo (Založba Kmečki glas), v kateri boste našli kup uporabnih receptov za božično peko.

Sladki limonini piškoti

Testo: 250 g moke, 2 rumenjaka, 100 g sladkorja, nastrgana lupinica 2 biolimon, 125 g masla; za kremo: 125 ml mleka, 35 g sladkorja, 2 rumenjaka, 5 g moke, 10 g škroba, lupinica 2 biolimon

Maslo, sladkor, rumenjake in nastrgano limonino lupinico dobro premešamo, dodamo moko in na hitro ugnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za eno uro v hladilnik.

Mleko s koščki limonine lupine zavremo, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Rumenjake in sladkor stepamo, da dobimo svetlo rumeno maso, umešamo moko in škrob ter dobro premešamo. Potem prilijemo precejeno mleko in kremo kuhamo, da vre dobre tri minute. Odstavimo z ognja, pokrijemo s folijo za ohranjanje svežine in ohladimo.

Testo razvaljamo na debelino 3 mm in izrežemo kroge premera 5 cm – na polovico krogov nabrizgamo kupček limonine kreme, rob namažemo z beljakom in pokrijemo z drugim krogom iz testa. Ob robu narahlo pritisnemo s prsti, da se piškot zalepi, in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo 15–20 minut 175 stopinjah. Pečene piškote ohladimo in narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.

Več v 49. številki Kmečkega glasa